Padletur i Kvåsefjorden

0
1362
Her passeres hyttefeltet Sodefjed litt lenger ut i Kvåsefjorden enn den turen som er beskrevet. Foto: Lars Verket (2020)

Kvåsefjorden er et beryktet havstrekk helt øst i Kristiansand kommune, før du kommer inn i Blindleia som går helt til Lillesand. Fjorden er 8 km lang, og har veldig ruskete bunnforhold. Derfor kan den ytre delen gi seriøs sjø når vinden står inn fra S og SV. Også dønninger fra gammel moro lenger ut i Skagerrak kan gi krevende forhold.

Helt innerst i Kvåsefjorden er du skjermet for dette, og denne delen kalles også Vesterhusfjorden. Her finner du flere øyer, og både Malløya og Saltholmen har fine teltplasser. Ingen av de har noen tilrettelegging, og Malløya er den mest stille av de to, da RV 401 går helt i nord. Nordøst i Vesterhusfjorden kan du sette ut, men det er også kort vei over til Isefjærfjorden, der du kan padle videre ut i Blindleia. En kanal har vært diskutert flere ganger, men ikke realisert. Hvis du har trille til kajakken, så er strekningen over til Indre Årsnes i Årsneskilen på litt over 600 meter. Derfra er det kort og skjermet padling til Blindleia mot Lillesand.

Malløya er en skikkelig perle – her middag i solnedgang. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2020)

Hvis du vil utvide turen østover fra Indre Ulvøya, så er det mange fine øyer i dette området. Her ligger også Skottevig feriesenter.

Utvidelse av turen sørover gjør at du først kommer til Sodefjed, og her kan du padle skjermet. Etter det er det veldig åpent til du runder Stangodden, og dette anbefales bare erfarne padlere.

Turforslag
I kartet har vi tegnet inn start fra friområdet på Kvarenes vest i Kvåsefjorden, og så padling helt N i Kvåsefjorden før padleturen går sørover igjen på østsiden. Uthenting under brua ut til Indre Ulvøya.

OBS-punkter:

  • Kvåsefjorden er et beryktet havområde. Vinder fra sør og sørvest får godt tak her, og bunnforholdene gjør at det fort blir krevende sjø. Den innerste delen av Kvåsefjorden er helt skjermet for dette.

Turdata:

Lengde: Ruten i kartet er ca 14 km . Denne kan kortes ned med start/stopp fra RV 401, og så bare padle innerste del som er mye mer skjermet for vind og bølger. Den innerste delen er ca 7 km.

Utsetting/parkering: Kvarenes har både mulighet for utsetting og parkering. Helt innerst i NØ kan du også sette ut fra RV 401. I Ø er det uthentingsmulighet på Indre Ulvøya rett før bro.

Overnatting: Kvarenes er ett av de få stedene på fastlandet det er mulig å telte i Kristiansand kommune, men ta hensyn i sesongen. Andre gode teltplasser finner du på Malløya og Saltholmen

Sandstrender: Kvarenes har sandstrand. Det samme har friområdet Ytre Breivika innerst i Kvåsefjorden (før du padler inn i Vesterhusfjorden).

Annen info: Har du kajakktrille er det kort avstand over til Årsneskilen i Isefjærfjorden helt i nordøst.

Nivå: Enkel (helt innerst i Kvåsefjorden). Turen fra Kvarenes og inn dit er middels/krevende. Samme gjelder padlingen ut til Indre Ulvøya på retur. 

Forrige artikkelTur til Drangsvannene
Neste artikkelTur rundt Flekkerøy

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her