Jomfruland nasjonalpark

0
1871
Kulturlandskap og eikeskog på Jomfruland. Foto: Lars Verket (2020)

Jomfruland nasjonalpark ble opprettet i av Kongen i statsråd 16. desember 2016. På nettsidene til nasjonalparken kan vi lese følgende: «Jomfruland nasjonalpark er en marin nasjonalpark. En stor del av arealet på 117 000 mål er sjø og sjøbunn. Nasjonalparken er 27 kilometer lang og ligger på den ytre delen av kysten i Kragerø. Deler av Jomfruland og Stråholmen, Stangnes på fastlandet og et hundre og seksti holmer utgjør landarealet. Nasjonalparken omfatter produktive sjøområder, rikt naturmangfold og vakre landskap. Raet dominerer i hele nasjonalparkens lengde, både i sjø og på land. Rullesteinstranda på utsiden av Jomfruland er nesten sju kilometer lang og den lengste åpne rullesteinstranda i Skagerrakområdet. Flere steder på holmene og på Stangnes er det jevne og fine svaberg og jettegryter.»

Her kan du se kart over området som inngår. Det er også utarbeidet et hefte om Jomfruland nasjonalpark som inneholder mye nyttig informasjon.

Rolig sommerkveld. Varden på Flesa med Stråholmen i bakgrunnen. Foto: Lars Verket (2020)

Nasjonalparken inneholder også flere padleperler som er omtalt her på Padleperler.no:

Magisk teltnatt på Askholmene. Du kan såvidt skimte varden på Flesa i bakgrunnen. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2020)

Jomfruland har lenge hatt teltforbud, men fra 18.6.2020 ble det lov å telt etter Friluftsloven i følgende områder på Jomfruland:

  • Øytangen, Saltsteinbukta, Vestre Saltstein/Tangbukta og Kystledhyttene
  • Tårnskogen og Tårnstranda
  • Skagerrakstrand

Husk at 150m-regel til nærmeste bebodde hus/hytte gjelder fortsatt. Du kan lese mer om reglene i Forskrift fra 18.6.2020 fra Kragerø kommune.

Stangnes har såvidt vi har brakt på det rene fortsatt teltforbud (2020).

Annen info:
Wikipedia: Jomfruland nasjonalpark

Forrige artikkelPakkeliste for kajakktur
Neste artikkelBragdøya rundt

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her