HjemDalaneLilandsvatnet

Lilandsvatnet

I disse vannene egner en Packraft seg glimrende, med kort og hyppige bæringer. Foto: Øivinn Bruce (2010)

Er du glad i fiske og små skogsvann, så er dette området et paradis. Det er relativt enkelt tilgjengelig fra vei flere steder, men er dessverre ikke så mye brukt. Det gjør en del av bæringene strevsomme.

Vannene ligger vest for Lundevatnet, og du kjører ned langs vestsiden av Lundevatnet fra E39 for å komme ned til Lilandsvatnet. Tar du av litt før kan du komme ned til Fagervatnet. Tar du av mot Navrestad kan du komme til Navrestadvatnet og Åvedalsvatnet. Veien fortsetter sydover, men her er det bom. For å komme til Løgen og Drivdalsvatnet må en følge vegen som går langs hele vestsiden av Lundevatnet.

I tillegg til de vannene du kan nå med bil er det mulig å bære/trille til Godvatnet og Fagervatnet syd. Alle vannene har godt fiske – huske fiskekort!

Godt fiske i vannene. Foto: Lars Verket (2010)

Hvis du skal på en ettermiddags/dagstur, så er jo ikke bæring nødvendig, og du kan velge deg et enkelt vann. I så tilfelle vil vi nok holde en knapp på Lilandsvatnet og Åvedalsvatnet. Har du lyst til en lengre tur med overnatting bør du ta en titt på bærebeskrivelsene nedenfor. En trille til kajakk/kano kan anbefales, hvis du ikke bruker gummibåt. Vannene er så små at en gummibåt også fungerer greit. Den går jo ikke så fort, men er desto lettere å bære.

Beskrivelse av bæringer

Med en packraft er det enkelt å gå mellom småvannene. Foto: Lars Verket (2010)

Ferdsel mellom vannene i kajakk/kano er ikke veldig vanlig, og det er derfor ganske gjengrodd. Hvis vi tenker oss en tur fra N til S får vi følgende bæringer:

Fagervatnet N – Fagervatnet S: Ta opp i SØ på steiner og følg gammel ferdselsveg i begynnelsen. Går over til gammel og småkupert sti. Bæringen er ca 250m med 30 høydemetre.

Fagervatnet S – Lilandsvatnet: Ta opp på skogsbilvei helt S i vannet. Følg denne i bratt stigning til lite vann og en hytte. Trille og god form anbefales. Strekningen er på 100 høydemetre og en drøy kilometer! Det lille vannet på 337 m.o.h. kan padles over, før det blir bæring/sleping i myrterreng ned til Lilandsvatnet. Denne strekningen er på drøye 300m og et fall på drøye 30 høydemetre.

Lilandsvatnet – Godvatnet: Padle lengst SV i Lilandsvatnet, og følg to småvann ned til Godvatnet. Tilsammen 3 små bæringer i kupert og gjengrodd terreng. Første bæring er ca 50m, den neste er lengst og brattest på snaue 200m før det avsluttes med snaue 100 m ned i Godvatnet.

Godvatnet – Navrestadvatnet: Her er det to mindre bæringer, og et lite avlangt myrvann som kan padles. Første bæring er ca 150 m og i rimeli samme høyde. Den neste er 30 høydemetre ned og ca 250 meter.

Navrestadvatnet – Åvedalsvatnet: Drøye 20 høydemetre ned på grusvei – 200 meter.

Åvedalsvatnet – Drivdalsvatnet: S i Åvedalsvatnet er det vanninntak – ta opp på sandstrand før det. Trill på vei nedover til Løgen. Her er det lite vann, og det kan være like raskt å trille videre ned til Drivdalsvatnet. Ta av første vei til venstre ned mot Drivdalsvatnet, og til venstre igjen etter første hytte. Da er det traktorvei ned til vannet. Hele strekningen faller 75 høydemetre, og er ca 1,5 km.

