Strømtangen fyr

0
2078
Strømtangen fyr. Foto: Lars Verket (2009)

SØ for Kragerø sentrum, på fastlandet, ligger Strømtangen fyr. I 2009 er det Kragerø Dykkeklubb som holder til her, men nå ser det ut til å være feriebolig for Kystverket.

Strømtangen fyr ble tent 22. oktober 1874. Samtidig ble Stavseng fyr tent på Skåtøy. Fyrene Danner en såkalte «overett-linje». Dette betyr at når navigatøren ser det bakerste fyrlys i linje med det fremste, og han styrer i denne linje, har han en sikker kurs. Linjen er her 339 grader, og leder trygt inn Stanggapet. I kajakk er ikke dette noe vi tenker mye over, men slik er altså historien bak plasseringen.

Det var Kragerø Sjømannsforening som tok initiativet for å få etablert Strømtangen og Stavseng fyr i 1866. Den første fyrvokteren på Strømtangen het O.F. Jahnsen, han var 36 år gammel da han ankom sammen med kona Birgitte. I 44 år hadde han sitt virke som fyrvokter her på Strømtangen. Etter ham var det flere fyrvoktere, frem til Strømtangen ble automatisert og avfolket i 1962. Fyret er fredet. Stien ned mot fyret går på blankskurte fjell med solide smijernsgjerder, som forteller at det kan være værhardt også her. 

Panorama som viser hele området ved fyret. Trykk for større versjon. Foto: Lars Verket (2009)

Rett ved Strømtanen fyr ligger en liten sandstrand mellom svabergene. Rett innenfor denne finner du plass til et par telt på gress. Her er du under 150m fra fyret, så spør om lov hvis fyret er bebodd med leietakere! Leirplassen er delvis utsatt for vind fra SØ, men ellers i le.
58.836083 9.463950

Annen info:
Kulturminnesøk: Strømtangen fyr
Fyrhistorisk forening: Strømtangen fyr

Oppdatert: 2009/2020 (linker)

Forrige artikkelStråholmen
Neste artikkelSundaholmene

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her