HjemPadletemaABC til hengekøye

ABC til hengekøye

En pust i bakken på Store Langøya i Kristiansand. Foto: Lars Verket

I denne artikkelen vil vi samle litt tips til hvordan du kan få en best mulig opplevelse av å ligge i hengekøye. Bruk av hengekøye har tatt helt av i 2020 når koronaen gjorde sitt inntog, og bl.a. Norsk Friluftsliv og DNT har anbefalt dette i stedet for å ligge tett sammen i samme telt.

Her på Padleperler.no har vi merket av over 700 leirplasser, og mange av disse egner seg for hengekøye. Etterhvert som vi oppdaterer leirplassene vil vi legge inn om de er spesielt egnet for hengekøye i tillegg til telt. Du trenger jo ikke flatt underlag til hengekøye, men det er jo fremdeles fint med le for vinden og litt utsikt!

Hengekøyer
Du finner et utall produsenter i forskjellig kvalitet, vekt, farger og prisklasser. Enkle køyer er fine til kortere hviler, men skal du overnatte er det mer komfortabelt med dobbel køye. Da kan du ligge flatere (litt på tvers – se mønesnor nedenfor). På kortere pauser er det en del av de doble som tåler vekten av to personer. Hva med en par-lesepause?
Vi har prøvd en god del forskjellige modeller, og favoritten i skrivende stund er Kammok Roo Double. Fra bilder på nett virker det som om Ticket To The Moon er den mest solgte og litt billigere (finnes i mange forskjellige versjoner og farger). Andre populære merker er Sea to Summit, ENO, Sydvang, House of hygge, Exped m.fl. De finnes også en norskutviklet hengekøye der du ligger helt på tvers av trærne – AMOK. En enda mer spesiell utgave er treteltene fra Tentsile som selges blant annet av Speidersport. De som vil følge med i debatten om forskjellige typer anbefales FB-grunnen: Vi som trives i hengekøye (i skrivende stund har den nesten 6000 medlemmer!)

Oppheng
For å henge opp ei hengekøye trenger du selvfølgelig trær(!). Tommelfingerregelen er at de skal være like tykke som låret ditt. For å slippe å henge køya så høyt, så er det fint om det ikke er for mye lyng og vekster under. Mange hengekøyer leveres uten oppheng, og da må det kjøpes utenom. Vi anbefaler bånd rundt trærne i stedet for tynne tau. Det skåner trærne, og en del oppheng vil etterhvert bli så populære at trærne blir skadet. Det mest ideelle opphenget vi har prøvd hittil er Kammok sine Python 10. Litt dyrere enn rivalene, men det er trærne verdt! Andre alternativer er Moonstrap fra TTTM og ENO Atlas.

Mønesnor
På engelsk kalles dette «ridgeline». Det er et tau som går fra hver ende av hengekøya, og sikrer at du får samme vinkel hver gang. Hvis lengden av mønesnoren er ca 83% av lengden på køya, så får du optimal vinkel til å ligge så flatt som mulig. Det innebærer at du ligger ca 30gr på på tvers i forhold til opphenget. Hvis du er komfortabel med å ligge i bananform, så er dette selvsagt ikke så nøye, og i enkeltkøyer er det ikke så lett å ligge så mye på tvers. Men, i en dobbeltkøye med mønesnor kan du ligge ganske rett – og få god søvnkvalitet!
Tauet til mønesnoren må være statisk. Paracord leverer tynne og sterke nok tau til dette.
De fleste bruker ikke mønesnor ser det ut som, og da er du avhengig av å finne ca riktig vinkel på opphenget (avstand mellom trær og høyden opp). Dette er ikke lenger så viktig hvis du har en fastmontert mønesnor.

Liggeunderlag
Norge er et kaldt land, og ei hengekøye er bare en syltynn duk under kroppen din. Derfor blir det fort kaldt – selv midt på sommeren. På de varmeste dagene holder det med et teppe eller lignende under deg. Ullpledd fra forsvaret er geniale hvis du har klær på, ellers er det fint med mer klø-vennlige alternativer.
På kaldere dager, og ved overnatting, er det behov for mer isolasjon. Det artigste tipset om dette sto i VG, der forbrukeren ble anbefalt å ta to liggeunderlag ned i soveposen. Det har vi ikke prøvd, men registrerer at det mest vanlige fortsatt er å ha det mellom soveposen og hengekøya. Det kan jo da skli litt rundt, men dette kan løse med fx. klyper. På FB-gruppen «Vi som trives i hengekøye» ble klyper fra BilTema anbefalt (ikke testet). Et billig og bra liggeunderlag er Mammut Bamse Extreme. Når det kommer til dyrere og oppblåsbare versjoner har Exped lenge vært enerådende, og vi har hatt stor glede av Downmat-underlag fra dem i over 100 netter. Versjon 7(cm) er også passelig bred til å bruke i stoltrekk, så sitter du godt før du skal i køya også! Klymit er en ny utforder, og har laget et underlag som er spesialdesignet for hengekøye. Reinskinn brukes også av mange.
De som har mer erfaring sverger til noe som heter underdyne (underquilt på engelsk).

