Søgneelva

0
2316
Søgneelva. Foto: Harald Flå

Elva renner gjennom  Søgne,  Greipstad og Finsland. Den har ulikt navn i disse kommunene, henholdsvis Søgne-elva, Songdalselva og Songa.

Det går stort sett vei langs hele elva. For å få en rimelig dagstur ut til sjøen anbefales å starte på Nodeland. Ovenfor her er det stedvis vanskelig å padle. Selv om det går vei langs det meste av elva og mye bebyggelse i området har du likevel en følelse av villmark når du padler elva. Dette skyldes ikke minst tett vegetasjon langs strandkanten det meste av elvestrekningen. Elva er en typisk flomelv og bør padles i perioder vannstanden ikke er for lav. Lange strekk snor elva seg i slynger og renner svært rolig. Enkelte steder er det fine sandbanker/strender hvor det er fint å gjøre strandhogg. Mange idylliske steder. I nærheten av Landbrukskolen går ofte kuene å beiter helt ned til vannkanten. Mellom Nodeland og sjøen er det kun to steder med bæringer. Ned Toftelands lier er det bæring på noen hundre meter, og her anbefales å bære/tralle langs veien på østsiden av elva (ikke E-39 på vestsiden!).  Søgnefossen kan ikke padles. Det er vanskelig bæring langs elva, så her anbefales å gå ut til veien og følge den forbi Landbrukskolen til broa. Herfra er det rolig padling helt ut til sjøen ved Høllesanden. En avstikker til Bersvannet anbefales. Bekken som kommer derfra og renner ut i Søgne-elva kan padles. Ved Landbrukskolen anbefales en tur innom Søgne gamle kirke. Fra slutten av 1800-tallet og noen år ut i 1900-tallet ble Søgne-elva benyttet til tømmerfløting.

Avstand:
Søgneelva ligger rett vest for Kristiansand. Du følger E39 mot Stavanger til Brennåsen, og tar nordover på RV461. Fra sentrum er det ca 12 kilometer, alt avhengig av hvilken parkeringsplass du velger.

Kart:
Dette området har nå fått eget turkart som vi gjerne anbefaler. Det er gitt ut av Søgne og Songdalen o-klubb og I.K. Våg. Det heter ”Turkart Rossevannet. Vågsbygda – Berge”, og er i målestokk 1:20.000. Det dekker hele området av Søgneelva som er omtalt her.

Parkering:
Vi har valgt ut fire parkeringer. Ved Nodeland helt i nord setter du ut på vestsiden av bru: 58.153725 7.827502. Litt lenger sør går veien helt inntil elva, og her er det enkelt å sette ut: 58.147683 7.837657. Der Søgneelva krysser E39 er det mulig å parkere langs den gamle Søgneveien: 58.120861 7.843623. Til slutt er det parkering/uthenting i sør, ved Høllen: 58.077122 7.809346.

Utvidelser:
Nordover går Søgneelva og over i Songdalselva, så det er godt mulig å sette ut lenger nord enn det vi har beskrevet. Her er det stedvis vanskelig å padle. I sørøst ligger Bersevannet, som du kan nå med en kort bæring. Her er det også en leirplass på en øy. Litt lenger nord har vi det idylliske Tjomsevannet. En kort trilling på vei inn hit. Herfra er det sti og enkle bæringer inn til Rossevannet i øst. Se egen omtale. Søgneelva løper ut i havet, og her er det flott skjærgård i begge retninger.

Nils Rune Birkeland har sendt over et forslag til rundtur: 
Du starter i Tjomsevannet, det vil si ved bekken som går ut i fra vannet der denne går under veien som leder til landbruksskolen. Deretter padler du opp bekken (med masse feit og fin fisk), og inn hele Tjomsevannet. Du tar opp i østenden, og følger veien opp til Kjosetjønn. Dette vannet padler du også til østenden, før du bærer over til kilen som kommer inn fra Rossevannet (ca 500 meter i lett terreng). Deretter padler du østover og videre nordover opp hele Rossevannet til du kommer til Rosseland. Her må du trille på vei et lite stykke. Jeg anbefaler at du setter kajakken ut i bekken som kommer fra Farvannet, rett nedenfor Brennåsen senter. Da er det ca 1 km trilling på vei. Så får du litt idyllisk bekkepadling før du kommer ut i hovedelva. Du får med deg de artige strykene som er så snille at du ikke trenger synfare. Deretter er det bare idyllisk elv med meandersvinger tilbake til utgangspunktet. Du tar opp ca 250 meter ovenfor fossen ved landbruksskolen og løper opp etter bilen (ca 300 m på grusvei langs jordet). Estimert tid for hele turen er ca 5 timer. Et flott lite eventyr som anbefales.
Red.: Nils Rune er en spreking, så regn gjerne hele dagen – i alle fall første gangen…

Bæringer:
Vannstanden i Søgneelva vil variere gjennom sesongene, men uansett er det mye fin padling her. Der Søgneelva går langs E39 er det et grunt område som kanskje må vades:
Start: 58.113290 7.835891
Slutt: 58.109560 7.832687
Litt lenger sør har du Søgnefossen: 58.090842 7.835859. Her er det en kort bæring forbi. Se beskrivelse ovenfor.

Overnattingsplasser:

Den idylliske Søgneelva bukter seg stort sett gjennom dyrket mark og bebygd område. Derfor er det ikke så mange leirplasser underveis. Ruten vi har beskrevet – fra P i nord til uthenting ved Høllen – kan padles på en dag. Hvis du skulle ønske å tilbringe en natt her, så kan du se nærmere på følgende steder:

Leir 1: Her er det en sandstrand, og en mulig teltplass.
58.092894 7.825513

Leir 2: Denne leirplassen forutsetter at du går østover inn i Bersvannet. Her kan du sette opp teltet på fjell på din egen øy.
58.084610 7.863994

Leir 3: Her har du en fin rasteplass, men den egner seg ikke for telting.
58.082310 7.831168

Oppdatert: 2006

Forrige artikkelStøtt Padleperler.no
Neste artikkelBæring og trilling

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her