Tur til Tjamsøya

0
1785
Tjamsøya har plass til mange telt, og du kan lande både på innsiden og utsiden av øya. Foto: Lars Verket (2014)

Etter kommunesammenslåingen mellom Søgne og Kristiansand kommune finner du Tjamsøya omtrent midt i kommunen. Rett vest for Vestergapet. Øya er stor, og har mange steinblokker og skrenter. Dette har blitt lagt merke til av klatrere i Kristiansand og utenbys. Under Quart-festivalen var det buldrehelger på øya, men de senere årene har buldringen på Justøya i Lillesand fått mer fokus. 

Herøya har idylliske svaberg i øst. På fastlandet finner du Helleviga og Friluftsparken. Midt-Agder Friluftsråd kjøpte Helleviga i 1973, og i dag er det mange fine turstier i dette området. Rett nord av Tjamsøya finner du store Langøya som har en idyllisk leirplass. Her kan du også henge opp hengekøya og skue over til Tjamsøya. Rundingen av Kobbernaglen inn Vestergapet kan være krevende.

Buldring

Buldring på Justøya – spennende aktivitet uten tau. Foto: Lars Verket (2016)

Denne aktiviteten innebærer at du finner klatreruter på lave skrenter og store steiner. Da er det ikke nødvendig med tau, men klatresko og kalk brukes. I tillegg er det veldig fint å ha en madrass å lande på hvis det blir for vanskelig. Den er jo også fin å ha i leiren.

Dessverre finnes det ingen fører til buldringen på Tjamsøya, men flere av buldreproblemene har navn og grad blant lokale klatrere. Så inntil videre får du finne egne buldreproblemer som passer med ditt nivå, og kanskje dukker det opp en fører etterhvert? Både Kristiansand og Søgne har egne klatreklubber.

Turforslag
Vi har startet dette turforslaget i Prestebukta, og følger fastlandet østover. Nord for Herøya og langs Friluftsparken. Her er det gode muligheter for å ta en lunsj. Så foreslår vi en runde rundt Tjamsøya, før turen går nord av Langøya. Herfra er det kort padling østover til Kobbernaglen ved utløpet av Vestergapet. Området her kan være krevende. Så følges fastlandet inn til Møvig.

OBS-punkter:

  • Kobbernaglen ytterst i Vestergapet. Her er du særlig utsatt for vind fra sør-sørvest. Et alternativ kan da være å avslutte i Romsviga.

Turdata:

Lengde: ca 18 km. Kan kortes inn i begge ender. Raskest vei til Tjamsøya er utsetting i Romsviga.

Utsetting/parkering: Prestebukta har gratis parkering. Samme i Romsviga/Helleviga og på Møvig.

Overnatting: Noen plasser på Herøya, men Tjamsøya og Store Langøya er de fineste. Teltforbud i hele Friluftsparken, men mulig å overnatte i gapahuk.

Sandstrender: Flere steder i Friluftsparken i Helleviga og på Møvig.

Annen: Mer informasjon om Friluftsparken finner du host Midt-Agder Friluftsråd.

Nivå: Enkel (med unntak av Kobbernaglen. Her kan det fort blir krevende ved vind.)

Forrige artikkelTur til Vassøyene
Neste artikkelTur fra Marvika til Boen i Tovdalselva

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her