Vinterpadling

0
807
LEK: Vinter og snø åpner opp for mye morsom lek i kajakk. Foto: Lars Verket

Etterhvert som du blir mer erfaren kan du ta hele året i bruk med kajakken. Det åpner opp for mange nye muligheter. I denne artikkelen får du noen tips med på veien.

Av Lars Verket (men med tips fra mange)

Den største utfordringen til padlere er nedkjøling. Nedkjøling er en utfordring hele året i Norge, men på vinteren blir det ekstra viktig å være påpasselig. Vi har tidligere lagt ut en artikkel om «Kaldt vann» her på Padleperler.no, og den kan med fordel leses igjen.

Padlere har en fordel av å ha motoren inni seg. Når kroppen er i bevegelse skapes det varme. Så noe kan justeres bare ved å øke eller roe intensiteten i padlingen. Likevel er bekledningen helt essensiell, og her er det mange små triks og tips:

 • TØRRDRAKT: Om vinteren er det egentlig bare det som gjelder. De finnes i mange forskjellige typer stoff og utførelser. Og ikke minst priser. Tommelfingerregelen er ofte at jo dyrere – jo bedre puster de. Hvis du har glidelås på ryggen, så er det greit å ha noen du padler sammen med… Mer avanserte drakter har pisseluke (herrer) / dropseat (damer). Det fordyrer selvsagt drakten, men hvis du har prøvd å gå på do i sludd og kuling, så kan det godt hende det er verdt det… Mansjetter (armer/hals) kommer i neopren eller latex. Neopren er mer holdbart og behagelig, men ikke like pottetett som latex. Hvis du skal bade/redde mye (fx rockhopping), så er nok fortsatt latex å anbefale. Hvis ikke er det mer behagelig og økonomisk med neopren. De billigste draktene har føtter i latex. Hvis du svetter på beina, så kan det bli veldig kaldt og klamt. Dessuten er de veldig sårbare for slitasje/hull. Plass til spruttrekk under skjørt, lommer og refleks er også detaljer du kan sjekke ut. Hvis du skal på tur, så er hette også veldig deilig når du kommer rundt et nes og vinden tar tak. Motsatt er det litt mindre kult når du ruller opp, og så får hetta full av vann over deg til slutt. Så her er det litt å tenke på rundt forskjellig bruk.
 • VÅTDRAKTSKO: Vi har brukt ankelhøye sko i litt stor størrelse (slik at en kan ha to par ullsokker inni). Her finnes det også høyere utgaver som dekker hele leggen, og som er helt vanntette.
 • LUE/HETTE: På hodet er det fint med tovet ull, og gjerne klaffer som kan dekke ører ved behov. Gjerne også en litt knall farge – slik at du er godt synlig. Ha alltid en ekstra lue i nærheten (vanntett pakket). Hvis du skal bade mye, så anbefaler vi hette i neopren (fx til Rockhopping). Du kan rulle med tovet ull også, men det er ganske så kaldt….
 • HANSKER/VOTTER: Her er det mange svar, og forskjellige erfaringer. Vi har best erfaring med votter som har hull i håndflaten, men det kan også være litt fordi vi er glad i å ta bilder. Da er det jo lett å få frem pekefingeren til utløseren. Andre fordeler er jo at du har fingrene samlet, og at du får varme gjennom friksjonen mot åra. Da får du også hudkontakt med åra, og noen holder mye mindre krampaktig i åra da. Hvis du har «tette» votter og hansker, kan det for bli litt mer anstrengt grep. De fleste bruker hansker/votter i neopren. Går du for hansker, så er det viktig at du tar de på deg når du er varm. Med hansker er ikke det så viktig. En billigversjon er oppvaskhansker med ullvanter inni. Funker bra til padling, dårlig til bading. Noen sverger også til muffer, og de kan du også få i neopren/stoff/tovet ull. Disse festes på åra, og du har «sitter fast» i åra. Når du trekker ut hånda er hele hånda eksponert, og det er litt mer omstendelig å få på siste hånda (avh. av konstruksjon). Litt lite praktisk til mye foto, men veldig behagelig på tur. Litt samme systemet som de du monterer på sykkelsetet. Her må du bare prøve deg litt frem, og se hva som funker for deg. Men, hendene er helt essensielle i padling – så du MÅ du holde varme!
  NB: Sjekk ut hendene jevnlig. På en tur for noen år siden var jeg varm inne i hånda, men tydeligvis kald utenpå. Da brukte jeg ikke hansker/votter, og da jeg kom tilbake til klubbhuset klarte jeg nesten ikke å åpne hånda for å slippe åra. (Lars)
 • ULL: Under tørrdrakta er ull helt klart å anbefale. Ett lag holder til ca 0 grader for undertegnede, men her er folk veldig forskjellige. Under null grader blir det kanskje enda mer individuelt, men en 3/4-dels longs i tillegg, doble ullsokker og kanskje to ulltrøyer kan være en pekepinn. Brynje har et sett med vinterundertøy de kaller Arctic. Her er det sydd netting på innsiden av ullgenser/longs. De er skikkelig varme, og kommer også i hel drakt. Selv om tørrdraktene puster litt, så er det et godt tips å ikke bli for svett inne i drakta. Fuktighet trekker varme ut av kroppen din!
VOTT: Her er et eksempel på tovet ullvott med hull i håndflate. Her får du ut pekefingeren til utløser, og får friksjon fra åra for å holde varmen. Foto/og hånd: Lars Verket

Det var klærne. Av annet utstyr kan nevnes:

 • Vest: Lys (mye mørkt på vinteren), kompass (havtåke) og gode lommer til fx hals/buff og litt sjokolade/nøtter. Fløyte. VHF-radio kan være nyttig, men ikke la det hindre deg fra å ta turen.
 • Åre: Tre varmer enn glassfiber som er varmere enn metall. Dråpefanger for at det ikke skal bli så vått.
 • Husk at det er korte dager – lykt alltid med.
 • På dekk: Kart, kompass, ekstra åre og termos med varmt vann (til å ha på neopren hansker/votter hvis kulda tar deg).
 • Pakket i vanntett pose i kajakken: Ekstra klær. Gjerne også vattert fjelduk (fx Jervenduk) og/eller poncho.
 • Forsvarets fotposer (kjempedeilige å ha på land – blir fort kaldt med bare neoprensko).
 • Liggeunderlag (til pauser – litt underlag under beina i cockpit, og en tovet ullmatte å sitte på er også deilig).
 • Enda en termos i kajakken – med varm drikke.
 • Hvis is: Ispigger (hvis du padler i elva – obs obs på strøm under iss. Du skal IKKE under isen…..)
 • Bevegelse på is – bruk kajakken som «støtte» – se bilde nedenfor.
FROSKEGANGE: Hvis du holder kajakken under deg, så er det jo ingen fare hvis du skulle gå igjennom isen. Når du kommer til iskanten kan du sette deg i kajakken, og så bruke ispigger den siste lille strekken. Så er du fortsatt tørr på beina! Foto: Lars Verket

Andre tips:

 • Hold deg nær land.
 • Padle gjerne sammen med andre.
 • Padle i kjente omgivelser (slik at du vet hvor du kan bli plukket opp).
 • I ukjente terreng må du ha med kart og kompass, og gjerne GPS.
 • Ha med mobiltelefon og lader (slik at du kan melde fra hvis du havner et sted – fortrinnsvis på fastland). På mobilen må du gjerne legge inn appen «Hjelp 113», som kan sende posisjonen din til nødetatene hvis du får behov for det. Noen telefoner har også mulighet til å nødringe ved å holde sideknapp inne – sjekk bruksanvisningen om det gjelder for din mobil. Gamle tastemobiler tåler kulde bedre enn dagens smart-telefoner.
VINTERPADLING: Det blir en helt annen opplevelse å padle på vinteren. Snø på land, og nesten ingen andre på sjøen. Her ser du en padler med oppvaskhansker og ullvotter inni. Rett utenfor Odderøya fyr i Kristiansand. Foto: Lars Verket

Oppdatert: 25.12.22 og 21.1.23

Forrige artikkelSoloppgangsafari
Neste artikkelInnsamling

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her