Underdyne
Denne henges opp under hengekøya, og finnes i mange versjoner og prisklasser. Felles for dem er at de strammes rundt hengekøya med strikker. Det betyr at underdyna presses mot hengekøya når du legger deg oppi, men den presses ikke flat av kroppsvekten din (slik en sovepose vil gjøres mot hengekøya). På denne måten isolerer den mye mer effektivt. Det kan være fint å trene på montering av denne hjemme før du drar ut.
Det aller kuleste er jo å lage en underdyne selv av en gammel sovepose. Hos Speidersport finner du en how-to-beskrivelse av hvordan du gjør det.
Flere produsenter lager underdyner: Falkeberg, Ticket to the Moonquilt, DD Hammocks m.fl. Hvis du vil ha en for vinter er denne fra Isbjørn tung og varm.

Underdyne under hengekøye. Mønesnora er også fin å feste lys eller henge andre ting i. Foto: Lars Verket (2020)

Overdyne/sovepose
Undertegnede har alltid brukt sovepose sammen med underdyne, og har ikke noe erfaring med overdyne. Etter å ha sett noen videoer om hva som er fordelen og ulempen med disse, så fortsetter jeg med å bruke sovepose. Hvis du lurer på hva overdyne er, så ser det ut som en sovepose med åpning bak uten hette. Dette sparer vekt, men gjør de lettere utsatt for trekk. Hvis det er kaldt må du i tillegg ha noe på hodet.
Hvor kaldt vi oppfatter det er veldig individuelt, og personlig liker jeg heller å ha det for varmt enn for kaldt. Å ha på seg ulltøy og raggsokker nede i posen vil også hjelpe. Husk at 50% av varmetapet er gjennom hode/hals! Soveposemarkedet er også enormt. En litt spesiell variant vi har hatt mye glede av er Exped sin Dreamwalker. Det er både «frakk», sovepose, teppe og kan også brukes som underdyne. Veldig fint å tre hendene ut for å holde i boka!
Syntetiske poser er større, tyngre og billigere enn dunposer. Før var det sånn at dun mistet effekten hvis den ble våt. Nå leveres de fleste dunposer med ganske vannavvisende ytterstoff og duna behandles også for å være mer motstandsdyktig mot fukt.

Tarp
Dette er en beskyttelse du kan henge over hengekøya. Den beskytter både mot regn, snø og vind. Her finnes det også mange forskjellige utgaver fra de forskjellige produsentene. Tarp lages også av produsenter som ikke lager hengekøye, for eksempel Hilleberg Tarp 10XP. Denne har vi brukt en del sammen med telt på padleturer, men den kan helt klart brukes over hengekøye også. Vi kommer tilbake til flere beskrivelser av tarper og bruken av disse. Inntil da kan du la deg inspirere av denne videoen fra DD Hammocks:

Myggnett
Noen steder og sesonger kan ha nytte av myggnett. Her er det hovedsaklig to varianter: En som dekker hele køya, og en du bare trer over hodet/toppen av soveposen.
Noen bruker myggnett hele året, og en del steder er det gode grunner deler av året. Likevel er det mulig å bli venner med noen mygg… 🙂

Angst/redsel
Mange kan kjenne på frykten for å ta sin første natt alene ute. Enten det er i hengekøye eller i telt. Heldigvis har vi Psykolog med sovepose, Johanne S. Refseth, som har skrevet hele 5 artikler om: SLIK TØR DU SOVE UTE ALENE. Så hvis dette gjelder deg – så er du herved tipset!

Oppsummert
For å starte trenger du hengekøye, oppheng og isolering. Husk at de fleste hengekøyer selges uten oppheng, og at vi anbefaler et oppheng som er snill med trærne! Isolering kan være alt fra et liggeunderlag til en underquilt til tusenvis av kroner. Når du først har prøvd en gang og blitt hekta, så står fort en sovepose til å overnatte med på lista. Vipps – så ble det tarp og myggnett også. Og en sovpose til. Og enda en hengekøye. Husk at det viktigste er å få mange naturopplevelser og netter utendørs, ikke å ha flest mulig hengekøyer i skapet!

Vi love deg mange fine naturopplevelser når du først kommer deg over dørterskelen! Enten du har med hengekøya i kajakken eller ryggsekken. Husk: Alltid sporløs ferdsel!

God tur!

BONUSTIPS: Mange sliter med at de fryser på beina. Fyll en Nalgeneflaske med varmt vann, og trekk et par sokker over. Gjerne de du har gått med om dagen. Legg dette nederst i soveposen, og du holder deg god og varm på beina. Om vinteren har du også vann til havregrøten klart!
Et annet tips som gjør det hyggelig i leiren er lyslenken du bruker til jul. Heng den opp rundt treet og langs mønesnora. Så blir det skikkelig hjemmekoselig! 🙂

Utsikten fra hengekøya ved Stormyrvann N av Kristiansand i begynnelsen av mai. Foto: Lars Verket (2020)

Annen info:
Speidersport: Slik velger du hengekøye (her finner du også nyttig informasjon)
Hengut.no – horisontalt friluftsliv (masse gøy info om en som blir hekta på hengekøye)
FB-gruppe: Vi som trives i hengekøye
FB-gruppe: Hengekøye i sør
FB-gruppe: Hengekøye i Rogaland
Bokanmeldelse: The Ultimate Hang 2
Hammocking 1-2-3 hos Hammocking.no: IntroSove godt – Sove tørt (tom)
YouTube-kanal: Shug (En smågal fyr fra USA som har masse gode hengekøyetips.)
YouTube-kanal: Skogfar (Tips om å være ute, bl.a. hengekøye og telting.)

Oppdatert: 2020 av Lars Verket
Vi satser på å oppdatere denne artikkelen med jevne mellomrom. Både med flere bilder, men også flere tips ettersom vi får mer erfaring.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest