Sømsgruva

Viktig med støttepunkter så ikke hula raser sammen. Foto: Lars Verket (2020)

På fastlandet på østsiden av Topdalsfjorden og syd av Varoddbrua finner du Sømsgruva. Den er også lett tilgjengelig hvis du har lyst på en kveldstur fra Smedholmen eller Prestøya. Det er det absolutt verdt, for det er en spesiell opplevelse.

Her ligger nemlig Sømsgruva som har vært Kristiansands største feltspaltsgruve. På det meste jobbet det 12 mann i gruva. Gruva var i drift fra ca 1895 og frem til 1912. I denne perioden skal det ha blitt tatt ut flere tusen tonn med feltspat. Feltspat brukes både til å lage porselen og kunstige tenner. Det skal også være en boplass fra steinalderen.

Inngangen til hula finner du her: 58.146370 8.051228

Herfra kan du gå igjennom en tunnel for å komme inn i selve hula. Her er det fint med noe på beina, da det er vått. På det dypeste rekker vannet omtrent til knærne (det er også mulig å gå rundt for å unngå våte bein – men dette er den mest spennende inngangen. Den kan skimtes helt til venstre i dette panoramaet (trykk for stor versjon):

Sømsgruva. Inngang nede til venstre, eller du kan gå rundt. Foto: Lars Verket (2020)

Når du ser bildet i stor versjon er det mulig å se to personer helt til høyre i bildet. Det sier litt om dimensjonene. Gruva er virkelig verdt et besøk! Hvis du kommer i kajakk lander du på Fuglevikstranda: 58.145642 8.051196

Fuglevikstrand er en skikkelig idyll! (Samle kajakkene og trekk de godt på land i sesongen.) Foto: Lars Verket (2020)

Her er noen flere bilder fra gruva:

Inngangen til gruva. Foto: Lars Verket (2020)
Spennende inngang der du blir litt våt på beina og må bøye deg litt. Foto: Lars Verket (2020)
Inngangen til hula sett innenfra. Foto: Lars Verket (2020)
Hula blir støttet opp av flere pillarer. Foto: Lars Verket (2020)
I bunnen av hula er det fortsatt vann. Foto: Lars Verket (2020)
Tenk at alt dette ble gjort før de hadde motorer og borremaskiner. Foto: Lars Verket (2020)

Annen info:
Denne turen er også enkelt tilgjengelig fra vei. Du parkerer ved Vardåsen, og følger skiltene til friarealet.

Oppdatert: 2020

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest