HjemBambleLangøytangen fyr

Langøytangen fyr

Langøytangen fyr. Foto: Lars Verket (2009)

Fyrlykten på Langøytangen fyr ble tent 1. oktober 1839, og det var samtidig med at fyret på Jomfruland kom i drift (se Jomfruland, Kragerø kommune). Høyden på lyet er 18,5 over høyvann, og lysvidden 13,5 nautiske mil. Fyret var betjent frem til 1990.

I Bjørkhaug og Poulsson (1986:88) står det følgende om fyrdirektørens ansettelsav fyrvokter ved ved oppstart i 1839:

”Da Indretningen blirver vansekligere at behandle end ved en del af de øvrige Ledfyre, bør det som Oppasser ansættes en Mand af bedre Oppdragelse med Benævnelsen Fyroppasser med 200 Spd. i Løn. Dessuden bør han have det nødvendige til en Tjenestekarl, som han selv antager og hvis Kost og Logis kan sættes til 70 Spd. aarlig.”

Dette hadde antagelig ikke Likestillingsombudet satt særlig pris på i dag. At det også holder med ”bedre Oppdragelse” er også en ganske stor forskjell fra dagens akademiske graderinger. Fyrvokteren skulle stå under tilsyn av fyrforvalteren på Jomfruland.

Fyr er alltid fotogent, og du kan finne uendelig med perspektiver. Foto: Lars Verket (2009)

Fyrmesterboligen fra 1939 ble satt i stand i 2005/06, og er leid ut til Langesundsfjorden Kystlag. De driver utleie til Kystled, noe som betyr at du og jeg kan overnatte her for en rimelig penge. Til sammen er det 12 sengeplasser fordelt på 4 rom.

I august 2021 var vi tilbake med drone, og tok blant annet dette bildet:

Langøytangen fyr sett fra drone i august 2021. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket

Landing med kajakk i forbindelse med fyret er blitt mye enklere siden 2009. Moloen på vestsiden er av betong, og det er kun en lav trapp for landing med kajakk. På nordsiden av moloen er det nå laget slipp, men den er litt for oval til at den er enkel i bruk med kajakk. I sommerhalvåret legges det i tillegg ut flytebrygge noen meter lenger nord.

Litt avansert landing ved fyret i 2009. Kanskje det er endret nå?
Oppdatering: Siden 2009 er det laget en slipp i bakkant der det er steiner, med nedfelte bord. Dessverre er den litt for rund, slik at det er vanskelig å komme ut av kajakken der. I sommerhalvåret legges det ut en flytebrygge noen meter lenger nord. Denne er det lett å lande på.
Foto: Lars Verket

Annen info:
Padleperler.no: Langøya
Nettsiden til Langesundsfjorden kystlag
Fyrhistorisk forening: Langøytangen fyr
UT.no: Langøytangen fyr
Billedgalleri fra Lars Verket fra to besøk i 2021 (aug): Langøytangen fyr

Oppdatert: 2009/2020 (linker). 2021 – dronebilde og oppdatering om landing.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest