Padlekart.no

0
4067
Skjermdump fra www.padlekart.no 20.7.2020.

Meta-kartet Padlekart.no ønsker å gjøre padling enda mer tilgjengelig i Norge, og Padleperler.no har bidratt med leirplasser og P-plasser i Sør-Norge i denne kartløsningen.

Nå har vi tatt en prat med Atle Johannessen i Kristiansand som har laget tjenesten. Han er aktiv i Kristiansand kajakklubb, har IT-bakgrunn og elsker kart og «snirkling» (padling rundt øyer og gjennom smale kanaler).

Atle er kjent for å ha flagg på kajakken og godt synlig hodeplagg. Foto: Lars Verket (17.5.2020)

Hvordan ble idéen til Padlekart.no unnfanget?

Jeg har alltid vært fasinert av elektroniske kart med mulighet til å zoome inn og ut som man ønsker, og både finne informasjon som andre har lagt inn, men også kunne legge inn og «visualisere» og gjenbruke egne data. Og muligheten til å kategorisere ulik informasjon i ulike lag som kan skrus av eller på ved behov. Jeg har mange ganger brukt Google Earth i planlegging av tur, og da spesielt alle bildene som var lagt av utrolig mange på ulike steder rundt om i verden (mye av dette er dessverre nå fjernet av Google, men det er en annen sak). Men for at jeg skulle kunne dra nytte av disse dataene i min planlegging, så må jo noen ha lagt de inn. Og etter hvert vokste det frem en tanke om å prøve å få til en måte hvor det er mulig å dele og dra nytte av hverandres data og erfaringer når man skal planlegge tur og er på tur. Og etter som jeg driver relativt aktivt med padling, og i tillegg har kommet i kontakt med Lars Verket og fått lov til å bruke deler av alle de data han har samlet inn over mange år, så bestemte jeg meg for å registrere domenet padlekart.no og gjøre et forsøk på å få til noe brukbart for padling.

Hva slags informasjon finner du i kartet nå, og hva ønsker du skal finnes der i framtiden?

Informasjonen som kan vises i kartet nå er delt i tre hovedkategorier: interessepunkter, ruter/turer og områder. Av interessepunkter så finner du nå primært leirplasser og parkeringsplasser for områdene syd i Rogaland (Dalane), Agder og Telemark. Denne informasjonen har Padlekart.no fått tilgang til som en del av et samarbeid med Padleperler.no, og alle leirplassene har link til detaljert beskrivelse på padleperler.no.

Atle flagger for fin utsikt på morgenen fra Store Langøya i Kristiansand. Tjamsøya bak til høyre i bildet. Foto: Lars Verket (2020)

Så ligger det inne 10 ulike turforslag for Kristiansand kommune. Disse er utviklet av Padleperler.no v/Lars Verket, i samarbeid med DNT Sør. Disse har også link til gode turbeskrivelser på padleperler.no. Og så ligger det inne noen markerte områder som linker til andre steder på nett hvor det finnes padlekart og ruteforslag som er utarbeidet av andre. 

I fremtiden ønsker jeg at så mye som mulig av relevant padleinformasjon skal kunne nås via padlekart.no. Det betyr ikke at all informasjonen skal ligge lagret på padlekart.no, men at det skal være en markering i kartet (punkt, rute, område) som enten viser nyttig informasjon direkte (lagret hos padlekart.no), eller linker videre til aktuell informasjon lagret andre steder. På den måten vil det være mulig å starte med kartet på padlekart.no og så forhåpentligvis ledes til den informasjonen man søker uten å måtte gå via ulike steders turistinfo-sider og bla ned i undermenyer for å finne den padlerelaterte informasjonen, hvis det finnes. For å få til dette er jeg selvsagt avhengig av input fra andre, i tillegg til all data jeg allerede har fått (og fortsatt får) fra Padleperler.no. Så jeg jobber med å lage en teknisk løsning der andre kan bidra med ulik info via kartet. Inntil videre kan man gjerne sende en mail til post@padlekart.no hvis man har bidrag man ønsker inn i kartet, eller har innspill/kommentarer til selve løsningen.

Rolige forhold i Kragerøskjærgården. Foto: Lars Verket (2020)

«Alle» snakker om apper for tiden. Har du planer om å lage en app også?

Inntil videre så er det ikke aktuelt å lage en egen app. Det ville kreve en del ekstra ressurser å skulle utvikle og vedlikeholde en app til både Android og iOS. I stedet vil jeg fokusere på å få web-siden til å fungere best mulig på ulike skjermstørrelser (mobil, nettbrett og pc). Personlig synes jeg det er veldig praktisk å kunne utnytte den store skjermen på pc’en når jeg planlegger tur, og så bruker jeg mobilen underveis. 

Hva drømmer du om at Padlekart.no skal være om 5 år?

Drømmen er at padlekart.no inneholder så mye nyttig informasjon innenfor ulike kategorier og fordelt over hele landet, at det er et naturlig førstevalg ved planlegging av tur og å bruke underveis på tur. Og at det er der man legger inn relevant informasjon man ønsker å dele med andre padlere.

Til slutt – hvor finner vi ditt «favorittsnirklingsområde»?

Det er jo et vanskelig valg, siden det finnes veldig mange fine områder langs kysten (og veldig mange områder jeg ikke har padlet enda). Jeg trives absolutt best når jeg kan snirkle meg av sted langs og innimellom lave holmer og skjær, og helst samtidig ha utsikt til horisonten. Bamble og Telemark har jo mye fin skjærgård for dette, og også muligheter for snirkling litt mer innaskjærs hvis det er litt vind. Ytterste del av Lyngør-skjærgården er også veldig fin hvis været er bra. Bare for å nevne et par gode alternativer.

Snirkling i Kragerøs skjærgård sommeren 2020. Foto: Lars Verket

Publisert: Juli 2020

Forrige artikkelPakking, pakking, pakking
Neste artikkelVarnes fyr

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her