Lille Presteskjær fyr

0
1504
Lille Presteskjær fyr. Foto: Lars Verket (2010)

Du finner Lille Prestskjær fyr ved innseilingen til Rekefjord, og da er du i Sokndal kommune. Fyret er et innseilingsfyr og ble første gang tent 1. november 1895. Automatisering og avfolkning var et faktum i 1973.

Lille Prestskjær fyr er et meget sjarmerende fyr. Det er et rødt jerntårn med hvitt belte, og strekker seg 20,8 meter. I 60 år gikk jobben som fyrvokter på Lille Presteskjær i arv fra far til sønn gjennom tre generasjoner. Fyrvokteren het da Gjertsen og hele fyrfamilien levde sitt liv i tårnet. Reserveassistenten bodde i øverste etasje. Så var det soverom i to etasjer ned. Videre fulgte stua under der igjen, og i første etasjen var kjøkkenet. I tårnfoten var det husholdningskjeller med blant annet vannbeholdere. Et besøk på Lille Presteskjær gir et godt inntrykk av hvordan livet i et fyrtårn har artet seg.

Fyret ligger værhardt til, og det er mange historier om at sjøen har gått langt oppover tårnet og sjøvann har strømmet inn gjennom ventiler og andre åpninger. I begynnelsen var det ikke bro mellom Lille og Store Prestskjær, og da brukte wire for å fire seg mellom øyene. Etter hvert kom det bro mellom øyene, men denne er flere ganger blitt skadet av sjø.

Fyret fikk elektrisk strøm i 1955. På Lille Prestskjær var det ikke tåkesignal, men i følge Bjørkhaug & Poulsen (1986) ble det løst på en utmerket måte:

I mangel av tåkesignal hade fyrvokteren dressert hunden sin til å besvare fartøyenes dampfløyte i tåke. Dette var særlig populært ombord i postruten som regelmessig anløp Rekefjord. Da hunden døde etter 14 år i tjeneste, fikk den sin «nekrolog» med bilde i avisen. Beretningen i Aftenposten for 12.9.1939 slutter slik:
«… i ruskevær og tåke var «Don» noget av en kjentmann, idet den svarte på støtene i skibene dampfløite med høilytt gjøing, hvorved skibene fikk kjenning og ledet på riktig vei. I det hele tatt, hunden på lille Prestskjær fyr, ble med årene alles venn. Helt til det siste var hunden i «tjeneste» ved fyrvokterens side – en klog og sjarmerende skapning.»

På fastlandet er det rester etter kanonstillinger, og en fantastisk utsikt mot fyret og kystlinjen østover og vestover. Du bør definitivt ha med kamera når du besøker dette fyret. På Lindesnes fyrmuseum kan du se et bilde i svart/hvitt der en bølge slår over broen ut til fyret…

I dag er det mulig å leie fyret til overnatting. Da tar du kontakt med Berith og Frank Midtbø, mobil 909 63 112 – e-post: berith.midtbo@dabb.no. De har en leiekontrakt med Kystverket, og har pusset opp fyret.

Enkleste landing skjer på svaberg i NV på den litt større øya: 58.323517 6.255017.

Panorama – trykk på bildet for større versjon. Her ser du også landingen med kajakk omtrent midt i bildet. Foto: Lars Verket (2010)

Dette er også landing til leirplass 3 (se Songdalstrand). Landing kan også skje rett ved fyret på vestsiden, men det er mer krevende. Der går du i land på et trinn, og det er ikke så lett å få kajakken på land.

Annen info:
Fyr.no: Lille Presteskjær fyr

Oppdatert: 2020

Forrige artikkelPadlegleder i sør
Neste artikkelFeltdøgn på Dybingen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her