Kjønnøya

0
2046
Leir 3 – den mest brukte av padlere. Siden 2009 er det blitt bygget en stor brygge her, så mye båter i høysesongen. Trykk på bildet for større versjon.
Foto: Lars Verket (2009)

Ø for Trosbyfjorden finner du Kjønnøya. Navnet har også vært Tjønnøya, og har antagelig fortalt om at det var ferskvann her. I alle fall er det et lite tjern ved Hafsund. Mellom brua og Hafsund ligger også ”Villa Busk”, som er tegnet av den berømte arkitekten Sverre Fehn i 1987.

I Hafsund var det sommeren 2009 både butikk, bensin og enkel servering. Før i tiden var det også fiskemottak på Kjønnøya, og for riktig lenge siden var det loser som livnærte seg av fisk på øya.

Trosbyfjorden V av Kjønnøya har også historie tilbake til Kapertiden (se Skutevikkilen i Skåtøy, Kragerø kommune). Et gammelt navn på Brentholmen ved utløpet til havet er nemlig Kapersholmen. Kruttkjelleren ved Fjordglimt vest i Trosbyfjorden er også et minne fra denne tiden (se egen sak).

Den delen som stikker ut i Trosbyfjorden kalles Rødnes, og her er det flere fine tilrettelagte områder og stier. Kjønnøya rundt er også en populær padletrasé, så her treffer du ofte likesinnede om sommeren. Vi har merket av tre aktuelle leirplasser:

Leir 1: I NØ er det landing på stein, og flere små gressletter i nærheten. Dermed får du plass til flere telt, og kan finne le for alle vindretninger. Om sommeren er dette den mest populære plassen, og cabincruiserne ligger tett ved denne leirplassen.
58.949550 9.619233

Leir 2: Litt lenger V for 1 ligger det en bukt med gress innenfor. Her lander du på sand og steiner, og finner plass til flere telt på gressplenen. Denne leirplassen er også godt skjermet fra vind, og det er alltid plass her om sommeren også. Båtene ligger på odden litt lenger mot NV. WC i nærheten.
58.949667 9.616917

Her er det god plass også i høysesongen, men da er det godt med cabincruisere på hver side. Både gresslette og strand blir bedre år for år. Ikke ha telt oppe her på dagtid i høysesongen, da kan dette området være forbeholdt badende. Foto: Lars Verket (2020)

Leir 3: Den siste leirplassen vi har merket av på Kjønnøya ligger på vestsiden. Her er det tilrettelagt med brygge, gress, en liten sandstrand og WC. Det er plass til flere telt på gressletten, og plassen blir brukt en del til telting i løpet av sommeren. Leirplassen er utsatt for vestlige vinder, men har fin kveldssol.
58.947200 9.613983

Annen info:
Kjønnøya har også campingplass, og siden «Padleguide for Telemark» har Havparadiset i Hafsund virkelig etablert seg som spise- og konsertsted om sommeren. Her er det også mulig å overnatte.

Oppdatert: 2009/2020 (linker + bilde i leir 2)

Forrige artikkelØstre og Vestre Holmen
Neste artikkelKråka

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her