Eidsvann, Leivann og Lonene

0
2480
Disse vannene egner seg også godt i kano. Foto: Lars Verket (2009)

Mellom Kragerø og Risør ligger Portør. Strekningen opp mot Portør har en lang historie med mange skipsforlis og vanskelige forhold i dårlig vær. Derfor er det kanskje ikke så rart at det eksisterer en ”snarvei”. Helt tilbake til vikingetiden har det vært vanlig å bruke Leivannet og Eidsvannet for å komme seg forbi denne utsatte strekningen. Det er mulig i dag også, og de to vannene byr på fin padling og flere fine leirplasser.

Vi begynner i nord der du padler inn Barlandskilen. Rett før trillingen begynner passerer du Eidsholmen, og her er det en fin leirplass. Se egen oppføring. Kajakken tar du opp helt syd i Barlandskilen: 58.826017 9.312133

På vei opp fra Barlandskilen. Foto: Lars Verket (2009)

Herfra er det en litt gjengrodd sti opp til RV 351, snaue 100 meter. Så følger du veien noen få meter, før du tar inn en idyllisk grusvei til høyre. Her triller du kajakken/kanoen under en bom, og fortsetter til du kommer til nordenden av Eidsvannet: 58.822933 9.313033

Klar for start N i Eidsvann. Lars Verket legger inn koordinatene i denne artikkelen. Foto: Øivinn Bruce (2009)

Til sammen er denne trillinge snaue 400 meter, og den tyngste stigningen er i starten opp til riksveien. Eidsvannet er 10 meter over havet, og et ganske kort vann. Helt syd i Eidvannet tar du kajakken på land her: 58.808100 9.315333

Så triller du ca 150 meter på en jevn og fin skogssti mellom grantrærne. Trillingen er stort sett helt flat, med en liten nedoverbakke til slutt. Leivannet er 9 meter over havet, og du sjøsetter her: 58.807067 9.315883

Leivannet er betydelig lengre en Eidsvannet, og har også et rikholdig utvalg med leirplasser. Disse er beskrevet nedenfor.

Når du har padlet litt over halvveis sydover Leivannet kan du ta inn Lonene mot SV. Her er det idyllisk padling, og helt innerst er det bare så vidt du ikke berører bunnen. Vi padlet her i mai 2009, og da kom vi helt inn hit: 58.760400 9.270383

Herfra er det mulig å trille videre mot SV opp til veien. Så følges denne mot høyre, og du tar første vei inn til venstre. Etter noen få meter går stien mot høyre, og du følger denne til østenden av Skarvannet. Nå er du inne i Agder, men Skarvannet er en skikkelig idyll. Her ble det også åpnet en aktivitetspark i 2009 – Camp Skarvann (usikker på hvor aktivt det er der i dag.)

Vi fortsetter videre sydover i Leivannet, og passerer da under RV351. Herfra er det svært idyllisk padling ned til en demning. Fra demningen til havet er det under 50 meter, men dessverre må en da gjennom et gårdstun. De siste årene har det hengt et skilt her med ”Gjennomgang forbudt”, og det har til tider vært flere tau som har sperret ferdselen. Spent på hvordan dette er i dag. Send gjerne bilder!

Skilt i 2009. Foto: Lars Verket

Her er det lange ferdselstradisjoner som kolliderer med eiendomsretten. Vi oppfordrer de som har behov for å ta turen over gårdstunet om å spørre pent om å få gå igjennom. Nettstedet adrenaline.no har hatt en brevveksling med Risør kommune om denne saken siden 2005, men det har fremdeles ikke kommet til noen løsning. (Status vil bli sjekket ut.)

Leirplasser
Det er et ganske rikholdig utvalg med leirplasser i disse to vannene, selv om ingen av dem egner seg til mange telt. Telemark og Vestfold fylke slutter der Lonene går inn mot SV, slik at noen av leirplassene her ligger i Risør kommune i Agder.

Eidsvannet og Leiavannet
Leir 1: Landing skjer på sand/skogsbunn, og du går opp på en gammel og tildels gjenvokst sti/vei. Litt NØ for landing finner du et lite område med plass til et par telt på den gamle veien. Her er du delvis utsatt for vinder fra V.
58.808333 9.317517

Leir 2: Rett etter sjøsetting i N finner du en leirplass på østsiden. Her lander du på en liten sandstrand med steiner, og finner plass til et par telt. Leirplassen er utsatt for vinder mellom S og V.
58.805450 9.317633

Leir 3: På motsatt side litt lenger syd kan du lande på strand eller svaberg. Her er det en liten teltplass i lyngen nede ved vannet.
58.802867 9.310850
Den er naturlig nok ganske vindutsatt fra N, Ø og S, men du kan også ligge på lyng litt oppe i skogen. Her er du mer skjermet for alle vinderretninger.

Leir 4: Denne leirplassen ligger helt i N på en øy i Leivannet. Her er det enklest å lande på svaberg SØ for leiren, og derfra er det sti opp. I leiren har du nydelig utsikt mot N, og er helt skjermet for vind fra Ø – SV. Rett ved vannet er det plass til ett telt på skogsbunn.
58.800917 9.312200

Panoramabilde fra leir 4 – trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2009)

Litt lenger inn i skogen er det også plass til et par telt. Dette er vår favorittleir!

Morgenstemning i leir 4. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2009)

Leir 5: Den sydligste av de tre øyene N i Leivannet har to leirplasser. På vestsiden lander du på sand/skogsbunn, og så er det sti inn til en liten slette i skogen. Her er det plass til et par telt, og du er fullstendig i le for alle vindretninger.
58.797817 9.313667

Leir 6: På østsiden er det også en liten leirplass under ei furu. Her er det kun plass til ett telt, og det er delvis på fjell. Landing skjer på svaberg, og du er utsatt for vinder fra S.
58.797650 9.314483

Leir 7: Omtrent midt i Leivannet er det en ganske stor øy. Her er det mulig å lande i en liten og langgrunn vik rett V for nordspissen av øya. Herfra er det kort vei til en liten leirplass i åpent lende.
58.787833 9.315233
Her er du utsatt for vinder fra N, Ø og V. Rett syd for denne leirplassen er det plass til et par telt inne i skogen, og da er du i le for alle vindretninger.

Leir 8: Mellom den store øya og Lonene er det en leirplass på østsiden. Her lander du på gress, og finner gressletter til et par-tre telt. Leirplassen kan være litt fuktig, men på tørre dager fungerer den fint. Her er du bare utsatt for vinder fra V. Leirplassen ligger i Risør kommune, og resten av plassene sydover ligger også i Aust-Agder.
58.781933 9.321450

Lonene
Leir 1: Rett før Lonene smalner veldig er det en leirplass på sydsiden. Her lander du på svaberg eller skogsbunn, og finner plass til et telt eller to på gress bak en liten kolle. Leirplassen er i le for alle vindretninger bortsett fra NV.
58.761600 9.278350

Leir 2: Helt innerst i Lonene er det plass til et par telt på gress rett ved vannet. Her er du i delvis utsatt for vind fra Ø, og ligger godt plassert før bæring til Skarvannet eller uthenting via vei.
58.760400 9.270383

Parkering
P1: I N er det mulig å parkere ved RV351, rett før bommen:
58.825067 9.312650
P2: I S er det mulig å parkere mellom RV351 og Leivannet:
58.762450 9.326567

Oppdatert: 2009

Forrige artikkelOtra
Neste artikkelBuldrecamp

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her