Øyuvsbu – Gaukhei

0
4353
En stille og flott dag i vannet syd for Øyuvsbu. Fisketang og kajakk er undervurdert i fjellet! Foto: Harald Flå

Padleruten mellom turistforeningshyttene Øyuvsbu og Gaukhei foregår i høyfjellet. Her er du på cirka 900 meter over havet langs hele ruta, og du får skikkelig fjell-følelse. Hva med å kombinere padleturen med litt vandring i fjellet?

En padletur mellom Øyuvsbu og Gaukhei kan virkelig anbefales. Avstanden er omtrent 15 km og bæringene er ikke avskrekkende. På enkelte bærestrekninger kan kanotralle benyttes. Vannene ligger på rekke og rad, og terrenget rundt ligger over tregrensen. De største vannene er Øyuvsvatn, Sandvatn og Monsvatn. Mellom disse er det flere småtjern og loner som kan padles i idylliske omgivelser. Monsvatnet er langt og forholdsvis smalt, og i avstand utgjør det nesten halvparten av hele strekningen mellom Øyuvsbu og Gaukhei. I Monsvatn vil du finne mange fine sandstrender som innbyr til leirslagning. I den sørlige delen av vannet er det flere store og små øyer som danner idylliske sund. Her gjelder det å følge med på kartet, for det er fort gjort å padle feil.

Det er godt fiske i Øyuvsvann. Her kan du dra opp ørret i kilosklassen. Monsvatn var riskerikt for en del år siden, men er nå bortimot fisketomt (2006). Derimot er det gode muligheter for ørret i Gaukheivannet.

Vindforholdene bør man være spesielt oppmerksom på når man padler i fjellet. I Øyuvsvatnet og Sandvatnet er du utsatt for sterk vestavind. I Monsvatnet er du forholdsvis godt skjermet mot denne vindretningen, men nordavinden kan være lei her. Men i stille og fint vær vil du få en padleopplevelse i Monsvatnet du sent vil glemme. Det er ikke usannsynlig at du vil få oppleve reinsdyr i området.

Det er mange fine moltemyrer langs vannene på hele turen, og padler du i august og moltesesongen ikke slår helt feil, kan du plukke med det noen kilo.

Strekningen fra Monsvatnet ned til Gaukheivatnet kan være litt vanskelig å forsere. Mange foretrekker å legge kanoen fra seg i sørenden av vannet og gå den siste halvtimen til Gaukhei, og overnate der, og så padle samme ruten tilbake.

Avstand/beskrivelse:
Fra Kristiansand: ca 160 kilometer. Fra Rysstad er det 19,5 km til p-plass nord for Øyuvsbu. Fra p-plass er det drøye 800 meter ned til hytta/vannet.
Fra Kristiansand kjører du mot Evje og videre skiltet mot Hovden. Etter ca 140 kilometer tar du til venstre, over Brokke-Suleskar.

Kart: 
Rosskreppfjorden, kartblad 1413 III og Kvifjorden, kartblad 1412 IV. 1:50.000

Parkering:
P-plass langs Brokke-Suleskarveien: 59.030695 7.245447

Utvidelser: 
DNT Sør har også en hytte som heter Håhelleren i nærheten. Det enkleste er da å kjøre litt forbi P-plassen over, og så sette ut i Håhellervatnet. Ved å følge dette sydover kommer en til Kvina, og her er det en ganske lang bæring, før en kommer ned i Rågelori. Her er det en fantastisk leirplass, ifølge Harald Flå er det Setesdalens flotteste:
59.001439 7.168972
Hvis du padler vestover i Rågeloni kommer du ut i det store Øyarvatnet. Her kan en padle både sydover, nordover og østover. Øyarvatnet er så stort at det kan være skummelt her ved vind fra V/SV.

Overnattingsplasser

Leir 1: Øyuvsbu
Selvbetjent hytte som tilhører KOT. Ligger 933 moh. Her er det totalt 40 senger.
59.024380 7.236813

Leir 2: Helt ytterst på denne odden er det flott teltplass og sandstrand.
58.996704 7.226879

Leir 3: Etter en del småbæringer kommer en frem til denne leirplassen med flott gress.
58.976949 7.226119

Leir 4: Sydøst i nordre Monsvatnet er det en fin leirplass med sandstrand.
58.950214 7.224641

Leir 5: Sydøst i søra Monsvatnet er det også en fin leirplass med sandstrand.
58.928390 7.263932

Leir 6: Gaukhei
Denne betjente hytta til KOT ligger 840 moh. Bare betjent om sommeren, men står åen hele året. Her er det totalt 42 senger fordelt på flere hus.
32 58.916498 7.305915

Bæringer
Den lengste bæringen er ned til Øyuvsbu fra parkeringsplassen. Denne er på en snau kilometer. Så er det 8-9 småbæringer ned til Gaukhei. Denne turen egner seg derfor best med kano hvis en har med en del bagasje. Bæringene går også enklere hvis man er flere.

Annen info:
Du får redusert pris på overnatting på Øyuvsbu og Gaukhei hvis du er medlem av DNT. Begge disse hyttene tilhører DNT Sør.
Kart: Setesdals Vesthei dekker både turen fra Øyuvsbu til Gaukhei og fra Gaukhei til Ljosland.
Kanoutleie: DNT Sør har kano til utleie i Valle.

Forrige artikkelHerefoss – Kjevik
Neste artikkelGaukhei – Ljosland

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her