Lista fyr

0
1353
Lista fyr – panorama. Klikk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2010)

Lista fyr ble tent 10. november i 1836, og består i dag av et hvitt steintårn på 34 meter. I perioden 1853-73 var det tre tårn i samme størrelse her. De ble tent 16. september 1853. Da jobbet det fyrforvalter, underforvalter og fem fyrassistenter her. Etterhvert ble det flere lyskarakterer å velge mellom, og fyrkommisjonen fant da ut at det holdt med ett fyr. Dette ble satt i verk fra 1873. De to andre fyrene forsvant henholdsvis nordover til Halten hvor det ble bygget opp igjen. Øverste delen av siste fyret ble fraktet til Svenner fyr – sammen med lykta. Resten av steinen kan du finne igjen i gjerdet nedenfor fyret. Noe stein ble også brukt på Feistein fyr.

I 1914 ble det anskaffet en ny stor lykt, og fra 1922 kom det elektrisitet til boligene og maskinhuset. Likevel gikk det 10 år før selve fyret og fyrlyset ble elektrifisert. Det har også vært tåkesignal her – i form av horn.
(Kilde: Norges fyr 1986 – Bd 1)

Da det går bilvei helt frem til fyret er det en godt besøkt turistattraksjon. Det er også mulig å leie seg inn på fyret, men landing for kajakk nedenfor er krevende.

Slik ser Lista fyr ut fra kajakk. Bilde fra padlepilegrimsturen til Lars Verket i 2014. Foto: Lars Verket

Annen info:
Offisielt nettsted: Lista fyr (med info om 2 utleieleiligheter ved fyret)
Fyrhistorisk forening: Lista fyr
Wikipedia: Lista fyr
Visit Sørlandet: Lista fyr

Oppdatert: 2020

Forrige artikkelAndre tur i felt
Neste artikkelOversikt over fyrene

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her