Ytre Møkkalasset fyr

0
1935
Møkkalasset fyr 2020. Foto: Kjell Inge Søreide

Ytre Møkkalasset fyr ble tent i 1888, og gikk da under navet Tvedestrand fyr. Navnet ble endret til Ytre Møkkalasset i fyrlisten for 1890. Fyret var da det første i støpejern i Aust-Agder (nå Agder), og er 15 meter høyt. Fyret er plassert på en 3 meter høy sokkel, som er 2 meter tykk. Denne er bygget i naturstein. Helt på slutten av krigen – i april 1945 – ble fyret skutt i brann av tyske fly. Det ble reparert i 1946, automatisert og avfolket. I 1986 ble fyret slukket, og i 1988 ble det pusset opp utvendig.

Den siste tiden har det skjedd mye her, og det er nå pusset opp på ny utvendig. Snart kommer det også bok om fyret. Se mer informasjon om dette på Møkkalassets venner sine websider (link nedenfor). Sommer og høst 2020 skal Kystverket gjøre omfattende restaureringsarbeid på det fredede fyret, som skal tas i bruk igjen som sektorfyr. Innvendig skal etasjeskillere, gulv og trapper rekonstrueres tilnærmet slik de var da fyret ble bygd. Vi gleder oss til å besøke dette fyret etterhvert!

Annen info:
Hjemmeside: Møkkalassets venner
Fyrhistorisk forening: Ytre Møkkalasset fyrstasjon
NRK: Lyset er tent igjen i Møkkalasset fyr (29.9.2021)

Oppdatert: 2020

Forrige artikkelBok: Padlereiser
Neste artikkelPadlekart Midt-Norge

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her