Fra Kristiansand sentrum og sørover – Odderøya, Bragdøya og Andøya

0
1464
Leirplass på Dybingen – 20-30min padling fra gågata i Kristiansand. Foto: Lars Verket (2020)

I skjærgården fra sentrum av Kristiansand og sørover finnes flere fine øyer, og alle er tilgjengelig for allmennheten. Kristiansand kajakklubb holder til i Nodeviga nord på Odderøya, så mange av turene til klubben går i dette området. Om vinteren er turen rundt Odderøya (ca 3,7 km) populær, særlig om morgenen. I desember er det fantastisk morgenlys, og i en kort periode kan du oppleve sola komme opp av horisonten mellom Grønningen og Dvergsøya. På østsiden er Odderøya er det flere steder det er fint å gå i land. I sør og vest er dette mer krevende, og her er du også mer værutsatt. Likevel er Odderøya fyr verdt et besøk, også med kajakk.

Kryssingen over til neste øy gjøres så kort som mulig, fra Odderøya og over til Dybingen. Grunnen til dette er at du her krysser hovedleden inn til Kristiansand havn. Se deg for både innover mot havna og utover mot horisonten før du krysser. Dybingen var fra gammelt av byens «bade-øy», og her er det store gressarealer, svaberg og sandstrender. Du finner også toalett her. Det er rart å tenke på at det er mulig å padle fra Kristiansand sentrum og ut til første leirplass i skjærgården på 20-25 min…

Videre sørover finner du Langøya og Svensholmen. Nordsiden av Langøya har mange fine svaberg. På sørsiden av Langøya finner du hytta til Kristiansand kajakklubb (KK) som nærmer seg ferdigstillelse. Et toalett på Langøya har vært diskutert, men pr. mai 2020 er det ikke realisert. Når hytta til KK står ferdig, blir det helt sikkert flere kajakker i dette området. Fra Langøya går det bro over til Bragdøya.

Hytta til Kristiansand Kajakklubb på Langøya – besøkt 17. mai 2020. Foto: Lars Verket (2020)

Bragdøya er den største av øyene som omtales her, og nesten hele øya er friområde. I vest finner du en bukt med sandstrand og bygningsmassen til Bragdøya Kystlag. De har gjort en enorm innsats på øya i en årrekke. Saltebua er hovedbygningen, og her er det kafé om sommeren. Her finner du også robåtutleie, WC og store friarealer. Litt inn på øya ligger det to villaer, der det er mulig å leie den ene. Mellom villaene og Kystlaget ligger det også en gapahukleir. Vil du ha besøk av noen uten kajakk, så kan de ta båt ut til Bragdøya – den går flere ganger om dagen. Rutetider finner du på hjemmesiden til Bragdøya Kystlag.

I den stille kanalen mellom Bragdøya og Langøya er det bare kajakker som kan komme igjennom på grunn av liten dybde. I nordøst finner du en strand og et toalett. I bukta på innsiden av Hestehaue i sørøst er det også et toalett og en gresslette. Den meste brukte landingen for en stopp på Bragdøya er nok likevel bukta ved Kystlaget. 

Videre mot sørvest har vi Andøya, Bredalsholmen, Madeira og Sumatra. Andøya har mange fine offentlige friareal og badeplasser. I tilknytning til disse er det også parkering. Ved Andøya og nærliggende øyer er det mye fin padling i trange farvann. 

Odderøya fyr

Odderøya fyr. Foto: Lars Verket (2014)

Odderøya fyr sto ferdig i 1832, og ble tent samtidig som Oksøy fyr. Fyret eies av Agder fylkeskommune. Fyret du ser her i dag er fra 1874, og det var bemannet helt frem til 1984. Da ble det erstattet av den automatiske fyrlykten du ser mellom fyret og vannet. Hovedbygningen driftes av Vestagdermuseet, og har åpent søndager i sesong. Fyret er også et populært turmål, og det går turstier rundt hele Odderøya. Vil du i land ved fyret, så er dette enklest ved brygga nedenfor naustet nord av fyret.

Mer informasjon om fyret: Se websidene til Fyrhistorisk forening.

Turforslag

Vi har tegnet inn et turforslag som starter og slutter på en sandstrand i sentrum av Kristiansand. Herfra tråkler du deg sørover rundt de forskjellige øyene. Turen kan enkelt utvides og kortes inn ved å legge til eller trekke fra.

OBS-punkter:

  • Kryssing av hovedled mellom Odderøya og Dybingen. Velg raskeste vei, og se deg godt for. Har du VHF kan du lytte til havnekanalen (kanal 12).
  • Østspissen av Odderøya. Her møter du strømmen fra Otra. Når vinden kommer fra sør til sørvest bygges det fort opp bølger.
  • Østspissen av Bragdøya – her kan det blir veldig spesielle bølger ved sterk vind fra øst.

Turdata:

Lengde: ca 15 km, men dette kan kortes inn ved å kutte ut noen av øyene.

Utsetting: Flere steder å velge mellom. I kartet har vi satt ut på sandstranda mellom Sjøhuset og brua ut til Odderøya. Andre alternativer i sentrum er lav trebrygge ved seilforeningen i gjestehavna og Tangen – Bystranda. Lumber i Vågsbygd er også en mulighet – der går også rutebåten til Bragdøya. På Andøya er det også flere muligheter, blant annet bukten i sør.

Parkering: På Odderøya er det Parkeringshus ikke langt fra sandstranden i kartet. Lumber og Andøya har også parkering.

Overnatting: Odderøya har teltforbud. Både Dybingen, Langøya og Bragdøya har fine leirplasser for telt. Du kan også leie hus/gapahuk via Bragdøya kystlag på Bragdøya. 

Sandstrender: Flere å velge blant. Bendiksbukta og Kolerakirkegården på Odderøya, SV på Dybingen, i bukta ved Saltebua hos Bragdøya Kystlag (i vest) og flere steder på Andøya (bl.a. bukt i sør).

Fyr: Odderøya fyr i sørvest – se egen omtale ovenfor.

Nivå: Enkel til middels

Oppdatert: 2020.

Forrige artikkelByglandsfjord
Neste artikkelStøtt Padleperler.no

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her