Langøytangen fyr

0
462
Langøytangen fyr. Foto: Lars Verket (2009)

Fyrlykten på Langøytangen fyr ble tent 1. oktober 1839, og det var samtidig med at fyret på Jomfruland kom i drift (se Jomfruland, Kragerø kommune). Høyden på lyet er 18,5 over høyvann, og lysvidden 13,5 nautiske mil. Fyret var betjent frem til 1990.

I Bjørkhaug og Poulsson (1986:88) står det følgende om fyrdirektørens ansettelsav fyrvokter ved ved oppstart i 1839:

”Da Indretningen blirver vansekligere at behandle end ved en del af de øvrige Ledfyre, bør det som Oppasser ansættes en Mand af bedre Oppdragelse med Benævnelsen Fyroppasser med 200 Spd. i Løn. Dessuden bør han have det nødvendige til en Tjenestekarl, som han selv antager og hvis Kost og Logis kan sættes til 70 Spd. aarlig.”

Dette hadde antagelig ikke Likestillingsombudet satt særlig pris på i dag. At det også holder med ”bedre Oppdragelse” er også en ganske stor forskjell fra dagens akademiske graderinger. Fyrvokteren skulle stå under tilsyn av fyrforvalteren på Jomfruland.

Fyr er alltid fotogent, og du kan finne uendelig med perspektiver. Foto: Lars Verket (2009)

Fyrmesterboligen fra 1939 ble satt i stand i 2005/06, og er leid ut til Langesundsfjorden Kystlag. De driver utleie til Kystled, noe som betyr at du og jeg kan overnatte her for en rimelig penge. Til sammen er det 12 sengeplasser fordelt på 4 rom.

Landing med kajakk i forbindelse med fyret er ikke så lett. Moloen på vestsiden er av betong, og det er kun en lav trapp for landing med kajakk. På hver side av moloen er det skarpe småstein for landing. På litt sikt kan det vel hende at det blir mer tilrettelagt for kajakker enten ved moloen, eller på østsiden av øya. Losbåten går inn og ut fra Langesund hele dagen, og lager store bølger. Husk derfor på å sikre kajakken godt hvis du lander på vestsiden av Langøya.

Litt avansert landing ved fyret i 2009. Kanskje det er endret nå? Foto: Lars Verket

Annen info:
Padleperler.no: Langøya
Nettsiden til Langesundsfjorden kystlag
Fyrhistorisk forening: Langøytangen fyr
UT.no: Langøytangen fyr

Oppdatert: 2009/2020 (linker). Kommer tilbake med koordinat for landing og utsjekk.

Forrige artikkelLangøya
Neste artikkelSaltholmen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her