Eigerøy fyr

0
1050
Eigerøy fyr. Foto: Lars Verket (2010)

Fyret står på Midtbrødøyas sydpynt, og kystfyret strekker seg 46,5 meter over høyvann. Fyrtårnet er rødt med et hvitt belte, og selve tårnet er 32,9 meter høyt. En kraftig 1. ordens lykt gjør at lysvidden er 18,8 nautiske mil, og lyset skal være blant de kraftigste i Europa. Fyret lyser med 3 blink hvert 30. sekund. Blinket er hvitt og lyses overalt mot sjøen.

Det var litt frem og tilbake hos styrende myndigheter før fyret ble plassert på Eigerøya. Allerede i 1828 foreslo fyrkommisjonen at det skulle reises 15 år senere. Planene ble utsatt, men tatt opp igjen i 1852. Da ble det fart på sakene, og stortinget bevilget penger i 1854/57.

Byggingen startet i 1853, og lyset ble tent den 15. november 1854. De var raske til å bygge på denne tiden, og det skal ha vært opptil 75 mann i arbeid. Regnskapsbøkene var pinlig nøyaktige, og det har blant annet utgiftsført 1. stk likkiste – så en arbeider har mistet livet under bygging. Om det var en ulykke eller sykdom sier ikke regnskapet noe om.

Forblåst og vakkert landskap. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2010)
Mange trappetrinn. Foto: Lars Verket (2010)

Fyret ble bygget i et helt nytt materiale – støpejern. Eigerøy fyr var altså det første støpejernsfyret i Norge, og dette byggematerialet skulle får stor betydning for norsk fyrhistorie. Totalt er det 41 støpejernsfyr i landet, og alle står den dag i dag. Eigerøy fyr ble i tillegg foret med murstein, og ca 70.000 stein gikk med. Foring med murstein er lite brukt i senere støpejernstårn.

En tur opp i fyret er absolutt verdt turen. Fyret er åpent hver søndag, men også i påsken og lignende. Sjekk åpningstider hos Eigersund kommune. Det er 34 trappetrinn opp til fyret, og inne i fyret er det hele 134 trappetrinn til topps.

Fyret fikk elektrisitet i 1934, og da ble det også installert et diafon tåkesignal. Både 1. ordens lykt fra 1897 og diafon med trykktanker er intakt. Automatisering og avfolking kom til Eigerøy fyr i 1989. Hele området er en del av Magma Geopark, og ble også fredet etter kulturminneloven i 1998.

Utleie til overnatting skjer stort sett hele år – ta kontakt med Eigersund kommune ved kulturkontoret  på tlf + 47 51 46 82 20. Fyret har overnattingskapasitet til 10 personer. Du finner fyret her: 58.430735 5.867686

Annen info:
Fyrhistorisk forening: Eigerøy fyrstasjon
Eigersund kommune: Eigerøy fyr og Midbrødøya
Lars Verket: Billedgalleri fra en tur i 2010

Oppdatert: 2020 (koordinat tatt ut av kart)

Forrige artikkelFeltdøgn på Dybingen
Neste artikkelVibberodden fyr

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her