FYR Sørlandets utposter

0
1075

I sommer kom boken «FYR Sørlandets utposter» ut på Cappelen Damm. Forfatterne Jo vand der Eynden, Øivind Berg og Øystein Paulsen har gjort fantastisk arbeid i å dekke fyrene langs Agderkysten med ord og ikke minst bilder. Dette er en praktbok til å bli glad av!

Slik ser forsiden av boka ut – og det er Store Torungen vi ser bilde av.

I tillegg til artikler om fyrene, inneholder boka beskrivelse av de 20 fyrene langs Agderkysten. De er presentert fra øst til vest, og er en solid utvidelse av artikkelen her på Padleperler.no: Oversikt over fyrene. Den oversikten har i tillegg med noen fyr øst og vest for oversikten i boka (gamle Telemarkskysten og øst i Rogaland).

Bildene i boka er en fin miks av historiske svart/hvitt-bilder, praktbilder av fyrene (mange med drone) og folk/liv på fyrene. Bare langs Agderkysten er det en utrolig glød og dugnadsinnsats på fyrene, og mange av dem er tilgjengelig for allmennheten. Mange padlere har fyrene som kjære turmål, og Kristiansand kajakklubb har de siste årene hatt en fast klubbtur til Saltholmen fyr.

Faktisk er de fleste av fyrene åpne for allmennheten på en eller annen måte, og vi padlere er spesielt glad i de fyrene som er en del av kystleden. Her er det mulighet til å bestille seng for en sliten padler, og i sommersesongen har de ofte vertskap.

Du finner også korte dikt/tekster flere steder i boka, og mange av dem gir grunn til ettertanke. Slik som denbne av Terje Stigen (1975) – De faste lys:

Kystfyrene,
en lysgate langs innfarten til vårt land,
fra holme til holme, fra nes til nes.
Og innenfor –
en hær av små lyktemenn
som vokter de trange innløp
til menneskenes hjem.

Langs kysten av Norge er det ca 200 fyr, og vi håper de resterende 180 kan få tilsvarende praktverk. Vi gleder oss i alle fall til å dykke dypere ned i boka, og lære enda mer om hva som finnes i fyrhistorien langs Agderkysten.

Boka anbefales på det varmeste!

Jo van der Eynden, Øivind Berg og Øystein Paulsen (2020) FYR Sørlandets utposter
Capppelen Damm
Pris: 499,-

Forrige artikkelVarnes fyr
Neste artikkelBok: Padlereiser

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her