Eigerøya

0
3168
Leir 14 – fantastisk sted! Foto: Lars Verket (2010)

Eigerøya finner du utenfor Egersund, og dette er et område som kan by på det meste når det gjelder padling. Her finner du muligheter for padling i beskyttede områder, og det stikk motsatte. Klassikeren «Eigerøya rundt» krever godvær eller mye erfaring.

Den store bukten Lundarviga deler nesten Eigerøya i to. På østsiden av denne finner Skadbersanden som er en stor sandstrand. Denne egner seg godt til utsetting/opphenting av kajakker. Litt bølgelek ved sydlige vinder er også morsomt i denne vika, og da treffer du gjerne på windsurfere også. Selv om bukta ikke deler Eigerøya i to, så kalles den nordvestlige delen for Nordre Eigerøya, og den sørøstlige for Søre Eigerøya.

Utenfor den Nordre Eigerøya i SV finner vi Midbrødøya. Her ligger Eigerøy fyr, og det er absolutt verdt et besøk. Fra parkeringsplassen V på Nordre Eigerøya er det en utrolig fin spasertur ut til fyret. I kajakk kan du lande rett Ø for fyret, og derfra er det en kort rusletur bort. Fyret er også en del av Magma geopark. I nærheten av fyret finnes det også en ornitologisk stasjon. Så en tur på Midbrødøya kan absolutt anbefales. Du finner mer om Eigerøy fyr i en egen artikkel etter padlebeskrivelsen av Eigørøya.

Padling syd av Midbrødøya og Eigerøy fyr er for erfarne padlere, men en slipper unna en del ved å benytte kanalen mellom Nordre Eigerøya og Midbrødøya. Helt i S må du ut i utsatt farvann for å runde mot V eller Ø, men det er skjermet farvann frem til der du går i land ved Eigerøy fyr. Fin utsettingsmulighet på P-plass for besøkende til fyret (se P1).

Hvis du padler mot N fra P1 er du stort sett skjermet fra vinder fra N til SSV. Selv om runding av lykta på Ruskodden nok sier sitt om at det ikke kan være helt uproblematisk på vinder fra SV.

Fra Skadbergsanden (P2) er du mer utsatt, og dette egner seg best som utgangspunkt på fine dager. Ved turistinformasjonen i Egersund sentrum er det også mulig å sette ut kajakken (P3). Herfra er det mulig å padle både sydover og vestover, så kan du heller se an været på utsiden av Eigerøya. I syd kan du ta en nærmere titt på fyret Vibberodden som var under kratig oppussing i 2010. Helt ytterst ligger lykta på Skarvøy som også er verdt et besøk. Husk at det skifter fort her ute – følg med på værmeldingene!

Overnattingsmulighetene på Eigerøya er samlet i NV og på østsiden av Lundarviga. I tillegg er det mulig å leie seg inn på Eigerøy fyr.

Egersund Padleklubb holder til rett N for Egersund sentrum på fastlandet. Nærmere bestemt i Eiebukta S for Kjeøya – langs RV 44. Her finner du deres offisielle nettsted: Egersund padleklubb.

Turforslag:
Eigerøya med nærområder har mange fine overnattingsplasser, så en helgetur kan absolutt anbefales! Hvis en padler rundt hele Eigerøya må en ta hensyn til at en er svært utsatt i syd. Det gjelder også ved overnatting. Selv om været er perfekt om kvelden, så kan du fort våkne til noe helt annerledes! Nybegynnere kan få fantastiske padle- og naturopplevelser rett N og S for P1. Her er du skjermet, og det er et veldig idyllisk landskap. De som vil måle krefter med bølger og vind kan bruke de sydligste leirplassene (leir 10 og 14). Begge disse egner seg også for mindre grupper, og kanskje for NPFs teknikkurs? Dette området har alt en padler kan ønske seg på et lite og lett tilgjengelig område.

Leirplasser – hele 15 stykker:

Leir 1: Liten gresslette på vestsiden av Eigerøya. I le for alle vindretninger. Landing på steiner. Kan være fuktig, og er ikke av de beste leirplassene i området. 
58.450312 5.893214

Leir 2: Flott leirsted på fastlandet. Plass til flere telt på gress/skogsbunn. Du kan finne le for alle vindretninger, men er delvis utsatt for sydlige vinder. Landing i vik mot N med steiner. Kan være litt avansert hvis det er vind på vei inn.
58.467662 5.906726

Leir 3: Neste leir er en del av Vestkystparken. Dette er en tilrettelagt leir med toalett, grill og søppelkasser. Plass til 2-3 telt, og utsatt for vind fra SØ-S. Landing på sandstrand.
58.467214 5.883832

Leir 4: Vestkystparken dekker også neste leir. Den er tilrettelagt med toalett, grill og søppelkasser. Større brygger enn i 3, og mer folk. 
58.465969 5.883290
Landing skjer på strand, og telting på gress rett ved. Plass til flere telt. Ved østlige vinder kan leiren trekkes inn i skogen – se leir 5.

Panorama fra leir 4. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2010)
Bilde tatt fra midten bildet ovenfor. Trykk for større versjon. Foto: Lars Verket (2010)

Leir 5: Rett innenfor leir 4. Under en megastor hengekøye (sommeren 2010). Plass til flere telt på skogsbunn. I denne leiren er du fullstendig i le for alle vindretninger. 
58.465974 5.882741

Fortsatt leir 4, men sti inn til leir 5 er tydelig. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2010)

Leir 6: Nydelig østvendt strand med plass til et par telt på gress. Her er det også søppelkasse og WC. Denne leiren er nemlig også en del av Vestkystparken. Utsatt for vinder fra Ø-S. Alternativ – se leir 7. 
58.471434 5.864570

Leir 6 og 7. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2010)

Leir 7: Litt lenger inn på land enn 6, og stort sett i le for alle vindretninger. Plass til flere telt i denne leiren her også.  
58.471478 5.864171

Leir 8: Dyrøya. Vanskelig landing på steiner. Kupert gressterreng, men mulig å få opp et telt her: 
58.466807 5.863541
Øya er en del av Vestkystparken, og er tilrettelagt med WC. Utsatt for vinder fra V. I lagunen utenfor er det fint å snorkle med harpun.

Leir 9: Etter å ha krysset under jernbanen kommer du til en odde med kulturlandskap i N. Her er det mulig å sette opp noen telt på gress. Landing skjer også på gress, og du er utsatt for vinder fra SØ-V. Du er utsatt for støy fra jernbanen, og det er ikke veldig langt over vannet til husene. I og med at det er få alternativer i NØ er denne leiren tatt med. Det går sti bort til vei i NØ. Kjeøya kan padles rundt på høyt vann, men det er trangt i NV.
58.469806 5.984726

Leir 10: Ved landing for besøk på fyret finnes en flott gresslette rett bak et hus: 
58.431987 5.872245
Huset tilhører Eigerøya fyr. Landing skjer på landingsrampe foran huset. I et annet hus på brygga er det åpen fyrutstilling (2010). Herfra er det kort vei til Eigerøy fyr. Har du bestilt overnatting på fyret er det heller ikke langt til huset der dette foregår. Se egen artikkel om Eigerøy fyr.

Leir 11: Nydelig sandstrand i Sprangbukta. Her er det plass til et par telt. Utsatt for vinder fra N. 
58.452747 5.930721

Leir 12: Litt lenger S er det enda en bukt. Her er landing på litt grov grus, og plass til 1-2 telt på gress rett ved. Delvis utsatt for vinder fra N. 
58.449256 5.933905

Leir 13: Løyningsøya. Landing skjer på steiner, men langgrunt med sand. Fin gresslette med plass til flere. Leiren er beiteområde, så ta hensyn til sauene. Utsatt for vinder fra Ø-S. 
58.425931 5.944296

Leir 14: Ikke overraskende kalles denne sydvendte bukta for Sandbukta. Her er det plass til flere telt på frodig gress. Fine turmuligheter og klatrevegg (N58° 24,826′ E5° 58,5631) i nærheten.  Faktisk går det en sti rett gjennom leiren! Landing skjer i en «kile» til venstre på stranden. Perfekt for kajakk. Kun utsatt for vind fra S. Dette må være en av de fineste leirplassene på strekningen mellom Langesund og Eigerøya. En skikkelig perle!
58.415131 5.970786

En skikkelig padleperle! Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2010)

Leir 15: Rett S for leir 14 er det også mulig å sette opp noen telt. Landing skjer på steiner, og det er plass til et par telt på gress rett ved. Her er du litt mer i le for vinder fra S, men mer utsatt for Ø og V enn leir 14. Den er heller ikke så idyllisk. Både leir 14 og 15 er fine utgangspunkter for en kveldstur rundt Skarvøya. På sydsiden av denne finner du jettegryter, og en tur til toppen gir fantastisk utsikt bortover mot Eigerøy fyr.
58.413365 5.971349

Kart:
Eigerøya dekkes av lilla «Turkart Dalane» (1:50.000). Vil du heller ha båtsportkart dekkes hele området av E-732, eller C-map Egersund 1:40.000 NO108.

Camping:
S for Skadbergsanden er det oppstilling for campingbiler, men ikke ordinær camping. En vanlig campingplass finnes på Søre Eigerøya, men er altfor langt unna vann til at den er aktuell for padlere. Overnatting på Eigerøy fyr avtales med Eigersund kommune (se artikkel om Eigerøy fyr).

Parkering:
P1: P-plass til Eigerøya fyr: 58.441333 5.886283 Her er det WC, og plassen blir brukt en del til overnatting i (bo)-bil.
P2: Skadbergsanden: 58.456517 5.911817 En perle med WC og vann! Sjøsetting på flott sandstrand. Her er det teltforbud hele året.
P3: Egersund sentrum, ved Turistkontoret (Elvegaten 23, 4370 Egersund). Ingen avfgift (2010). Sjøsetting på flytebrygger rett ved parkering.

Annet:
Vann: Vann kan fylles på toalett på Skadbergsanden (P2) og diverse steder i Egersund sentrum.
Dagligvare: Flere dagligvarebutikker i Egersund sentrum.

Annen info:
Eigersund kommune: Eigerøy fyr og Midbrødøya
Padleperler.no: Eigerøy fyr

Oppdatert: 2010/2020 (linker)

Forrige artikkelTelemarkskanalen i kajakk
Neste artikkelSogndalstrand

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her