Padling i Randesund

0
2999
Skippergada i Randesund. Foto: Lars Verket (2014)

Randesund er et padleeldorado med mange fine øyer. Både Dvergsøya og Randøyene har store områder som er sikret allmennheten, så her er det mulig med både gåturer og overnatting i telt. Hvis du har sett postkort fra dette området, så er det som regel «Skippergada» som er motivet. Dette var et lite samfunn på hver side av den trange kanalen mellom Randøyene. Vest på Vestre Randøya finner du Kirkesund, også kalt «Nåløyet». Turforslaget vårt tar deg igjennom begge disse stedene.

Østre Randøya var stort sett militært område før, men nå er det lag og foreninger som tar vare på bygningsmassen. Blant annet har Midt-Agder friluftsråd kafé på Østre Randøya i sesongen. Fra 2. verdenskrig er det tunneler dypt inn i fjellet som fortsatt kan oppleves. Her er det guidede turer i sesongen. Bukta i sørøst kalles «Lillesandsbukta», og her er det fine teltplasser. Strekket ut til Grønningen fyr er utsatt, og anbefales bare på fine dager. Husk at det fort kan blåse opp.

Vestre Randøya er også en perle. I den nordlige delen finner du mange bukter med plass til telt, og det er tilrettelagt med stier og toaletter Her finner du også «Dukkestua» som er et lite hus Bragdøya Kystlag leier ut. Den er også en del av kystleden.

Herøya var tidligere en øy, men har nå fått en kunstig kanal som er fin å padle igjennom. Øyene er kuperte og ganske godt bebygd, men kanalen er verdt å få med seg. Rett nord av Herøya på fastlandet finner du Tømmerstø landhandel (åpner i nytt bygg sommeren 2020) og DNT Sør sin hytte (se nedenfor).

Dvergsøya helt vest i dette området er en skikkelig perle. Helt i sør har kronprinsparet leid et hus av Kristiansand kommune, men det alt vesentligste av øya er friområde. Her finner du toaletter, turstier og mye historie. For padlere finner du de fineste stedene der øya er som smalest. Midt på østsiden av øya driver Midt-Agder Friluftsråd kafé i sesongen. Her ligger også Jordbærbua med 5-6 sengeplasser som leies ut av Bragdøya Kystlag. Vestsiden av øya er utsatt for vinder mellom sør og vest.

Ovenfor har vi bare omtalt de meste kjente padleområdene i Randesund. Er du i området anbefales også en tur bortom Torsøya. Hvis du vil være skjermet for været er det en fin avstikker innover mot Fidjekilen og inn i Stølekilen. Se oversiktskart for disse rutene.

Vest for Randesund ligger Korsvikfjorden. Her står det ofte inn vinder fra vest om ettermiddagen. I øst kommer du til Kvåsefjorden som også er et utsatt havområde. Spesielt på vinder fra sørvest, sør og sørøst.

Tømmerstø – DNT

DNT Sør har to hytter som del av kystleden på Tømmerstø. En hovedhytte og ett anneks, med henholdsvis sengeplass til 6 og 4 personer. Nedenfor hytta, ved siden av Tømmerstø landhandel, er det to kajakker på en offentlig brygge. For å låne både kajakk og hytter tar du kontakt med DNT Sør.

Den største hytta til DNT Sør på Tømmerstø. En mindre ligger på vei ned mot vannet. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2020)

Grønningen fyr

Grønningen fyr sto ferdig i 1878. Det ble automatisert og avbemannet i 1980. Her er det også mulig å overnatte. Fyrstasjonen leies ut som kystledhytte for allmennheten av Bragdøya Kystlag. De leier fyret av Kystverket som er eier. En natt på Grønningen fyr er en flott opplevelse, og fyret har vertskap i sommerferien.

Fyret ligger utsatt til helt sør i Randesunds skjærgård. Strekket ut er ikke så langt, men det kan fort blåse opp her ute.

Grønningen fyr. Foto: Lars Verket (2008)

På fyret finner du 30 sengeplasser fordelt på 8-9 rom. Det er også ekstra madrasser. Fullt utstyrt kjøkken, men ikke strøm og dusj. Mer informasjon finner du på Bragdøya kystlag sine nettsider: www.bragdoya.no 
NB: Husk at du får rabatt på overnatting om du er medlem av Kystlaget eller medlem i DNT.

Turforslag

Vi har tegnet inn et turforslag som starter og slutter på en liten sandstrand midt i Randesunds skjærgård som heter Skudeviga. Rett sør ligger Vestre Randøya med flere fine bukter. Så går ferden på østsiden av øya, og gjennom Stokksundet. Videre gjennom selveste Skippergada. Når du har padlet gjennom Skippergada kan du ta en stopp på kaféen på Østre Randøya og strekke litt på beina før du fortsetter rundt Vestre Randøya og gjennom Nåløyet. Hvis forholdene tillater det kan du da padle videre i mer åpent farvann, og bort til noen øyer sør av Herøya, før du padler gjennom kanalen og tilbake til utgangspunktet.

Denne turen kan enkelt forlenges både østover og vestover, men dette utgangspunktet er nok den mest brukte padleruta.

OBS-punkter:

  •  I ruten ovenfor er du utsatt for vinder fra sørvest mellom Nåløyet og Herøya.
  • Utover denne ruten, men i Randesunds skjærgård, henviser vi til varseltrekanter i Hovedkartet.

Turdata:

Lengde: ca 8,5 km, men dette kan kortes inn eller utvides. Se alternativer på Hovedkart.
(Velg lag oppe i høyre hjørne på kartløsningen ovenfor: Ruteforslag).

Utsetting: Flere steder å velge mellom. I kartet har vi satt ut på sandstranda i Skudeviga. Campingplassen på Dvergsnestangen kan også brukes til utsetting (særlig for tur rundt Dvergsøya). Sandstranda ved Trossestien i Tømmerstø er også en mulighet. Helt i øst er det et friområde som heter Buene. Her er det en kort trilling fra P til sandstrand. Ved Kongshavn er det også et friområde der stien starter bak busskuret. Her er det også fin sandstrand.

Parkering: Det er begrenset parkering i dette området. Følg lokal skilting (de fleste av de lyder «Privat» eller «Parkering forbudt»). Buene og Trossestien har ca 10 P-plasser der du kan stå gratis i 24 timer. Disse har kort vei til vannet. Parkeringen ved Tømmerstø landhandel er med avgift, også den oppe ved veien. Kristiansand Feriesenter kan også være et alternativ – sjekk i resepsjonen.

Overnatting: Både Dvergsøya, Vestre Randøya og Østre Randøya har mange fine teltplasser. Du kan også leie «Dukkehuset» på Vestre Randøya, eller ligge på Grønningen fyr. Begge disse alternativene er ved Bragdøya kystlag. Hytta til DNT Sør på Tømmerstø finner du mer info om på www.dntsor.no. Dvergsnestangen har egen campingplass: Kristiansand feriesenter.

Sandstrender: På fastlandet finner du sandstrender både på Dvergsnestangen, ved Trosssestien, Kongshavn og Buene. Ute på øyene er det flere sandstrender på Randøyene og Dvergsøya.

Fyr: Grønningen fyr helt i sør – se egen omtale ovenfor, og egen artikkel på Padleperler.no.

Nivå: Enkel til middels. Kan være krevende ut til Grønningen fyr.

Oppdatert: 2020. 

Forrige artikkelSkjeggedalsåna
Neste artikkelHerefoss – Kjevik

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her