Skjeggedalsåna

0
1925
17-maifeiring i 2006. Kolstraumfjorden i Skjeggedalsåna. Foto: Lars Verket

Øst for Vegusdal ligger Skjeggedalsåni. Dette er et langt og flott vassdrag, som egner seg ypperlig til padling. Nedenfor finner du beskrivelse av strekket fra Uladalsåni/Rettåna og til nord i Mjåvassfjorden. Totalt er dette ca halvannen mil, og hvis du padler fra nord til sør slipper du unna med bare en bæring. Andre veien får du maks to små til, litt avhengig av vannstanden.

Utsetting og parkering kan fint skje ved bru helt nord i Mjåvassfjorden. Fin padling over Mjåvassfjorden, Nystølfjorden og Vågsdalsfjorden. Her er det ikke så mange overnattingsplasser, da strandkanten siger litt på grunn av regulert vannstand. Syd i Vågsdalsfjorden passeres Kolstraumen. Denne kan som oftest padles, men synfares for sikkerhets skyld. Hvis du kommer andre veien går du inn i vika syd for hytten, helt nord i Kolstraumfjorden. Så kommer du videre til Kolstraumfjorden og Kilane. Her er det bygd en del hytter i øst. For å komme inn i Eptevatna er det en kort bæring på svaberg.

Videre sydover har du to valg: Enten hovedløpet av Skjeggedalsåni i vest, eller å gå helt syd i Kilane på østsiden av Skjeggedalsåni. Disse alternativene er beskrevet under ”Bæringer” nedenfor.

Etter bæringen er du nede i Skripelandsfjorden. Her er det bygget et mikrokraftverk på østsiden, og våren 2006 så det ikke fint ut her… Videre sydover blir det litt strøm ved Persøyna, og du får så noen svært idylliske kilometer ned til Uldalsåna. Bukkefjorden er både vill og vakker!

Avstander:
Fra Kristiansand til parkering ved RV42 er det drøye 70 km. Hvis du skal helt i nordover til P-plass beskrevet nedenfor må du legge på ca 10 kilometer til.

Kart:
Mykland, kartblad 1512 II, 1:50.000.

Parkering:
Ved RV 42 nordøst for Vegusdal er det fint både å parkere og sette ut. Det går vei helt ned til vannet i nordvest:
58.603916 8.191755
Et annet alternativ er å parkere sørvest for grusveien helt i nord:
58.659327 8.157328
I syd er det flere små grusveier, men er du først kommet forbi bæringen, så er det fin padling helt frem til demningen i Uldalsåna. Se parkeringsbeskrivelse under ”Rettåna og Uldalsåna”.

Utvidelser:
Skjeggedalsåna ligger sentralt plassert i det sørlandske padleparadis. Den strekker seg videre nordover til Verevatnet og Bjorevatnet før den blir borte i nord på kartet over Mykland. Regn med noen bæringer, men sikkert også mye fin padling. Vatnedalselva kommer inn fra vest litt nord for vår beskrivelse. Rett før RV 42 kommer Skåråna inn fra vest. Begge disse er smale, og en del bæring må påregnes. Sør for RV 42 kan en gå østover i Tveitåna. Eptevatna er også en liten forlengelse. Engelsåna som kommer fra sørvest i Skripelandsfjorden er antagelig mye bæring. Helt i sør går Skjeggedalsåna ut i Uldalsåna. Her er det flott padling! Å padle Rettåna mot strømmen til Ogge er mulig, men da blir det lengre bæringer enn det som er beskrevet i ”Rettåna og Uldalsåna”.

Bæring nødvendig. Foto: Lars Verket (2006)

Bæringer:
Skjeggedalsåna har lite bæringer, men det er spesielt en som er lang (en knapp kilometer). Denne bæringen kan du gjøre på to forskjellige måter. Første alternativ er å padle ned til demningen helt syd i Kolstraumfjorden: 58.575000 8.218764. Ta opp på venstre side. Bæring på svaberg til stryket gir seg. Herfra rolig padling noen hundre meter, før det blir smalere og strømmen øker. Her må det synfares, fordi det kommer et lite stryk! Så kommer en kort bakevje, før det virkelig blir stryk og foss (se bildet over). Her må det bæres! Det går en svak sti litt inn i skogen på østsiden, men det er ganske kronglete bæring.
Alternativet er å padle helt syd i Kilane: 58.568742 8.228050. Herfra er det en drøy stigning SSØ til et lite tjern. Åpent og fint skogsterreng, men noen høydemetre. Tjernet er demmet opp, og derfra kan du følge tykk plastledning ned til Skripelandsfjorden: 58.5262856 8.227389. Langs ledningen er det dårlig sti/rotete traktorvei.
Begge bæringene blir enklere med flere i følget.
Hvis du padler fra sør til nord, kan du bli nødt til å bære forbi to steder med sterk strøm (avhenger av vannstand):
Kolstraumen: 58.591909 8.207876 (Gå i så fall inn syd for hytte i vest – ca 40 meter bæring på svaberg.)
Persøyna: 58.554658 8.232381 (Her kan du gå nordøst for hytta, inn til en liten kile nord for Persøyna.)

Overnattingsplasser:

Leir 1: Idyllisk øy med gode solforhold. Her er det plass til en lavvo og flere småtelt. Landing skjer på svaberg/lyng.
58.542794 8.260024

Ettermiddagssol i leir 1 – snart klart for god middag! Foto: Lars Verket (2006)

Leir 2: Denne litt spesielle øya (ser ut som en morenerygg) har flere teltplasser, og ferdig oppsatte staur til gapahuk. Landing i lyng.
58.561748 8.225402

Leir 3: Her kan du telte på svaberg. Kort bæring inn til Eptevatna i nord. En del hytter på østsiden av Kilane. Landing på svaberg/gress.
58.581169 8.221465

Leir 4: På denne leirplassen får du gress og sandstrand, men vær obs – den ligger lavt over vannet.
58.609681 8.188730

Leir 5: Denne leirplassen har også sandstrand og plass til flere telt på mose og lyng. Denne er også utsatt ved høy vannstand!
58.618677 8.185337

Leir 6: På avstand ser denne sandstranden svært idyllisk ut, men viser seg å være ganske gjørmete. I vest er det fine svaberg, og her kan du sette opp et par telt i lyngen.
58.620852 8.181274

Oppdatert: 2006

Forrige artikkelRettåna og Uldalsåna
Neste artikkelPadling i Randesund

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her