HjemKristiansandDrangsvannene

Drangsvannene

Denne perlen av en øy ligger mellom Lyngholmen og Skauholmen. Den har ikke noe navn – så vi døpte den bare «Nina-øya» – her med Nina i forkant. Foto: Lars Verket (2020)

Disse to vannene ligger rett øst av Varoddbrua som går over Topdalsfjorden. Nærmeste startpunkt er Ronsbukta, og så padler du under mange bruer i flere etasjer for å komme inn i Drangsvannene.

Innløpet til Drangsvannene fra Topdalsfjorden. Først padler du under E-18… Foto: Lars Verket (2020)

Omtrent halvveis inn i det første av Drangsvannene får du Bukkenes i nord. Herfra og østover ble det opprettet et naturreservat i 2011: «Nedre Timenes naturreservat».  Naturreservatet strekker seg helt ned til vannkanten i nord helt til du kommer helt innerst i Drangsvannene. En rusletur på land i dette naturreservatet kan også anbefales!

Underveis passerer du indre Rona – en smal passasje mellom de to Drangsvannene. Drangsvannene er en terskelfjord, så det vil være litt strøm her som avhenger av høy- og lavvann. Strømmen er mest merkbar under bruene mot Topdalsfjorden.

På det smaleste mellom Drangsvannene. Foto: Lars Verket (2020)

I det innerste Drangsvannet er det flere litt større øyer, og den innerste av disse har har god mulighet for telt flere steder. Hvis du trives i hengekøye utvides mulighetene dine mye, for her er det mange trær og fine koller!

På den første holmen du kommer til etter indre Rona ligger det tre gravrøyser fra bronsealder. Drangsvannene har vært en viktig ferdselsvei i eldre tid. Drangsvannene ble kanalisert i 1880. Før det var Ytre og Indre Rona bare bekker, men så ble de utvidet. Dampbåter begynte å gå i rute mellom Lykkedrang helt innerst og inn til byen. Båtene hadde nedsenkbare piper slik at de kunne passere under brua i Ytre Rona. I løpet av 1930-årene ble de utkonkurrert av rutebusser. Det kan jo være noe å tenke på mens du padler disse vannene.

Vi har merket av 4 steder i det innerste av Drangsvannene der du kan overnatte. De tre første er på Engeholmen, og den siste på en liten holme uten navn (se bilde øverst på siden).

Leir 1: Omtrent midt på Engeholmen finner du to gressletter, og du kan lande kajakken på stein/gress på begge sider av øya, men kortest til leir 1 fra syd. Begge er skjermet for vind, da de ligger inne i skogen. Den lengst øst finner du her:
58.155748 8.112526

Leir 1 – god plass til flere telt. Foto: Lars Verket (2020)
På Engeholmen er det også mange fine steder for hengekøye. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 2: Denne ligger bare litt lenger vest for leir 1, men er likevel litt skjermet fra denne med en liten kolle mellom. Denne er også inne i skogen, så du er skjermet for alle vindretninger. Her er koordinatene til den:
58.156007 8.112299

Leir 2 – også plass til flere telt. Kortest vei inn fra nordsiden. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 3: Helt i nordvest på Engeholmen finner du noen fine svaberg med to små teltplasser helt nede ved vannet. Her får du plass til et lite ettmannstelt og et tomannstelt med litt god vilje. Det går sti fra denne leiren og bort til leir 1 og 2. Denne leirplassen er litt utsatt for for vinder mellom vest-nord og øst.
58.156621 8.111434

Plass til et telt (2x2m) rett ved vannet. Til venstre for bildet litt høyere er det 1x2m til med gress. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 4: Denne lille øyperla ligger rett før indre Rona hvis du kommer innenfra. Den har ikke noe navn i kartet, men etter befaringen Padleperler.no hadde her i 2020 er den nå blitt hetende «Nina-øya» på folkemunne. Her er det plass til et lite telt (1,5x2m) og flere hengekøyer. En lys, luftig og liten øy. Her er du mest utsatt for vinder mellom syd og vest, og lander på svaberg:
58.157883 8.106933

Såvidt plass til et lite telt mellom trærne på bakken, og flere hengekøyer. Foto: Lars. Verket (2020)

På sydsiden av det første Drangsvannet du padler inn i ligger det også et friområde med benker, brygge og sandstrand. Det er helt nytt og opparbeidet i forbindelse med bebyggelse på andre siden av kollen (synes ikke fra vannet). Friområdet finner du her:
58.159183 8.096381

Inskripsjon i benk. Foto: Lars Verket (2020)

I Ronsbukta finner du en båthavn med parkering. Her er det fin brygge du kan sette ut fra:
58.162931 8.071658

I Ronsbukta er det fint å sette ut med kajakk fra lav brygge. Foto: Lars Verket (2020)

Annen info:
Miljødirektoratet: Mennesket og naturarven: Nedre Timenes Natureservat

Oppdatert: 2020

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest