Feltarbeid i Telemark III

2
5059
Skrataholmene – leir 3 sett ovenfra. Foto: Lars Verket (2021)

Denne gangen var det Flesa og Skrataholmene som var målet – med drone. Vi har lenge drømt om å få bilder av disse to områdene ovenfra, og nå så været heldig ut.

Begge disse områdene er en del av Jomfruland Nasjonalpark, og her er det droneforbud. Derfor har vi søkt om å få fly 5 timer i dette området, og heldigvis fått lov til det i tilknytning til arbeidet med padleleden langs Telemarkskysten. Slikt blir det jo bilder av!

Særlig Skrataholmene er det mylder av småøyer og trange kanaler som er veldig gøy i kajakk. Området er også svært populært for båter, og i høysesongen er det nok godt besøkt på fine dager. Men området vi har tatt bilde av øverst på siden er kun tilgjengelig med kajakk pga veldig grunne forhold. Her er et oversiktsbilde av mesteparten av området:

Skrataholmene – leir 3 ligger helt øverst i bildet – mot Jomfruland. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2021)

Planen var å ta bilder i solnedgang fra denne siden, men da blåste det nesten kuling. Så da ble det heller god bok i teltet. Her er det nemlig ganske vanskelig å finne le, så området egner seg best på fine dager.

På Flesa var det blikk stille, så der var det ikke vanskelig å få bilder. Første sesjon var kl 05 til de første solstrålene:

De første solstrålene inn over Flesavarden. Legg merke til Askholmane i øyrekka videre, og den markerte skogstoppen til høyre for denne – Gumøy. Trykk på bildet for større versjon.
Foto: Lars Verket (2021)

Nå ser det kanskje ut som det bare var droneflyvning disse to dagene, men det var det ikke. Flytiden var godt under en time. Og de andre kameraene ble også brukt flittig. Her er fx et panorama fra Flesa som fikk et litt spennende utsnitt:

Morgensol på Flesa – leir til venstre i bildet. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2021)

Selv om det var mye vind, så benyttet vi også sjansen til å padle rundt Garnholmen og Tordenskjold-monumentet:

Tordenskjold-monumentet på Garnholmen. Foto: Lars Verket (2021)

Garnholmen er en del av det som kalles Østre Rauane. Her var vi innom for å sjekke to leirplasser. De er der enda, men er ganske vanskelig tilgjengelige. Den lange kanalen er nå sperret fra nord, og det var for mye vind til å gå rundt. Med litt tilrettelegging kunne dette være en grei plass.

Da blir det litt pause igjen, og så kommer vi sterkt tilbake med mer fra Telemark etterhvert!

Oppdatert: Juni 2021

Forrige artikkelPadlekart Nevlunghavn
Neste artikkelDrømmekveld på Dybingen

2 KOMMENTARER

 1. Takk for nydelige bilder, beskrivelser og gode forslag Lars!
  -Et tips til dem som like trange farvann (som Vestre Rauane):
  Jeg tar med en rull tynne dørmatter (5 fra Europris). Legg dem ut, der troll har plassert stein i passasjen. Ski over som på Zalo. Sistemann tar med mattene. Legg mattene også på rur og stein der kajakken dras opp,

  Fantastiske padleområder dette. Og selv i juli er motortrafikken svært moderat. Østre Skåtøy er et mangfoldig område fra Østre Rauane (flott lang-trang passasje (LTP) ved høyvann – jeg drev litt steinrydding), Naus og andre holmer, brenninger og skjær lengst ute.
  Lengre inne kan turen gå østover gjennom Korsunda, via Skrata, flere LTP ved Svenskholmane, og via holmene ved Jesper mot Oterøys virvarr av herligheter, både på inn og utsiden.
  Derfra bør man padle øst via Arøy (innenfor Stråholmen) og sikk-sakk nordøst mot Flesa, som har flere muligheter for teltslaging. Og derfra er jo turen kort via Mosholmen inn til Bambles øyrike, og f.eks. vestover inn i Kragerø via den lange passasjen mellom Vågsøyene, bort til Hellesøyene, til Valsund, Kjøpmannnsfjorden, og tilbake gjennom Bjelkesund og Trangsund. Tvers ovenfor Bjelvika ligger forresten et artig tanghav, som lar seg forsere.

  • Igjen takk – vi gleder oss til gjensyn med Vestre Rauane. Det blåste for mye sist vi var i området.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her