Råd ved kjøp av kajakk

0
2078
Det er mange som drømmer om å kjøpe sin første kajakk. Foto: Lars Verket (arkiv)

Vi får mange spørsmål om råd ved kjøp av kajakk. Dessverre får vi ikke svart på alt, men i denne artikkelen kan du lese noen tips fra Halvor Torgersen. Han har lang erfaring.

Vi kjenner Halvor fra den gang han drev kajakkbutikk på Hvaler. Han har også drevet med annen vannaktivitet (surfing), og har padlet/padler både på hav og elv. For en tid tilbake skrev han et lengre innlegg med råd ved kjøpe av kajakk på FB-gruppa «Kajakk Norge», og han har gitt oss lov til å gjengi innlegget her. Forhåpentligvis til glede for flere!

Ser det er mange som spør etter erfaringer på plastkajakker og diverse her. Jeg tenkte å gi noen råd utfra det jeg har vært borti. Er veileder hav, akt leder elv og drev kommersielt i 7 år med havpadling. Har padlet mye elv og hav. Jeg vet det er mange meninger om havkajakk. For elv er det mer enighet om utstyret og mindre diskusjoner. Jeg tror det kommer av at mye kan fungere på hav, siden det er mye enklere. Elv begynner på en måte der hav slutter. For å sette i perspektiv er kanskje det aller vanskeligste på åpent hav grad 2, og skalaen på elv går til 5.

Først plast typer: I hovedsak er kajakkene rotostøpte, rotostøpte 3 lags eller blåsestøpte. 3 lags har en mye bedre stivhet i skroget enn ett lags. Blåsestøpte er også noe stiver og har en utrolig slitestyrke. Jeg har brukt blåsestøpte på elvepadling og det er nsten som haiskinn. Omtrent umulig å slite ut selv om den sklir rundt på stein i det uendelig. De der kan du trygt bruke som pulk. Jeg drar den fullasta rundt omkring på svaberg- praktisk på tur.

Litt enkelt om form: De fleste er 4,5-5m lange og har mer eller mindre bananform. Mer banan=bedre i bølger. Mindre banan= raskere på flatt vann. Hvor stødig kajakken er er avhengig av bredden og litt formen. En kajakk som er ganske flat under er stødig men litt tregere enn en som er rundere. Unngå veldig runde undersider siden det går radikalt utover stabilitet. Vanlige bredder er 55-60cm. Det er stødige kajakker. Bredere enn 60 cm føles veldig stabilt på flatt vann, men kan gi problemer i sidesjø siden den blir verre å holde på rett kjøl. Det er veldig viktig å ha en kajakk som passer som en sko med rett skonummer. Kontaktpunktene en skal være obs på er føtter, knær, hofter og korsrygg. God kontakt på disse punktene gir god kontroll i bølger.

Cockpit bør være bigdeck eller ekstra big deck. Ingen grunn til liten cocpit. Stor er lettere å komme ut og inn av og man kan sette knærne opp i midten for å variere stillingen.

Ang. luker så holder nesten ingen helt tett, unntatt prijon luker. Men det løses med tørrbagger. Pakk i små enheter, det gir mest kapasitet. Tenk over om rommet foran fotpedaler kan brukes også.

Ror/senkekjøl: Kjøl for bananbåt og ror for slagskip med mye last. Sleperoret lager litt motstand, så vipp det opp så mye som mulig. Underliggende ror er problematisk for grunnstøting og å komme seg ut og inn på land. Styr unna.

Egne meninger om utstyr: Styr unna vadere. Gå ut og inn av kajakken på stranda. Jeg har enda ikke sett en havkajakk med utslitt bunn. Det er nesten ikke mulig, og riper spiller ingen rolle, unntatt uteseende. Den der balanseringa ut og inn er helt unødvendig. Skal du ha tørrdrakt er det stoffsokker og hette som gjelder. Hansker: open palm votter (åpen innerside).

Åre: mye kortere enn anbefalt 200-215cm, med så små blader som mulig. Ikke aluskaft i kalde årstida da det er svinekaldt. Hjemmelaget kajakk og åre mener jeg hører til de som har mest gøy i garasjen. Og det er ikke noe å skamme seg over, og det er kult som blir laget. Men det blir litt rart når dette skal være bedre enn det man får kjøpt. Den voldsomme interessen for grønlandsåre tror jeg kommer av at havpadlere generelt har stridd med for store og lange årer. Flattvanns racing har satt standarden opp gjennom åra tror jeg. Spesiellt miljøet i Oslo- der wing og store blader er standarden. En åre som werner little dipper er helt ideell for havpadling synes jeg. Og skaftet må ha litt fleks, ellers blir det senebetennelse veldig fort. Rulling er bare mulig å automatisere gjennom elvepadling.

På hav er det kameratredning eller egenredning som gjelder. Rulle-kajakk-halloien blir en egen greie. En slags blanding av rytmisk sportsgymnastikk+fridykking, og kajakkene som brukes til dette fungerer relativt dårlig til annen padling. Alle navnene på rullene blir litt spesiellt. Alle ruller baserer seg på å flytte tyngde inn mot senter av aksen på kajakken og sveipe hit eller dit med åre eller armer. Har du høy ryggstøtte (noe som er deilig på langtur) må du for eksempel rulle fremover. Har du lav ryggstøtte er redninger og rulle enklere (men du har mindre komfort).

Unngå å pakke ting på dekk. det gir vindfang og vanskeligere egenredning. Planlegg tur etter vindstyrke og retning. Planlegg så det blir vind i ryggen på hjemturen. 5 m/s er grensen der nybegynnere begynner å slite. Vanntemperaturen og avstand til land avgjør hvor seriøs påkledning og skift man skal ha. 10 grader er min grense for tørrdrakt. Jeg liker topdeck på sommeren siden det er lett å lufte ut. Tørrbukse og neopen er klammt. Bortsett fra neoprenshorts som funker bra hvis det skulle komme inn litt vann i setet.

Det ble en masse meninger fra en gammal gubbe. Håper noen kan ha nytte av noe eller bli inspirert til tur og padling.

Dette er Halvors meninger basert på lang erfaring. Samtidig er han litt bastant på noen områder. Vi tror likevel dette er noe som kan leses for å få noen tips i starten på en padlekarriere. Vil du utdype/kommentere Halvors tips, så er det kommentarfelt lenger ned på denne siden.

Selv pleier vi alltid å anbefale folk å ta kontakt med lokal klubb. De har ofte kajakker til utlåns og arrangerer kurs. Der treffer du også mange med samme interesse, og kan få nytte av flere personers erfaringer. Og ikke minst lokalkunnskap om områdene det padles i.

Lykke til.

Publisert: Juli 2020

Forrige artikkelKystfriluftslivet trues
Neste artikkelPadlekart.no – 2021

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her