Tur rundt Flekkerøy

0
2109
På tur rundt Flekkerøy passerer du blant annet Oksøy fyr. Foto: Lars Verket

Flekkerøy er den største øya i Kristiansand kommune, og ble «landfast» i 1989 da Flekkerøytunnelen åpnet. Her holder Flekkerøy Padleklubb til på nordsiden av øya. På sørsiden ble det våren 2020 åpnet et lokale for Flekkerøy bølgepadlere på Geiderøya ved Skålevig. Her er det med andre ord et aktivt padlemiljø. Kanskje ikke så rart, fordi områdene rundt Flekkerøy har alt. Her er det storhav rett inn, massevis av øyer, og du kan alltid finne skjermet farvann.

Å padle Flekkerøy rundt er en klassiker, men i SV er du utsatt for bølger og vind. Vi har tegnet inn både en rute rundt hele øya, og en kortere og skjermet rute sør på øya.

På selve Flekkerøy er det flere fine steder du kan lande med kajakk for å ta en hvil eller overnatte. De to mest kjente er nok Bestemorsmed i sør, og Biskophavn i vest. Mye av Flekkerøy er friområde, selv om det bor noen tusen mennesker her ute. Her finner du godt merkede og spennende turstier på land. Flere av disse er omtalt på UT.no

Området ved og innenfor Daudmannsbukta i syd er svært rikt på krigsminner. I steinhuset sto Freya Fahrstuhl-radaren, som var den mest moderne radaren den gangen. Den eneste i Norge.

Du finner et utall av øyer rundt hovedøya, og det vil sprenge formatet for dette heftet å skrive om alle. Likevel vil vi ta med litt kort info om noen av de du gjerne kan stifte bekjentskap med.

Mellom Flekkerøy og Møvig finner du Fredriksholm festning. Selv om den har litt vanskelig landing i kajakk, så er den absolutt verdt et besøk. Festningen har mange teltplasser bak murene, og sauer holder det nyslått til enhver tid. I NØ ligger store Risøya og lille Risøya. Her er det fine teltplasser, og den store Risøya er i tillegg spennende å utforske. Blant annet finner du en heller som Gabriel Scott skriver om i boka «Alkejegeren». Mellom Flekkerøy og Oksøy fyr ligger Grønningene. Disse to forblåste og utsatte øyene har faktisk litt gress til telt, og på smeigedager får du fantastisk utsyn mot fyret herfra. V og SV av Grønningene finner du et fantastisk øyrike, og flere av øyene har noen små teltplasser og viker. 

I tillegg til disse kommer Gammeløya og Oksøy fyr, men de fortjener egne avsnitt.

Gammeløya – DNT Sør

Gammeløya er en skikkelig perle. Hytta til DNT ses i bakgrunnen. men øya inneholder også flere steder for hengekøye og telt.
Foto: Lars Verket (2020)

Gammeløya er full av historie. Norge ble styrt herfra av rikskansler Peder Huitfeldt fra 1557 til 1561. Tre dansknorske konger har involvert seg direkte i oppbyggingen og bruken av Gammeløya. I en periode før Kristiansand ble grunnlagt, ble Gammeløya kalt Flekkerhus festning.

I september 2017 ble Gammeløya åpnet for allmennheten. Den ble da kjøpt av det offentlige og Gumpengruppen. Bryggeforholdene på øya har vært krevende, og det har nok vært noe av grunnen til at hytta ikke er blitt veldig populær allerede. Vinteren 2020 er det bygget to nye brygger på øya, så da skulle alt ligge til rette for at Gammeløya blir en av de mest populære øyene i Kristiansands skjærgård.

Hytta har sommervann på vegg i løpet av 2020, og vil bli ombygget/utvidet med flere soveplasser i 2021. Se oppdatert info på DNT Sør sin side om Gammeløya

Hytta på Gammeløya driftes og leies ut av DNT Sør. Hytta inneholder fire soverom, og det kan maks overnatte 12 stk – 9 i senger. Utenfor hytta er det plass til telt forskjellige steder på øya, og du kan også finne flere steder til hengekøye. 

Hvis du ikke har kajakk og leier hytta på Gammeløya, så kan du bruke to robåter fra Lindebø brygge i sommerhalvåret.

Oksøy fyr

Kveldsstemning Oksøy fyr. Foto: Lars Verket (2020)

Oksøy fyr sto ferdig i 1832 sammen med Odderøya fyr. Fyrtårnet som står der i dag er 36 meter høyt, og ble bygget i støpejern i 1900. Fyret ble avbemannet i 2004, men Kystverket brukte det aktivt til laget som vedlikeholder regionfyrene frem til 2015. De senere årene har bygningsmassen blitt kraftig oppgradert, og brukes noe til kurs og konferanser. Loshuset er er også planlagt som del av Kystleden, men dette er ikke endelig avklart våren 2020. 

Oksøy er fulgereservat, så i fredningstiden fra 15.4 – 15.7 er det ikke lov å ferdes her utenom på et avgrenset område like inntil bygningsmassen. Det er viktig at dette blir respektert.

Turforslag
Vi har tegnet inn turen med utsetting fra Flekkerøy Padleklubb, men her er det ikke parkering. Beste parkeringsalternativ med mulighet for utsetting i den kommunale båthavna, Alsviga, like ved utløpet av Flekkerøytunnelen. Alternativt kan du for eksempel bruke Møvig på fastlandet. Så velger vi å gå ut Vestergapet. Dette er en fin dagstur, og det er som regel roligst fra morgenen av. SV bris på ettermiddagen kommer ofte inn Vestergapet. Så anbefales en stopp i Biskophavn før du runder sørsiden av øya. Så følges en rute mellom to øyrekker mot NØ, og mellom en del småøyer før du kommer helt nord til passasjen mellom Store og Lille Risøya. Videre vestover og så nesten rett sør til Gammeløya. Herfra inn til utgangspunktet.

OBS-punkter:

  • Hele sørsiden av Flekkerøy er eksponert: både for gammel sjø og tiltagende vind (fra V til SØ).
  • Strekningen ut til Oksøy fyr er alltid eksponert – særlig mellom Grønningene og Oksøy.
  • Hvis du velger å starte fra Møvig, så padler du over Vestergapet ut til Gammeløya. Da krysser du den andre hovedleden inn til Kristiansand. Selv om det ikke er ofte det kommer inn store båter her, så er det viktig å holde utkikk.

Turdata:

Lengde: ca 14,5 kilometer. Kan utvides med en tur ut til Oksøy fyr, eller start/slutt fra Møvig. Se også mulighetene rundt øyene i SØ litt senere.

Utsetting/parkering: I kartet har vi valgt å sette ut ved Flekkerøy Padleklubb. Her er det IKKE parkering, men du kan parkere og sette ut fra båthavna i Alsviga rett ved utløpet av tunnelen. Et alternativ med parkering på fastlandet er friområdet på Møvig, og så sette ut kajakken på sandstranda der.

Overnatting: Dette området har veldig mange fine overnattinger. Gammeløya er jo selvsagt, dessuten Biskophavn og Bestemorsmed på Flekkerøy. Store Risøya og Lille Risøya er flotte øyer.

Sandstrender: Bestemorsmed S på Flekkerøy.

Annen info/Fyr: Oksøy fyr kan nås på fine dager, men det er et eksponert strekk ut hit.

Oppdatert: 2020

Forrige artikkelPadletur i Kvåsefjorden
Neste artikkelNy-Hellesund – et padleeldorado

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her