Ny-Hellesund – et padleeldorado

0
2382
Hellevardene på Helgøya er et landemerke i hele området rundt Ny-Hellesund. Herfra har du strålende utsikt. Foto: Lars Verket

Sammen med Randesund er nok Ny-Hellesund det mest populære stedet i skjærgården om sommeren. Området er rikt på historie og krigsminner hvis du har interesser i den retning. Inne i Olavssundet er det tett i tett med båter i høysesongen, men det er også godt med gress og strender til padlere som ønsker å ta turen.

Ny-Hellesund består av tre store øyer: Monsøya, Kapelløya og Helgøya. På Monsøya er det fortsatt fastboende, og her finner du det gamle skolehuset. Om sommeren er det teater her. Kapelløya er en skikkelig perle. I nord er det en del hytter, noen fastboende og Verftet. Fra Verftet er det kyststi ut til friområdene på Kapelløya, og denne er virkelig en opplevelse. Underveis passerer du en tilrettelagt klatrevegg. Den nordlige delen av Kapelløya er et sammenhengende og fantastisk friområde med flere mulige leirplasser og toaletter. Den siste øya, Helgøya, er mest kjent for Hellevardene som er godt synlige på toppen av øya. Her finner du mange tunneler og installasjoner fra Krigens dager. Det er også fint tilrettelagt mot Olavssundet med gresslette og toalett.

Skarvøya S av Ny-Hellesund er en forblåst øy som kan være krevende å padle rundt. På østsiden finner du en smal kanal der det kun er mulig å komme igjennom med kajakk. Det er en opplevelse på rolige dager.

Indre Hellersøyane og Ytre Hellersøyaene har flere fine teltplasser. På Indre Hellersøyane finner du rester etter en gammel husmannsplass inne på øya. På Ytre Hellersøyane har du en fantastisk leirplass helt nede i vannkanten i bukta mot nord.

Padlemulighetene i dette øyriket er veldig varierte, og du er stort sett godt skjermet for vær og vind.

Kapelløya er en skikkelig perle med flere leirplasser, klatrevegg og kyststi! Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket

Turforslag
Denne turen starter i Prestebukta på fastlandet nord av Ny-Hellesund, og går så nord av Monsøya. Rundt denne, og så inn i Olavssundet. Hvis været tillater det kan du padle gjennom kanalen på Skarvøya og runde denne øya. Så videre nordøstover til Indre og Ytre Hellersøyane, før du padler tilbake til Ny Hellesund og så nordover til startpunkt.

OBS-punkter:

  • Sørsiden av Kapelløya, Skarvøya og Helgøya er utsatt for vinder mellom øst og sørvest.

Turdata:

Lengde: ca 12 km, men kan kortes inn og utvides på mange forskjellige måter. Turen kan også kombineres med «Tur til Hundsøya».

Utsetting/parkering: Prestebukta har utsetting og gratis Parkering.

Overnatting: Veldig mange muligheter. Både Kapelløya og Helgøya har gressletter og toaletter. Hvis du vil være litt mer avsides og alene, så er det mulig å overnatte på Indre Hellersøyane og Ytre Hellersøyane og Skarvøya også. Det er også mulig å leie leilighet på Verftet

Sandstrender: Kapelløya har to stykker mot Olavssundet og en i bukten mot sør. Helgøya har også sandstrand mot Olavssundet.

Annen info/Fyr: Langt der ute ligger Songvår fyr, men padleturen dit ut er alltid krevende og utsatt. Mer informasjon om fyret hos Songvaar fyrs venner.

Nivå: Enkel til middels.

Oppdatert: 2020

Forrige artikkelTur rundt Flekkerøy
Neste artikkelTur til Hundsøya

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her