Sogndalstrand

0
2392
Hvite trehus og trange gater. Songdalstrand er verdt et besøk. Foto: Lars Verket (2010)

Sogndalstrand er et idyllisk lite tettsted som ligge helt øst langs kysten av Rogaland, i Sokndal kommune. Kysten i Dalane helt syd i Rogaland er utsatt, men strekningen fra Songdalsstrand til Nesvåg kan anbefales på fine dager!

På 1800-tallet var Songdalstrand en aktiv handels- og seilskuteby. På samme måte som mange andre uthavner ble den fraflyttet utover 1900-tallet. Senteret i kommunen ble flyttet til Hauge. I dag er Songdalstrand fredet og har blitt en godt besøkt attraksjon. Her finner du både hotell, galleri og butikker. Dermed kan en kajakkpadler bli traktrert med litt luksus.

Fra utsetting beskyttet av moloen ved Songdalstrand er det heller ikke langt å padle til første leirplass på østsiden av steinbruddet. På andre siden av steinbruddet ligger Rekefjord. Innerst i fjorden ligger nok et idyllisk tettsted. Padlingen forbi steinbruddet står i sterk kontrast til den ville naturen som omgir deg ellers. Da vi padlet forbi her for å undersøke forholdene så vi 3 rådyr i skråningen opp mot steinbruddet.

Ytterst i Rekefjord ligger Lille Presteskjær fyr. Fyret er en liten perle der det står på sin egen lille holme ved innpadlingen til Rekefjord.

I dette området er det flere leirplasser og en heller som kan utforskes. Ferden videre mot vest er det 2,5 kilometer i åpent hav. Her er det ingen øyer som beskytter deg, og landing er vanskelig mange steder. 

Før du kommer til Nesvåg blir det igjen litt skjærgård. Øyene som ligger her er helt forblåste, og egner seg dårlig til leirplass. Det er likevel mulig å få opp telt et par steder på fastlandet i dette området.

I Nesvåg ligger det et Sjø og Motormuseum som er verdt en titt. Her finner du også en stein som er murt inn. Den står på samme lengdegrad som en tilsvarende stein i Nederland. 

Litt av utstillingen ved Sjø og Motormuseumet i Nesvåg. Foto: Lars Verket (2010)x

Turforslag
Strekningen fra Songdalsstrand til Nesvåg er en fin dagstur t/r. Her er nok av steder å lunsje på underveis. En innlagt overnatting er heller ikke noe problem. Likevel er det viktig å huske på at området er svært utsatt, og at du selv på fine dager er utsatt da du mange steder vanskelig kan komme på land. Her blir det fort en halvmeter høye bølger, så det er bare kajakk som kan anbefales (evt. kano med spruttrekk).

Nybegynnere kan ha mye glede av de små områdene rundt Nesvåg og Songdalstrand. Her er det øyer som beskytter bølger og vind.

Leirplasser:

Leir 1: Holmene utenfor Sogndalsstrand er undersøkt, men leirplass ikke funnet. Litt V for Sogndalsstrand går det inn en vik mot N. Innerst i denne er det et flott tilrettelagt område. Her lander du på en liten sandstrand, og finner plass til et lite telt på gress rett ved vannet.
58.326182 6.269843

Leir 1 – her lå padlepilegrim Lars Verket værfast et par døgn i 2014. Foto: Lars Verket (2014)

Ved å gå opp skråningen kan du få litt teltplass på rett gressunderlag. Dessuten får du en nydelig utsikt ut fra vika.
58.326215 6.269311

Leir 2: Rett S for P1 innerst i Rekefjord. Landing på steiner på nordsiden av denne øya som heter Knappesholmen. Slette med gress som har plass til flere telt. Helt i le for vind fra N.
58.337568 6.259823

Leir 3: Ytterst i Rekefjord ligger Lille Presteskjær fyr. Etter å ha padlet under brua mot fastlandet er det mulig å gå i land på svaberg på den store øya i S. Herfra går du mot Ø og over brua til fastlandet. Følg stien oppover, og du får snart en flott leirplass med plass til flere telt på gress.
58.324009 6.256141
Leiren er utsatt for vind fra Ø-SV, men har nydelig utsikt mot fyret og horisonten. En kanonstilling ligger også like ved. Ved mye vind er det mulig å finne delvis le for de fleste vindretninger ved å flytte litt rundt på denne haugen.

