Bandak

0
4233
Forfatteren av «Padleguide for Telemark» sløver på jobb, og noen har lånt kameraet hans! Foto: Ukent (2009)

Langs Bandak stopper kanalbåtene i Lårdal og Dalen (2009). Endeholdeplassen er Dalen helt V i Bandak, og da er det 105 km tilbake til Skien. Dalen ligger omtrent midt i Sør-Norge. Her finner du det berømte Hotel Dalen, campingplass, butikker og turistinformasjon. Her er det også parkering og fint å sette ut kajakker/kanoer.

Gjennom historien er det fraktet ut store mengder brynestein og tømmer fra Dalen. Transporten av brynestein går antagelig tilbake til 800-tallet, skriver Gardåsen (2001). Da Bandakkanalen åpnet i 1892, gikk også turisttrafikken til Vestlandet via Dalen. Turistene kom med kanalbåtene til Dalen, og så var det hesteskyss videre over Haukeli. Dalen er i dag senter i Tokke kommune, som er en betydelig kraftkommune.

To år etter at kanalen sto ferdig åpnet Hotel Dalen i 1894. Det er tegnet av porsgrunnsarkitekten Halldor Børve (Gardåsen 2001), og fremstår som et eventyrslott. En natt her er en opplevelse, men husk å bestille i god tid. Særlig hvis du ankommer med kanalbåten.

Underveis passeres Lårdal på nordsiden av Bandak. Lårdal var en gang sentrum i Vest-Telemark, men i dag er Dalen mye større. Mellom Dalen og Lårdal er det opparbeidet tursti – Lårdalsstige, og denne er omtalt i en egen artikkel i «Padleguide for Telemark» (2009).

Stille dag i Bandak: Foto: Willem van Westbroek

Campingplass (se nedenfor) og parkering finnes rett ved vannet, og en del velger å starte ferden nedover kanalen fra nettopp Lårdal. I Lårdal har de også en av de høyeste middeltemperaturene i landet, så husk nok drikke på sommeren!

Leirplasser ved Bandak:

Leir 1: Etter å ha passert Fløtabukti i S kommer vi snart til en liten odde. Her er det landing på svaberg, og plass til et par telt på gress. Vei rett ovenfor, men denne er svært lite trafikkert. Leirplassen er utsatt for vind fra Ø, N og V.
59.431417 8.088233

Leir 2: Litt lenger Ø passerer vi Hamarodden, og kommer til en nydelig sandstrand. Helt S for stranden er det plass til et par telt på gress. Her er du kun utsatt for vind fra NØ-Ø.
59.422483 8.115617

Leir 3: Så kommer vi til Lauvikøyene. Dette er ikke store øyene, men her er det plass til flere telt. Den største øya er også tilrettelagt med WC. Vi har merket av tre leirplasser på denne øya. I V lander du på stein/gress, og finner leirplass på skogsbunn rett innenfor. Her er det plass til flere telt, og du er mest utsatt for vind fra V.
59.420567 8.133750

Like i nærheten er det også to andre muligheter:
I N er det en liten vik der du også lander på stein. Her er det også plass til et telt rett i nærheten av landing. Denne leirplassen er mest utsatt for vind fra V og N.
59.420650 8.134300
S på øya er det også en fin plass litt høyere enn de andre. Landing skjer enklest ved en av de andre leirene. Utsikten herfra er fin, men du er mer utsatt for vind.
59.420450 8.134050

Leir 4: Nå følger et ganske langt strekk uten leirplasser. I N passeres stoppestedet Lårdal som har camping. På nordsiden kommer vi etter hvert til Lindeviki. Her er det tilrettelagt med WC, og det er plass til mange telt. Landing skjer på småstein i V eller på store blokker rett ved leirplassen. Her er du utsatt for vinder mellom SØ og V.
59.404950 8.304583

Skilt i Lindeviki 2009. Foto: Lars Verket
«Futholet». Foto: Lars Verket (2009)

Leir 5: Ved lykta på Digernes krysser vi over på sydsiden av Bandak. Høyt der oppe har vi St. Olavs Skip, som er en veldig særegen fjellformasjon. Litt lenger mot Ø finner vi ”Futholet”. Du må nesten vite om det, ellers er det lett å padle rett forbi. Dette er en hule som futen brukte som kjøleskap for å lagre mat. Hula er merket med en liten varde der du går i land på svaberg. Inngangen til hula var i 2009 merket med en gammel trestokk. Hvis disse tingene er fjernet, så har du nøyaktig koordinat her: 
59.386983 8.410950
Et sagn forteller at det skal gå en sprekk gjennom hele fjellet, og at en hund som gikk ned kom ut i Vrådal. Dette er ikke undersøkt i arbeidet med denne guiden, men vi har testet kjøleeffekten. Er det varmt på Bandak, så blir du definitivt nedkjølt av en tur i ”Futholet”!
En drøy kilometer mot Ø kommer du til Kassnes. Her er det en liten sandstrand med plass til ett telt inne i skogen. En svært idyllisk liten sak, som kun er utsatt for vind fra N:
59.386133 8.433650

Landing i leir 5. Foto: Lars Verket (2009)
Leir 5 sett ovenfra. Foto: Willem van Westbroek

Leir 6: Helt Ø i Bandak, og SØ for Bandaksøy finner vi Odden. Dette er en mye brukt leirplass for padlere på vei ned kanalen. Her er det plass til flere telt, og du er kun utsatt for vinder fra NV og Ø. Telting skjer på gress, og du lander på sandstrand.
59.383717 8.453250
N for Odden ligger Sandodd brygge med benker og murt ildsted. Her er det godt mulig å parkere bilen for utsetting, eller bli hentet ut.

Morgenstemning i leir 6. Foto: Lars Verket (2009)
Samme morgen – panorama og annen vinkel. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2009)

Leir 7: Nå kommer vi inn i Strauman. Etter et stykke mot SØ vider det seg ut, og vi får øya Jerpøy rett forut. Dette er en svært idyllisk liten øy med plass til flere telt. Du lander enklest i Ø på sand, og har flere teltplasser på skogbunn rett innenfor. Leirplassen er delvis utsatt for vind fra alle retninger, men trærne skjermer litt.
59.366783 8.494067

Vakre Jerpøy i solnedgang. Foto: Lars Verket (2009)
Leir 7 sett fra luften. Foto: Willem van Westbroek

Leir 8: Rett S av Jerpøy er det også mulig å slå opp flere telt. Her var det før en boks som fungerte som toalett inne i skogen, men høsten 2009 var denne knust. Det går vei rett i nærheten og ned til leirplassen, så det er nok ikke bare padlere som bruker dette stedet. Leiren er kun utsatt for nordlige vinder, og du lander på sand/gress.
59.364933 8.492183

Hurtige værforandringer
Både Bandak, Kviteseidvatn og Flåvatn er store vann. Her kan været skifte fort, og under arbeidet med boka opplevde vi flere ganger at nesten halvmeteren med bølger kunne komme i løpet av 10-15 minutter. Motvind over vannene reduserer også padlehastigheten en del, og dette kan være greit å ta med i beregningen.

FAKTA (NB fra 2009):

Kart: Båtsportkart: Kartblad 7a/b.
C-map: NO049-NO051 i 1:100.000. NO049-NO051 i 1:40.000
M-711: Fra V mot Ø – 457 Borsæ, 451 Bandak og 587 Seljord (dekker Straumen).

Campingplasser:
C1: Buøy Camping, Dalen. www.dalencamping.com. Tlf: 3507 7587 (Link virker ikke lenger)
C2: Bandak Camping, Lårdal. www.bandak-camping.no. Tlf: 3507 6688 (Link virker ikke lenger)

Parkering: Gode muligheter både i Dalen, Lårdal og Sandodd brygge.
Vann: Du kan drikke av vannet du padler i!
Dagligvare: Butikk i Dalen og gatekjøkken på Bandak Camping i Lårdal.

Annen info: 
Dalen Hotel – www.dalenhotel.no, tlf: 3507 9000.
Informasjon om flere overnattingssteder og andre tilbud finnes hos Dalen Turistkontor – Visit Telemark: www.visitdalen.com. Tlf: 3507 7065.

Oppdatert: 2009/2020 (linker)

Forrige artikkelVollsfjorden vest
Neste artikkelKviteseidvatn

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her