HjemDalaneVinjavatna

Vinjavatna

Majestetiske omgivelser. Her fra leir 1 i bunnen av Gloppedalsura. Her finner du også masse buldring. Foto: Lars Verket (2010)

Dette området består av Indra og Ytra Vinjavatnet, Espelandsflæet og Byrkjelandsvatnet/Storvatnet. For å komme hit følger du RV 503 mot Byrkjedal fra Vikeså ved E39.

Byrkjelandsvatnet er det desidert største vannet av disse. Østlige delen av vannet heter Espelandsflæet, og her går RV 503 nesten helt nede i vannkanten. Vannet er stort sett omgitt av bratte fjellsider og ellers svært gjengrodd langs bredden. Bortsett fra helt i V der det er beiteområder.

Ytre Vinjavatnet er et ganske lite vann, men har en koselig campingplass. Fra campingen er det heller ikke lang trilling til Indra Vinjavatnet. I V er det litt beiteland, men så blir det villere og villere mot Ø. På nord- og syd siden av vannet strekker fjellene seg opp mot nesten 700 m.o.h.

Etter en relativt grei utsetting i V stå du derfor overfor et svært spennende lite vann. Det som gjør Indre Vinjavatnet til en skikkelig perle er Gloppedalsura i enden av vannet. Tro det eller ei, men dette skal være Nord-Europas største steinur!

Steinene skal ha ramlet ned for 10.000 år siden. Et gamelt sagn forteller at det lå en gård her, og at denne gården ble begravd av steinblokker. I følge sagnet skal man ha hørt en hane gale dypt nede i ura tre år etter ulykken hendte.

I dag er det nok mest buldrerne – de som klatrer på store steiner – som galer og uler. Det har de god grunn til! Steinura strekker seg helt ned til en nydelig strand med flere fine leirplasser. Så er det bare å gå på oppdagelsesreise mellom steinene, og oppover i ura. Her finner du flere hellere, og nede på stranden var det faktisk innredet et lite soverom mellom noen steiner!

Blant de som bedriver buldring skal stedet være vel kjent, og vi så mange krittmerker på de store steinene. Siden Padleguide for Dalane kom i 2010 har det blitt utviklet en buldrefører for Gloppedalen på nett (buldreinfo.com).

Vi var her litt utenom sesong i 2010, men skjønner godt at det er mye fin buldring her. På bildet med tørrdrakt og spruttrekk!
Foto: Øivinn Bruce

Sandstranden er bare helt nydelig, og det er en stor opplevelse å se solen farger fjellsiden i N om morgenen. Selv om vannet ikke er så langt, så er det vel verdt turen for å komme inn til stranda i bunnen av Gloppedalsura. Vannet er antagelig langt nok til å bli påvirket av vind, men det skulle ikke være noe stort problem.

Padlebuldrere som vil frakte inn mat- og leirutstyr for en intensiv uke mellom steinene kan helt klart ha stor glede av å bruke kajakk/kano inn til området. I pausene kan de da trene forskjellige redningsteknikker og padletak rett i nærheten av buldreparadiset!

Gloppedalsura var også åsted for krigshandlinger 22. april 1940, og tyskerne led store tap. Over 30 tyske soldater skal ha blitt drept.

Turforslag:
Turen inn til sandstranda innerst i Indra Vinjavatnet er ikke så lang, men her er det mye å se.  Gloppedalsura blir du aldri ferdig med å utforske, og en overnatting her vil garantert ikke gå i glemmeboka.
Ytra Vinjavatnet er heller ikke så langt, men er et enkelt og lett tilgjengelig vann. En helg med utangspunkt i campingplassen burde være perfekt for barnefamilier.
Byrkjelandsvatnet er litt større, men du padler fint rundt dette også på en ettermiddag.

Soloppgang fra Gloppedalen. Foto: Lars Verket (2010)

Bæringer

Fra Indre Vinjavatnet er det litt trilling over til Ytra Vinjavatnet som ligger noen meter lavere. Ta opp helt SV i Indra Vinjavatnet: 58.747800 6.219850

Dette er rett ved parkering (P1 – se nedenfor). Så kan du trille RV 503 helt til Ytra Vinjavatnet – ca 1,3 km. En mer skjermed trilling går via Veen Gardscamping. Etter 300 meter tar du av til venstre, følg skiltene til campingen. Nede ved vannet kan du sjøsette på fin sandstrand: 58.741767 6.214817. Denne trillingen er litt kortere – en drøy kilometer.

Mellom Ytra Vinjavatnet og Espelandsflæet padler du under en bro. Her er det litt strøm og et gjerde som krysser bekken. Denne lille elva kan padles stort sett hele veien, men er grunn noen steder. Hvor mye du må slepe avhenger av vannstanden, men vi padlet hele strekingen bortsett fra et lite stykke helt i S.

Leirplasser:

Leir 1: Vi begynner på stranda helt Ø i Indra Vinjavantet. Denne leirplassen ligger på selve sandstranda mellom store buldresteiner. En skikkelig idyll, men ikke så egnet ved vind, da det bare er kajakkene å bardunere teltet med. Landing skjer på nydelig sand, og du er utsatt for vinder fra SV-V.
58.764689 6.269098

Leir 1 – morgenstemning. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2010)

Leir 2: Litt lenger NØ på stranden er det mulig å finne litt le og gress til et par telt i bakkant av stranden. 
58.765870 6.270164
Terrenget mellom steinblokkene er rimelig kupert, men det er nok noen teltplasser å oppdrive der også. Dessuten er det mange trær mellom steinene, så hengekøye er et godt alternativ på fine dager!

Leir 3: Ø i Ytra Vinjavatnet finner du et beiteområde, og her er det plass til et telt eller to. Landing på småstein og utsatt for vinder fra V.
58.734838 6.216325

Leir 4: Litt S for 3 finner du en strand med grov sand/små steiner. På innsiden av denne er det plass til et par telt på gress i gammelt kulturlandskap. Her er du utsatt for vinder fra V-N.
58.727467 6.210849

Leir 5: Neste leir ligger på nordsiden av Byrkjelandsvatnet. Her er det en øy der du kan finne plass til et par telt i lyng på toppen av øya. Her er du delvis utsatt for vind fra alle retninger mellom trærne. Landing skjer på stein/berg rundt hele den lille øya.
58.714442 6.167138

Leir 6: Siste leir ligger på sydsiden av Byrkjelandsvatnet. Her kommer det ned en bekk, og Ø for denne er det mulig å få opp noen telt på gress mellom trærne. Da er du stort sett skjermet for vind, og landing skjer på grus/stein.
58.703397 6.127871

Fullmåne over Gloppedalen. Foto: Lars Verket (2010)

Fakta:

Kart:
Hele området dekkes av lilla «Turkart Dalane» (1:50.000).

Camping:
C1: Veen Gardscamping. Åpen hele året.

Parkering:
P1: Helt V i Indra Vinjavatnet er det parkering på siden av veien. Kano/kajakk må bæres over autovern og det er litt kupert før sjøsetting i siv mellom steiner. Alternativt kan du følge RV 503 litt mot Ø å sjøsette fra brygge (må likevel over autovern).
58.747517 6.220083
P2: Helt S i Ytra Vinjavatnet kan du sjøsette/ta opp på knyttneve store steiner. Veien er rett ved. Egner seg ikke så godt til parkering.
58.723950 6.202700
P3: Helt i S er det parkering til flere biler, og mulighet for å sjøsette på stein/sand rett ved. Litt gjenvokst mellom parkering og vann, men helt grei tilgjengelighet.
58.700017 6.204217

Vann:
Vannet i Indra Vinjavatnet er antagelig greit i Ø, men en del beiteområder i V. Ytra Vinjavatnet ville vi ikke drukket fra, og kanskje konsentrert oss om bekker i Byrkjelandsvatnet. I alle fall prioritert å fylle vann midt i vannet (ikke ved utløpet fra Ytra Vinjavatnet og helt i V ved beiteland).

Dagligvare:
Nærmeste dagligvare er Vikeså ved E39 – ca 20 km unna C1.

Annen info:
Andre steder finnes det noen beskrivelser der dette området settes sammen med Røyslandsvatnet. Dette innebærer en god del trilling og bæring, samt at en må desinfisere utstyr på grunn av skifte av vassdrag.
Hvis du vil vite mer om buldring i Gloppedalsura, så finner du en oversikt over buldreproblemer på buldreinfo.com.

Oppdatert: 2010 (link til buldrefører, camping og Røyslandsvatnet i 2020)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest