Tur til Drangsvannene

0
2030
Kryssing av Topdalsfjorden. Foto: Nina Neleta Hopen

Disse to vannene ligger rett øst av Varoddbrua som går over Topdalsfjorden. Hvis du bare vil forholde deg til de to skogsvannene, kan du starte i båthavna i Ronsbukta. Vi har gjort turen litt lenger ved å starte fra Bertesbukta, og så få med noen fine øyer på veien. Øyene sørøst av Bertesbukta har flere fine plasser for allmennheten.

Smedholmen, også kalt «Paraplyholmen», ligger langs den foreslåtte padleruta, og her er det en fin lunsj/teltplass og toalett. Prestøya lenger sør som kan by på det samme, samt turstier. Begge steder har mulighet for hengekøye, og Prestøya er som laget for hengekøyer og tretelt.

Hvis du velger å slå leir på Smedholmen eller Prestøya, så anbefales en avstikker til Sømstranda. Her finner du nemlig «Sømsgruva», og den er en opplevelse. Her kan du få med deg litt spennende kulturhistorie. Sømsgruva var Kristiansands største feltspatgruve, og på det meste jobbet det 12 mann her. Driften ble lagt ned i 1912.

I Sømsgruva kan du vasse inn i tunnellen til venstre i bildet og så komme inn i hula. Trykk på bildet for å få større versjon, og da ser du også personene til høyre i bildet.
Foto: Lars Verket. (2020)

Så følges den vestlige delen av Topdalsfjorden forbi Marvika og inn under Varoddbrua. Marvika er et flott turområde for å strekke på beina, og det er også mulig å få seg en matbit her. Området har parkering, og er et alternativt utsettingspunkt. Herfra går turen videre i tunnel under E-18 og inn til Narvika. Her er det båthavn og trange sund.

Deretter krysses Topdalsfjorden. Bukta du kommer til etter at du har padlet over fjorden heter Ronsbukta, og her er det også en båthavn. Herfra padler du under flere etasjer med broer, og plutselig blir alt stille. Du har padlet under en trafikkmaskin og rett inn i stillheten.

Omtrent halvveis inn i det første av Drangsvannene får du Bukkenes i nord. Herfra og østover ble det opprettet et naturreservat i 2011: «Nedre Timenes naturreservat».  Naturreservatet strekker seg helt ned til vannkanten i nord helt til du kommer helt innerst i Drangsvannene. En rusletur på land i dette naturreservatet kan også anbefales!

Underveis passerer du indre Rona – en smal passasje mellom de to Drangsvannene. Drangsvannene er en terskelfjord, så det vil være litt strøm her som avhenger av høy- og lavvann. Strømmen er mest merkbar under bruene mot Topdalsfjorden.

I det innerste Drangsvannet er det flere litt større øyer, og den innerste av disse har god mulighet for telt flere steder. Hvis du trives i hengekøye utvides mulighetene dine mye, for her er det mange trær og fine koller!

På denne lille øya i Drangsvann er det mulig med et lite telt og flere hengekøyer! Foto: Lars Verket (2020)

På den første holmen du kommer til etter indre Rona ligger det tre gravrøyser fra bronsealder. Drangsvannene har vært en viktig ferdselsvei i eldre tid. Drangsvannene ble kanalisert i 1880. Før det var Ytre og Indre Rona bare bekker, men så ble de utvidet. Dampbåter begynte å gå i rute mellom Lykkedrang helt innerst og inn til byen. Båtene hadde nedsenkbare piper slik at de kunne passere under brua i Ytre Rona. I løpet av 1930-årene ble de utkonkurrert av rutebusser. Det kan jo være noe å tenke på mens du padler disse vannene.

Ute i Topdalsfjorden igjen legges kursen nordover langs land bort til Hamresanden. Her finner du en lang sandstrand, og mulighet for å bli hentet ut igjen. Du kan også padle samme vei tilbake, eller fortsette videre opp Tovdalselva (se «Fra Marvika til Boen i Tovdalselva».

Turforslag
Vi har tegnet in start i Bertesbukta på Lund og en omvei rundt noen øyer i sørøst. Vi padler videre inn Topdalsfjorden, krysser denne og inn i Drangsvannene. Ruten avsluttes på Hamresanden. Hvis det er sterk vind er det også mulig å starte og slutte i Ronabukta. Drangsvannene er lite utsatt for vind.

OBS-punkter:

  • Fra Bertesbukta over til Smedholmen krysser du hovedleden inn Topdalsfjorden til Marvika. Her kan det gå store båter og ubåter(!).
  • Topdalsfjorden er en relativt stor fjord, og vinden kan få godt tak her. For eksempel kan vinder fra N gjøre det krevende å passere båthavna i Ronsbukta pga reflekssjø fra bryggeanlegg.

Turdata:

Lengde: ca 20 km, men dette kan kortes inn eller utvides. En veldig aktuell forkortelse kan være å bare padle Drangsvannene fra Ronabukta. Denne rundturen er ca 7,5 km hvis du følger land i begge vannen. For andre utvidelser se «Turforslag i Kristiansand» i kartet ovenfor.

Utsetting/parkering: Flere steder å velge mellom. I kartet har vi satt ut i båthavna i Bertesbukta (Kuholmen på lund). Det er også mulig sette ut kajakken i Marvika, Narvika og i Ronsbukta. Alle disse stedene har parkeringsmuligheter. Sandstranda på Hamresanden har også flere P-muligheter og WC.

Overnatting: Både Smedholmen, Prestøya og øyer i Drangsvannene har fine teltplasser. Roligheden camping (i Bertesbukta) og Hamre familiecamping (på Hamresanden) er også alternativer.

Sandstrender: Hvis du triller kajakken litt i Bertesbukta kan du komme til sandstrand litt mot øst. Dette er en offentlig badestrand. Prestøya har sandstrand, og det samme på Hamresanden. Inne i Drangsvannene er det opparbeidet et offentlig friområde med sandstrand i sør i det første av Drangsvannene i 2020.

Annen info: Nedre Timenes naturreservat kan du lese mer om hos Miljødirektoratet – www.miljodirektoratet.no (søk på «Nedre Timenes»)

Nivå: Enkel hvis du bare padler Drangsvannene, Middels/Krevende hvis du tar hele turforslaget.

Oppdatert: 2020

Forrige artikkelGaukhei – Ljosland
Neste artikkelPadletur i Kvåsefjorden

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her