Drivdalsvatnet – Lundevatn: Det er også vanninntakt S i Drivdalsvatnet. Hold god avstand! Herfra er det trilling på vei ned til et minikraftverk i Lundevatn (se beskrivelse av Lundevatn). Husk rens av utstyr ved bytte av vassdrag. Strekningen er ca 1 km med over 100 høydemeter fall.

Leirplasser

Leir 1: Nydelig liten øy i Åvedalsvatnet. Landing skjer på svaberg, og det er plass til 2-3 små telt på gress rett ved:
58.353207 6.540104
Dette er antagelig den fineste leiren i hele det området som er beskrevet.

Leir 2: Gresslette i skogkanten rett ved vei i Drivdalsvatnet. Landing skjer på stein/gress, og det er litt bratt opp til den avlange sletten. Kun utsatt for vind fra NV:
58.333807 6.528401

Leir 3: Nydelig odde i Lilandsvatnet. Landing og telting skjer på svaberg, så du må ha et telt med selvbærende konstruksjon (såkalt dometelt). Utsatt for for alle vinder unntatt N-Ø:
58.389557 6.537983

Leir 3 – nydelig morgen. Foto: Lars Verket (2010)
Panoramabilde av leir 3 – trykk for større versjon. Foto: Lars Verket (2010)

Leir 4: Gresslette ved sandstrand ikke langt fra vei (P3). Utsatt for østlige vinder:
58.392689 6.531261

Leir 5: Denne leiren ligger på flate svaberg ikke langt fra hytte. Ikke bruk denne hvis det er folk på hytta. Vannet ved leiren ligger mellom Lilandsvatnet og Fagervatnet. Her er du utsatt for alle vinder unntatt fra N:
58.391465 6.544694

Leir 6: Nesten helt N i Fagervatnet (S) finner du en bitteliten gresslette nedenfor en hytte. Leiren må ikke brukes hvis det er folk på hytta. Landing skjer på småstein, og leirplassen er rett ved:
58.394416 6.551899

Leir 7: NV i Fagervatnet (N) finner du en leir rett ved vannet. Landing skjer på stein, og du er utsatt for vind fra SØ. Kort vei til P4 – se nedenfor.
58.407295 6.542737

Fakta:

Kart:
Hele området dekkes av lilla «Turkart Dalane» (1:50.000).

Parkeringsplasser:
P1: Mellom Navrestadvatnet og Åvedalsvatnet: 58.360200 6.543800
Denne parkeringen ligger ved Åvedalsvatnet. Det er også mulig å parkere ved demningen i enden av Navrestadvatnet.
P2: Helt S i Drivdalsvatnet er det ikke P-plass, men mulig uthenting: 58.330167 6.532283
P3: Langs Lilandsvatnet ser det på kartet ut til å være en smal sak å sette ut kajakken/kanoen. Veien går en del høydemeter over vannet, men her er det mulig å stoppe for å laste av utstyret: 58.392533 6.530550
Parkering anbefales ikke her, da det er vanskelig å komme helt ut av veien.
P4: Helt NV i Fagervatnet kommer du inn en grusvei som passerer en stor P-plass. Herfra er det også kort vei ned til leir 7.
58.407367 6.542250

Vann
Vannet bør kunne drikkes på hele strekningen.

Dagligvare
Ingen dagligvarer i området

Annen info:
Merket sti fra informasjonsskilt på Navrestad. På informasjonsskiltet kan du lese at verdens første flytur foregikk her. Hans Andreas Navrestad foretok en glideflukt over Navrestadvatnet i 1825. Stien går nordover til traktorvei som igjen kommer inn på veien forbi Lilandsvatnet. Langs stien dukker det opp skilter med informasjon, bl.a. om «Gammel postvei» og «Tjæreovn etter Søyland«. Her er også spor etter gamle bosettinger.

Skilt – kulturminner. Foto: Lars Verket (2010)

Oppdatert: 2010

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest