Varnes fyr

0
2071
Varnes fyr ble nedlagt og avbemannet i 1950. Nå er det bare en lykt tilbake. Foto: Lars Verket (2020)

Varnes fyr ligger svært eksponert til på nordvestspissen av Listalandet. Fyret ble telt i 1836, og var i bruk i over 100 år. Nå er det bare fundamentene tilbake, detter at fyret ble lagt ned og avbemannet i 1950. Fyret ble fjernet samme år. Tilbake står det en automatisert lykt i dette ville landskapet. Herfra ser du videre til nordover til Hidra og kysten videre vestover.

Padleturen rundt Listalandet er lang og krevende. Underveis på denne turen er det en kort trilling fra Framvaren og ut i bukta rett øst for Varnes fyr. Det kan være en ganske skjermet tilkomst på vinder fra øst til syd. Da er det greit å padle bort til Kysledhytta i Svendsviga, og herfra er det bare en kort gåtur bort til fyret. Vi har ikke funnet noe info om denne hytta på nett, men den står åpen.

Kystledhytta i Svendsviga. Foto: Lars Verket (2020)

Hvis du vil ha en litt lenger gåtur til fyret er det mulig å gå kyststien. Den starter i Farsund, men det er en full maraton å gå hele veien. Et spennende alternativ kan være å starte i Snekkestø, og så gå Vondestien. Dette er en krevende sti (Rød), men godt merket og sikret. Les beskrivelsen i linken. Fra Uldal fortsetter stien til Varnes fyr. I motsetning til Listastrendene er det her svært kupert og mange høydemeter.

Vondestien med Uldal i sikte. God sikret med rekkverk på begge sider der det er nødvendig. Foto: Lars Verket (2020)
Her ser du Snekkestø i det fjerne, og Uldal inn til venstre. Vondestien er «klistret» inn i denne fjellsiden. Foto: Lars Verket (2020)

Annen info:
Fyr.no: Varnes fyrstasjon
Lister Friluftsråd: Varnes fyr

Oppdatert: 2020

Forrige artikkelPadlekart.no
Neste artikkelFYR Sørlandets utposter

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her