Hellelandselva

0
1289
Hellelandselva egner seg godt i kano. Foto: Lars Verket (2010)

Rett utenfor kontoret til Dalane Friluftsråd ligger Hellelandselva. Dette er en fin elv for en ettermiddagstur, eller en søndagstur med familien. 

Første halvdelen av turen går langs E39, og er dermed noe utsatt for støy. Likevel er det vakkert og grønt på vei mot SV og (navn på vann). Siste halvdelen av turen er mer stille, og her er det faktisk også en overnattingsplass!

Ved god vannføring er det ikke nødvendig med noe bæring i Hellelandselva, men det er grunt en del steder. Ved Bens kafé er det litt strøm, og her anbefales det høyre  løpet under brua. Hvis det er behov for sleping/vading noen steder, så er det stort sett sandbunn. Ta kontakt med Dalene Friluftsråd for å sjekke vannstand før turen!

Ved rasteplassen er det et infoskilt om Magma Geopark. En annen severdighet er jernbanebrua. Hvis du ligger under denne med kano når toget kommer, så går det rykter om at det høres ganske godt…

Hellelandselva blir mye brukt til kanoturer av skoleklasser og andre grupper. Turen fra kontoret til Dalane Friluftsråd og ned til Øygreisvatnet er 11 kilometer, og kan fint padles på et par timer.

Dyreliv langs elva. Foto: Lars Verket (2010)

Leirplasser

Leir 1: Helt mot slutten av turen dukker det opp en leirplass på venstre siden av Hellelandselva. Her lander du på stein/gress, og finner flere teltplasser mellom trærne. Delvis utsatt for vind fra S-V.
58.502501 6.070155

Leir 2: Der Hellelandselva tar av fra E39 er det mulig å padle under veien, og inn ved en rasteplass beregnet for biler. Men, bordene kan brukes av padlere også. Fin infotavle om Magma Geopark finnes også her, og det er morsomt å padle under bruene ut mot Hellelandselva igjen. Det kan være litt strøm ned i elva fra rasteplassen.
58.523405 6.092291

Stein-Roar F. Slotterøy viser frem Hellelandselva. Her ved leir 2. Foto: Lars Verket (2010)

Fakta

Kart:
Hele området dekkes av lilla «Turkart Dalane» (1:50.000).

Parkering:
P1: Parkeringsplassene foran senteret der Dalane Friluftsråd har kontor. Kort bæring over vei og ned gressbakke. Sjøsetting å gress.
58.534667 6.153817
P2: Øygreisvatnet. Parkering ved vanninntaket til kraftstasjon. Hold god avstand til inntaket! Ilandstigning på sand. Følg skilting til lerduebane fra RV42.
58.487233 6.057783

Vann:
Hele den beskrevne strekningen går langs jordbrukslandskap, og vi anbefaler ikke å drikke vannet.

Dagligvare:
Bensinstasjon, kafé og dagligvarebutikk ved Helleland.

Annen info:
Bens kafé og motell er en institusjon langs E39, og Hellelandselva går rett forbi. Dessverre er stedet litt vanskelig tilgjengelig fra vannet, men du er nærmest her:
58.526633 6.127433
Du passerer under en del broer på denne turen, og Svalestad bru i Helleland er verdt en titt. Steinbroen har tre fine buer og står rett ved en ny bro – slik at det er lett å sammenligne nye og gammel byggeskikk.

Gammel og ny bro. Foto: Lars Verket (2010)

Dalane Friluftsråd sitter på siste nytt om vannstanden i Hellelandselva til enhver tid.
De kan også treffes på telefon: + 47 51 29 30 45

Oppdatert: 2010

Forrige artikkelLilandsvatnet
Neste artikkelEidsvatnet og Steinsvatnet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her