Teksevatnet og Bilstadvatnet

0
1685
Bilstadvannet på en stille dag. Foto: Lars Verket (2010)

Disse to vannene finner du på nordsiden av E39 mellom Moi og Helleland. De egner seg fint til en ettermiddagstur, men det er også mulighet til overnatting. Selv om det da kanskje er andre vann som frister mer.

Nærheten til E39 og toglinje fører til noe støy, og det er mye beiteland ned til vannet. Likevel kan vannene by på fin padling, og beliggenheten gjør de svært lett tilgjengelige.

Helt i Ø ligger Vasshusvika, som er et fredet naturreservat. Formålet med fredningen er å bevare et våtmarksområde med naturlig tilhørende vegetasjon og dyreliv. Området er et viktig hekkeområde for våtmarksfugl. 

Deretter padler du inn i Bilstadvatnet. Litt hytter i Mjåsund, og så åpner vannet seg opp. I N er det mye beiteområder, og i V ligger Legå camping. Ved campingen går Tekseåni ned til Teksevatnet. Denne bekken kan du padle mye av (se Bæring nedenfor). Så kommer du ut i Teksevatnet. Vannet er så stort at det nok blir påvirket av vind. Her er det beiteområder i N, og jernbane i S. Likevel er det et par fine leirplasser her!

Langs vannene kan du også treffe på kuer. Foto: Lars Verket (2010)

Bæring:
Mellom Bilstadvatnet og Teksevatnet er det noen få høydemeter forskjell. Vannet renner fra Bilstadvatnet og ned i Teksevatnet via Tekseåni. Skal du padle begge vannene anbefales det å starte i Bilstadvatnet. Bekken mellom vannene går inn ved campingplassen. Hvor mye bæring du får avhenger av vannføringen, men gjør regning med 4-5 korte bæringer mellom de to vannene. Langt over halvparten av bekken kan padles. Selv om bæringene er korte kan de være kronglete.

Tekseåni mellom Teksevatnet og Bilstadvatnet. Her må du regne med noen korte bæringer. Foto: Lars Verket (2010)

Leirplasser:

Leir 1: Bilstadvatnet har en fin odde som egner seg godt til telting. Du lander på steiner, og kan slå opp telt på skogsbunn rett ved. Fin utsikt utover vannet. Her er du bare utsatt for vind fra S og Ø.
58.543544 6.337617

Landing i leir 1. Foto: Lars Verket (2010)

Leir 2: I Teksevatnet ligger det en idyllisk men ganske gjengrodd øy.  På vestsiden av denne finner du en fin sandstrand, og med litt velvilje er det plass til noen telt bak stranden – evt. på selve stranden. Leirplassen er utsatt for vind fra V.
58.552828 6.285904

Utsikt fra leir 2. Foto: Lars Verket (2010)

Leir 3: Langs Teksevatnet er det mye gjengroing eller beitemark. Denne leirplassen ligger mellom to strender med grov grus, og kan være litt utsatt ved høyt vann. Her er det plass til ett telt på gress, og du er utsatt for vinder fra V-N.
58.550595 6.267544

Fakta

Kart:
Hele området dekkes av lilla «Turkart Dalane» (1:50.000).

Camping:
C1:
Legå camping

Parkering:
P1: Følg skilt mot Byrkjemo fra E39. Rett N for Brua mellom Bilstadvatnet og Vasshusvika er det plass til et par biler V for veien. Kort bæring og sjøsetting på stein ved brua:
58.536000 6.351967
P2: Følg skilt fra Bjørnemoen fra E39. NØ for Teksetvatnet går det en grusvei inn til et hogstfelt der det er plass til et par biler.
58.536850 6.296983

Vann:
Det er beiteområder på store deler av områdene som vender mot vannenen. Vi vil derfor ikke anbefale å drikke vannet her, men campingplassen har vann.

Dagligvare:
Dagligvarebutikk på Bilstad der du tar av fra E39 mot Bilstadvatnet.

Forrige artikkelEidsvatnet og Steinsvatnet
Neste artikkelNodlandsvatnet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her