Leir 4: I nabofjorden til Rekefjord – Nordfjord – er det en liten leirplass på østsiden. Landing skjer på svaberg stein, og det er plass til et par telt på gress rett ved sjøen. Delvis utsatt for vind mellom SØ-V.
58.328598 6.248063

Leir 4 – tett på vann og plass til noen telt. Foto: Lars Verket (2010)
Utsikt fra leir 4 – tidlig på morgenen. Foto: Lars Verket (2010)

Leir 5: Ved utløpet av Nordfjorden ligger det en heller med plass til et par personer. Landingen skjer på steiner eller svaberg, og det er noen meter å gå til leirplassen. Under helleren er du stort sett i le, men kan nok merke nordlige vinder.
58.323421 6.250926

Heller. Foto: Lars Verket (2010)

Leir 6: Mot Nesvåg er det nå et lengre stykk med åpent hav, men så kan du smette inn bak noen øyer. I N får du da en bru, og innenfor denne er det en bukt. Helt N i denne, på vestsiden av den lille øya, er det plass til telt. Landing skjer på stein, og det er plass til ett telt på gress helt nede ved vannet.
58.337680 6.213147

Går du opp en liten skråning blir det plass til flere telt på gress, og det er tilrettelagt med benk, grill og WC.
58.337833 6.213300

Leir 7: Siste leirplass ligger på en halvøy utenfor Nesvåg. Her lander du på store steiner, og finner beiteland for sau rett innenfor. Vis hensyn til beitende dyr. Terrenget her er kupert, og du finner le for de fleste vindretninger på denne leirplassen.
58.335308 6.203304
Kort vei inn til motormuseumet i Nesvåg.

Kart
Strekningen dekkes av lilla «Turkart Dalane» (1:50.000). Vil du heller ha båtsportkart dekkes hele området av E-731, eller C-map Nesvåg og Jøssingfjorden i 1:40.000, NO105-6.

Overnatting
Vågan Camping Ligger langs vegen mellom Rekefjord og Nesvåg, men er vanskelig tilgjengelig med kajakk fra sjøen.
I Songdalstrand finner du Songdalstrand kulturhotell. De reklamerer med å være et hotell med særpreg, og det er helt sikkert. Tar du en natt her får du virkelig en kontrast til teltet som ligger i kajakken! 

P-plass (oppdatert 2010)
P1: Innerst i Rekefjord: 58.339133 6.260850
Sjøsetting fra rampe i betong eller brygge av tre.
Gratis parkering, men sikkert litt trøkk i sesongen. WC ved parkering og leir 1 utenfor rampe/brygge.
P2: Moloen på østsiden av Songdalsstrand. Parkering, og utsetting av kajakk fra brygge her: 58.320250 6.286933
P3: På vei mot Nesvåg finner du en liten lomme til en bil her: 58.336200 6.213083. Utsetting kan skje på svaberg/steiner rett ved brua.
Parkering ved Nesvaag Sjø og Motormuseum er også mulig, men den er ikke så stor så den bør forbeholdes muséets gjester!

Vann
Tilgang til vann har du flere steder ved moloen i Songdalstrand, på brygga ved parkering i Rekefjord og også i Nesvåg.

Dagligvare
Nærmeste dagligvarebutikk ligger i Hauge i Dalane, selv om det også er servering i Songdalstrand.

Annen info
Nesvaag Sjø og Motormuseum: Intimt og hyggelig lite museum på brygge i Nesvåg. Her finner du også en stein som har en «bror» i Nederland. Landing ved muséet kan skje på lav trebrygge rett ved inngangen.
Wikipedia.no: Songdalstrand
Sokndal kommune er med i Cittaslow, og det er et spennende konsept som vi padlere allerede har et forhold til!
Padleperler.no: Lille Presteskjær fyr

Oppdatert: 2010/2020 (linker)

Forrige artikkelEigerøya
Neste artikkelBuane

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her