HjemBambleHvitveistur til Jomfruland

Hvitveistur til Jomfruland

Hvitveisen på Jomfruland er et sikkert vårtegn. Foto: Lars Verket (2021)

Mange padlere legger turen til Jomfruland i perioden 15. april til ca 5. mai. Da er hvitveisen på sitt beste, og noen steder på øya ser det ut som skogbunnen er dekket av snø. For mange blir det ikke vår uten en hvitveissafari på Jomfruland.

I år hadde GHPK sin hvitveistur første helgen i mai, og vi hørte rykter om 19 havpadlere som møttes for å se hvitveisen. Padleperler.no besøkte øya dagen etter, og turen ut fra Kjønnøya en stille mandagsmorgen var helt fantastisk:

Magiske stemninger på vei ut til Jomfruland. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2021)

Padlerute:
Den vanligste ruten ut til Jomfruland i kajakk starter på Kjønnøya. Herfra padler du ut til Flesa/Askholmane, og følger ned ti Arøy på utsiden eller innsiden. Herfra går du rett på Øitangen etter å ha padlet gjennom Parisholmane. Hvis du vil gå mer direkte på rolige dager kan du padle rett fra Flesa og bort, men det egner seg bare på stille dager. En annen variant er å padle syd av Arøy, nord av Kreppa, og så gjennom Vågøy utenfor Valle, og så følge fastlandet til Klokkersund. Vær obs på at det lett blir sjø langs fastlandet nedenfor Trolldalen.

Etter å ha landet på Øitangen denne stille mandagen gikk turen ned til Jomfruland fyr. Her står det gamle og nye fyret ved siden av hverandre, og gir liv til historie helt tilbake til 1839. Det nye støpejernsfyret er fra 1938:

Gammelt og nytt fyrtårn på Jomfruland. Foto: Lars Verket (2021)

Så var det hvitveisen. Her er noen bilder fra årets «blomsterbed» på Jomfruland:

Alle foto: Lars Verket (2021)

Hvis du vil vite mer om hvitveisen, eller Anemone nemorosa på latin, kan du sjekke denne linken til Wikipedia (norsk). Her ligger det også en link til hvitveis i Artsdatabanken (norsk).

På veien hjem gikk turen via nordspissen på Gumøy-Langøy og gjennom Vågøy utenfor Valle. Der ble jeg plutselig oppmerksom på en spesiell hytte, og det er kanskje ikke så rart:

Spesiell hytte på Vågøy utenfor Valle. Trykkl på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2021)

Litt senere fikk jeg vite at hytta var til salgs, og at den ligger ute på Finn.no. Ikke nok med det, men hytta fikk også Bamble kommune sin «Byggskikkprisen i 2016». Kommunen skriver i sin begrunnelse:

«Vinner bygget er en hytte som ble oppført i 2008, på Vågøy. Hytta er bygd inn i en fjellkløft og har en veldig spesiell arkitektur. Hytta er et unikt prosjekt som det garantert ikke finnes noen maken til. Hytta glir inn i omgivelsene på en naturlig måte. Hytteeieren har vist en kjemperespekt for naturen og omgivelsene. Ikke en eneste furu eller stein har blitt tatt vekk eller gjort noe med i denne byggeprosessen. Her er rett og slett hytta bygget etter hvordan fjellet beveger seg i kløfta. Flere steder i hytta opptrer fjellet som vegger inne. På kjøkkenet er til og med flisene skjært etter fasongen til fjellet, og ikke omvendt. Her har de ikke sett på fjellkløfta som en utfordring, men heller som en fordel. Hytteeierne kunne sprengt vekk hele fjellet, men valgte å la vær. Det setter vi kjempe pris på!

Hytta er gjennomtenkt til den minste detalj. Alt er lekkert utført med gode løsninger. Hytta fremstår som moderne, med moderne materialer. Blant annet er deler av brygga utført i naturstein. Utsikten til hytta er også kjempeflott med en kjempelekker naturlig sandstrand. Dette har virkelig vært et omfattende prosjekt uten noen tilfeldigheter. Hytta er tegnet av den lokale arkitekten Henning Karlsen.»

Oppdatert: Mai 2021

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest