Soloppgangsafari

0
553
1. juledag 2020. Foto: Lars Verket

I Kristiansand sentrum er det er det ikke ofte sola kommer opp av havet. Utsikten fra byen er skjermet slik at dette bare skjer noen uker i desember. I tillegg til å få sola opp av havet, så skifter fargene utrolig mye i den timen det tar for sola å bli synlig. Fotogent, vakkert og en flott start på dagen.

Kajakklubben i Kristiansand ligger på Odderøya, og på utsiden (i sør) har du flott utsikt til soloppgangen i desember. Her har det vært soloppgangsafari i over 10 år, men hvordan være og skyer spiller seg ut er jo i stadig forandring. Noen soloppganger huskes bedre enn andre, for eksempel denne da vi var en helg gjeng:

6. desember 2012. Grønningen fyr skimtes til høyre for sola. Foto: Lars Verket

Det er viktig med mye varmt tøy mens en ligger og venter på at sola skal stå opp. Julekaker og varm drikke blir sendt over dekkene (pre-corona), og stemningen er god. Vi kommer tilbake til temaet vinterpadling i en senere artikkel. Det er nemlig vel verdt et forsøk!

En snau time før sola kommer er det fine blåfarger, og så blir det som mest intenst rødt/orasje ca en halv time før. Her har vi akkurat startet fra Nodeviga, og det blå lyset er mest framtredende:

5. desember 2018 – her har til og med månen kommet med. Foto: Lars Verket

Hemmeligheten med å få med såpass mye farger er å ha maksimal zoom på kameraet. Det gjør at horisonten trekkes mye nærmere, og det er i horisonten det er kraftigst farger. I tillegg setter kameraet begrensning på lukkertid. Her har du jo ikke anledning til å bruke stativ, men det hjelper en del med stram reim rundt nakken eller kameraet på dekk. Alle bildene jeg har tatt er med Canon Powershot, og det har vært flere forskjellige modeller. De siste årene har jeg brukt G7x mark II. Denne finnes det undervannshus til fra Canon som ikke er altfor dyrt. Pakken koster et sted mellom 5.-10.000 i dag. Det har kommet en nyere modell – Mark III – men den har ikke Canon laget undervannshus til enda. Så her må du over på 3.part, og de er ikke så lett tilgjengelige. Jeg begynner som regel med ISO 800 og størst mulig blender (lite tall – f1.8) for å slippe inn mest mulig lys. (Ved bruk av zoom reduseres blenderen til f2.8, men det er fremdeles bra greier.) Dette gir lite dybdeskarphet, men fargene langt der borte trenger jo ikke å være skarpe. Fokuset legges på padleren. Så reduseres ISO og blender etterhvert som det blir lysere og lysere.

12. desember 2016. Noen ganger kan det se ut som det ikke blir noen farger pga tykt skydekke, og så plutselig kan de skje ting! Jeg har fremdeles tilgode å angre på en soloppgangsafari i kajakk! Foto: Lars Verket

Gallerier med bilder i 2020:
23.12 – lille julaften
25.12 – 1. juledag

23.12.2020. Litt lyssetting på kajakken kan pynte opp, selv om det neppe utgjør noen stor forskjell for kameraet. Dette bildet er tatt ganske tidlig, og var ett av 10 som ble skarpt… Foto: Lars Verket

Oppdatert: 27.12.2020

Forrige artikkelGrimstad Bys Vel
Neste artikkelTeltregler i Kristiansand

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her