Nå er alle alle waypoints fra bøkene «Padleguide for Vest-Agder» (2007) og «Padleguide for Aust-Agder» (2008) konvertert og lastet opp som et googlemap. For at du lett skal kunne sjekke om det er en teltplass i nærheten når du er i felt, så har jeg laget den kjekke adressen agder.padle.guide til dette kartet.
SISTE ARTIKLER
I hengekøye på Toner
Nærfriluftslivet er undervurdert, og alle i dette landet har fantastiske steder rett ved der de bor eller er på ferie. Vi tok kajakken til Toner i Bamble.
Utsetting kan skje fra for eksempel Ivarsand (husk kajakktralle!) eller området rundt Kjønnøya. Fra disse stedene er det bare en drøy kilometer padling bort til Tonerkollen. Hvis du har vært i dette området, så har du kanskje lagt merke til den karakteristiske formen. Når du kommer ut fra Langesund er den synlig med en gang, som et «fingerbøl» i terrenget. Det gjelder også hvis du kommer fra for eksempel Jomfruland.
Dette er teltplass 2 i den opprinnelige omtalen her på Padleperler.no, men vi har faktisk aldri overnattet her – selv om det er blitt noen timer med bok i hengekøye på toppen. Sommeren 2024 ble dette endret, og det er en natt vi kommer til å huske!
På toppen er det plass til flere telt, ganske mange hengekøyer og ett eller to tretelt. Anmarsjen er på litt over 50 høydemeter, men det er grei sti. Fint med noen store bagger/pakksekk til å ha utstyr i, slik at du har hendene fri på vei opp. Morgenkaffen kan du nyte på benkene som er satt opp på toppen. Her har du fantastisk utsikt både mot Langesund og sydover mot Jomfruland.
Selv om du er på toppen av en øy, så er det såpass med skog her at du er i delvis le. Men, hvis det blåser mye er dette en utsatt leirplass. Som nevnt egner den seg veldig godt til en pause også, så hvis du trenger en liten «powernap», eller en stund med en god bok, så er dette et godt sted!
Kajakkene har fått «et spor» ved toalettet der det er lett å dra de på land. Rett i nærheten er det også fine svaberg til soling/bading.
Helt til slutt, for de som driver med sånn. For noen år siden snappet vi opp at noen hadde løpt fra vannet til toppen av øya på 1:58. Hvis noen tar utfordringen, så må de gjerne legge igjen en oppdatering i kommentarfeltet! 🙂
Oppdatert: 30. juli 2024. Se også beskrivelsen av Toner, og artikkelen ABC til hengekøye.
God padlesommer
Sommeren 2024 er godt i gang, og i denne artikkelen plukker vi frem litt av det du kan finne her på padleperler.no. God padling!
Av Lars
Telemarkskanalen er en svært populær padleperle. Her har vi laget en guide til «Telemarkskanalen i kajakk» der du kan finne masse nyttig informasjon.
Et annet padleeldorado i innlandet er Ogge. Det er kanskje mest kjent for kanopadling, men egner seg svært godt i kajakk også. Her kan du faktisk padle/trille helt ned til Kristiansand!
Langs kysten av Sør-Norge har vi merket av over 900 leirplasser med beskrivelse. Bare trykk på teltet i kartet, og så får du en nærmere beskrivelse. Ofte med bilde! Noen av stedene har også info om hengekøye/tretelt. Har du ikke sovet i hengekøye enda? Da kan du kanskje ha glede av denne artikkelen: «ABC til hengekøye«.
Er det noen leirplasser vi husker veldig godt etter over 20 år langs kysten av Sør-Norge? Det er et vanskelig spørsmål, men i Kristiansand er både Dygingen og Bragdøya blant favorittene. Vil du kombinere padling og buldring, så kan også Tjamsøya anbefales. Flere turer i kommunen er beskrevet i «10 padleturer i Kristiansand«.
Videre vestover er Nordre Vassøy en perle. Enda lenger vest, uten for Mandal, ligger Ryvingen fyr. Det er ogsså vel verdt et besøk! I det hele tatt er alle fyrene langs kysten av Sør-Norge verdt et besøk, og vi har laget en oversikt over fyrene du kan besøke. Enda lenger vest ligger Grønningen utenfor Svinør. Her har vi hatt flere fine netter. Vest for Lindesnes ligger Sutnøy – det er også en perle! Nord av Farsund ligger Framvaren, og her kan du trille over Listeid for å slippe unna Lista. Så der det ikke langt til Hidra. Strekket videre vestover er utsatt, men har du erfaring til dette anbefaler vi en stopp ved innløpet til Åna-Sira – magisk strand! Helt i vest er det mange fine steder på Eigerøya – og også fyr!
Østover fra Kristiansand er det også mye fint! Utenfor Lilleand ligger Auesøya, også er det Homborsund fyr. Utenfor Grimstad er det mange fine steder, bl.a Ytre Maløya. Videre østover kommer du til Valøyene, og det er et lite stykke svensk skjærgård i Norge. Vel verdt et besøk! I Arendal er vi glad i Jerkholmen og Ryvingen. Tromlingene helt i øst er også vel verdt en natt! Tvedestrand med Lyngøy har også mange fine steder. Ved kysten er vi stadig tilbake på Bukkeholmene, mens Furøya er vel verdt et besøk lenger inn. Utenfor Risør har vi flere gode minner fra Risøya. Så følger Portør med flere utsatte leirplasser, med unntak av Stangnes. I Kragerø er det veldig mye å velge mellom, men Stråholmen er kanskje favoritten. Jomfruland har fortsatt teltforbud (2024). Lenger inn mot land er definitivt Flesa favoritten på gode dager, mens både Østre- og Vestre Holmen er fantastiske hvis du trenger mer le. Fjorden utenfor Langesund ser kanskje ikke så spennende ut, men her er det padleperler nok til en hel uke. Her kan du lese rapport fra en Felttur utenfor Langesund – leg spesielt merke til Veaholmen. Dette er også utløpet av Telemarkskanalen som vi startet artikkelen med.
Er du på ferie her i sør? Da kan du gå til siden Padleperler, og så velge kategori. Her finner du alle kommunene fra Egersund til Bamble, med beskrivelser av padleperlene du finner der. Det er de samme som du kan komme til via kartet over.
Andre kilder
Det er også andre som har lagt ned mye tid og krefter for å gjøre padling tilgjengelig langs kysten av Sør-Norge. Vestfold og Telemark fylkeskommune har gitt ut flere padleguider:
- Telemarkskanalen – telmarkskanalen.padleled.no
- Telemark – telemark.padleled.no
- Vestfold – vestfold.padleled.no
En annen ildsjel her sør er Atle Johannessen som driver padlekart.no. Her finner du de samme teltplassene som på padleperler, men han har også andre finesser i kartet. Blant annet mer oppdatert parkering.
Norges Padleforbund har lagt ned mye arbeid i Ro- og padleled for Oslofjorden. De har også utviklet en egen app. Denne er dessverre ikke særlig oppdatert her i sør.
Oppdatert: Juli 2024
Trygg padlesommer
Vi har ingen å miste, så her kommer flere gode tips til hvordan du kan bedrive sikker padling i havkajakk.
I Padleperler.no sitt nedslagsområde har det vært flere alvorlige hendelser i 2024, og en av de endte dessverre med tragisk utfall. To padlere døde. Vi vil gjerne være med å spre kunnskap og inspirasjon slik at padling kan skje så trygt som overhodet mulig. Vi har skrevet om dette flere ganger før, og vil gjerne gjøre oppmerksom på følgende artikler:
Havet og kysten vår er et uendelig mulighetsrom, og det er jo også derfor vi elsker det. Mulighetsrommet øker med padleerfaring, men det vil alltid være muligheter som er utenfor rekkevidde (for stor risiko). Da gjelder det å vite når det er trygt, og når det ikke er det. I norsk friluftslivstradisjon er TUR ETTER EVNE en viktig regel. Dette krever både erfaring, selvinnsikt og ydmykhet. Erfaring kan du bare få med å padle mye, selv om du kan aksellerere læringen med å ta kurs. Våttkortstigen til NPF er laget for å hjelpe deg med dette, og lokale klubber er også et godt sted å utveksle nyttige erfaringer. Så vår oppfordring er helt klar – TA VÅTTKORTKURS. Til slutt; selv om det er sommer nå, så er alltid NEDKJØLING en viktig risikofaktor i Norge. Vanntemperaturen er aldri spesielt høy i Norge, så regelen om at du skal KLE DEG ETTER VANNTEMPERATUREN er alltid fin å ha i bakhodet. Husk også at vind kjøler, selv om det er mange plussgrader.
Disse tre tommelfingerreglene kan romme veldig mye sikkerhet for padlere, så ta de med deg i kajakken!
HMS – Helse, Miljø og Sikkerhet
For stadig å gjøre padlingen sikrere jobbes det systematisk med HMS. Norges klatreforbund (NKF) her gjort dette svært systematisk med sin ulykkesdatabase. I 2024 er det meldt inn en avvikshendelse i snitt hver dag(!) Norges padleforbund (NPF) har også en nettside med med HMS og avviksrapporter. Der ligger det data fra 2019 og 2020 (ca en pr. mnd), og så er ikke siden oppdatert etter dette. På spørsmål om dette svarer NPF at rapportene har fått en avkrysning om de skal være offentlige eller ikke, men siden 2020 har altså ingen (!) villet dele sine erfaringer med allmennheten/andre padlere. Vi er ikke sikre på hvorfor de to forbundene har så forskjellig praksis, og såvidt vi forstå er det heller ikke laget ulykkesrapporter for de to alvorligste hendelsene i 2024 i vårt område som vi omtalte ovenfor.
Vi har også spurt Hovedredningssentralen på Sola om de lage ulykkesrapporter, og de svarer:
HRS lager ikke ulykkesrapporter som blir offentliggjort.
E-post fra hovedredningssentralen.
Vårt mandat er kun å redde de forulykkede, og vi ser sjelden på de bakenforliggende årsakene.
Det er vanlig at forbundene som organiserer aktiviteten ser på årsak. Dette gjelder Klatreforbundet, Norsk Luftsportsforbund og andre.
Utdanningsstigen til NPF og NKF er veldig sammenlignbare, og det er også litt rart at ikke Norge Idrettsforbund har en likere praksis mellom forbundene. Vi håper å komme tilbake til litt mer info om hvorfor det er blitt slik.
Padleled
Mange steder i Norge har det dukket opp padleleder, der padleruter er tegnet inn i kart med grønn, blå, rød og svart farge. Dette er et arbeid som gjøres lokalt, og kvalitetssikres/graderes av NPF sentralt. Selv om en rute kan se enkel ut (rød/blå), så er det alltid realitetene som har rett. Litt som GPSen i bilen: «Hvis det er avvik mellom dataene i GPSen og terrenget, så forholder du deg til terrenget. Boken «10 padleturer i Kristiansand» er et eksempel på dette. Appen til NPF – Padleruter – er et annet eksempel. (Vi kommer tilbake med en test av denne.)
Forskjellen på teori og virkelighet omtales ofte som farvann og forhold. Farvannet er objektivt gitt, mens forholdene varierer hele tiden i farvannet. Med temperatur, vind og årstider. Ikke minst kan det være lokale strømforhold eller uvanlige bølger ved spesielle vindretninger. Dette kan være svært vanskelig å lese ut av kartet, og da er det bare erfaring over tid, og erfaringsutveksling, som kan belyse farvannet. Dette kommer med økende erfaring.
Luksuscruise i kajakk
I 2008 lagde NRK et program om padling med Lars Verket, som da nettopp hadde gitt ut boka «Padleguide for Vest-Agder».
Senere ble det flere bøker om padling langs Sørlandskysten. Nå er alle bøkene samlet her på padleperler.no. Det er flere enn 900 leirplasser med beskrivelser, de aller fleste langs kysten mellom Langesund og Egersund.
I programmet får du bli med til blant annet Auesøya og Homborsund fyr. Her kan du se det hos NRK:
Oppdatert: Juli 2024
Spleis 2024
For tredje gang legger vi ut en Spleis for å dele på kostnadene ved å drive padleperler.no. Takk for alle bidrag!
Selv om det ikke har vært noen oppdateringer i løpet av vinteren, så følger vi med. Blant annet er teltreglene i Kristiansand kommune blitt innskjerpet fra 1. mai. Dette har vi oppdatert på de aktuelle stedene – merk at det er lov å ligge i hengekøye!
I tillegg til å betale domene/webhotell, så vil pengene i å gå til litt teknisk hjelp og bidrag til to reportasjer: Smøla og Steigen (og kanskje Kjerringøy). Disse dukker opp utpå høsten, så her er det bare å glede seg! Alle bidrag – små og store – blir tatt i mot med takknemlighet. Besøk Spleis.no/padleperler nå!
Vi håper at det også i år er mange som setter pris på de 900+ leirplassene på sorlandet.padle.guide. Du kan klikke på alle teltplassene for å få opp mer informasjon om stedet. Alle stedene er besøkt med kajakk fra begynnelsen av 2000-tallet og frem til i dag.
Etter et hackerbesøk i vinter mistet vi noe funksjon på nettstedet, men dette jobbes det med. All informasjonen er heldigvis der fremdeles, og den er enklest tilgjengelig via kartet. Så jobber vi med å få frem igjen kategorier (kommuner), mest lest osv.
Ha en riktig fin padlesommer!
Sist oppdatert: 4. juli 2024
Hvittingskjul
Syd av Klokkertangen i Bambleskjærgården finner du øya Hvittingskjul. Her er det en hytte, men den nordre delen er skjærgårdspark. Her finner du et sted der det til og med er tilrettelagt med toalett i nærheten. Dette stedet har gått under radaren til Padleperler.no, og er ikke så veldig mye brukt. Landing skjer på svaberg, og kan være litt krevende. Du har flere muligheter ved nordspissen av øya.
Leir 1: Oppe mellom trærne i nord finner du en plass som egner seg godt for hengekøye/tretelt med utsikt. Den er dermed utsatt for vinder, selv om den er delvis skjermet for vind fra syd/sydvest. Det er plass til ett tretelt og flere hengekøyer. Hvis du rydder litt kongler er det også plass til flere telt her.
58.928028 9.612894
Oppdatert: 11. juli 2023
Guiding i Kristiansand
Kristiansand har hatt lite mulighet for leie av kajakk, men sommeren 2023 kan du i alle fall få guidede turer i dobbel kajakk. Det er Troll Aktiv på Evje som har startet dette tilbudet i gjestehavna.
Av Lars Verket
Guidingen foregår i doble kajakker, og så har de guider som følger med. Vi har møtt de flere ganger, bl.a. da de padlet gjennom kanalbyen på Odderøya i den nye kanalen. Dette er nok et lavterskel-tilbud, men er du erfaren kan det jo godt hende du kan få et spesialsydd opplegg. Les mer om tilbudet hos Troll Aktiv – SeaKayaking in Kristiansand.
Padleperler har ikke noen økonomisk interesse i dette, men heier på alle tiltak og tilbud som kan øke padleinteressen i Kristiansand. Også var det skikkelig trivelige folk som skal guide turister og andre rundt i byen:
I juli har også KOTE NULL utleie av enkle kajakker og SUP-brett fra gjestehavna.
Oppdatert: 11. juli 2023
Påskepadling 2023
Påskepadling er et positivt rituale, og denne påsken ble padlet inn i Bambles skjærgård – en av de vakreste i Norge. Tidlig påske, men fremdeles mulig å kjenne sola varme når den tittet fram.
Av Lars Verket
Tidlig i påsken var det en fotoutstilling i Langesund, og dermed ble det også et gjensyn med Langøytangen fyr:
Men, det var selvsagt padling i sol også. Den ene soldagen tok den andre, og lengste turen denne påsken ble til Jomfuland. Magisk stille både frem og tilbake:
Selv om det ikke var kommet hvitveis på Jomfruland enda, så var det noen eksemplarer av blåveis. Hovedsesongen for hvitveis er fra ca 15.4-10.5 på Jomfruland. Det er helt magisk med hvite tepper i eikeskogen, så dette må du få med deg en gang i livet!
Publisert: 18.4.23
Innsamling
Jan Myklebust lager årene AVANNAQ, og samler samtidig inn penger til hjelpearbeid. Nå har du mulighet til å være med på en SPLEIS.
I en e-post skriver Jan at 2022 ble det beste året til nå for AVANNAQ. Takk til alle padlere som har kjøpt en. Dere har bidratt til at jeg kunne støtte CBWCF med 78.000 kr dette året.
AVANNAQ har siden starten i 2010 vært en del av dette prosjektet, det er 429 årer siden. CBWCF er en organisasjon med minimal administrasjon, alt går til å utdanne og lønne etiopiske leger og spesialsykepleiere. Det er nå 4 etiopiske leger i aksjon, og som nesten de første i Afrika får barna nå narkose under sårstell.
Nå prøver vi med en spleis å skaffe nok midler til å behandle 200 barn i 2023!
Oppdatert: 14. januar 2023