Stråholmen

2
3339
Leir 1. Her er det plass til mange telt, og de er delvis skjermet fra hverandre. Foto: Lars Verket (2009)

Nord for Jomfruland ligger Stråholmen. Denne relativt store øya langt ute i havet er godt besøkt gjennom hele sommeren, og tunet med hus nærmest moloen er skikkelig idyllisk.

Allerede i folketellingen i 1762 var det bosatt 6 personer på Stråholmen (Gardåsen 2000:113). I 1801 bodde det tre losfamilier her med til sammen 21 personer. Los-yrket har vært viktig på Stråholmen, og losene bodde i den omtalte husklyngen inne på øya. Her satt de på takene og speidet etter skip som trengte losing. Så var det full konkurranse om å komme først ut – førstemann fikk oppraget. Stråholmen har også hatt skole, men øya ble til slutt fraflyttet i 1954. Likevel er det ofte folk på øya, og det er sjelden du er her ute helt alene.

Husklynga – «losbebyggelsen» – inne på Stråholmen er vel verdt et besøk. Foto: Lars Verket (2009)

Gjennom historien har det vært en rekk forlis ved Stråholmen, og på utsiden av øya er det mange skjær og små holmer. Både Gardåsen (2000:114-115) og Dannevig (1993) har beretninger om dette. Det mest tragiske forliset var den finske barken ”Vallona” sitt forlis i 1907. Skipet hadde en besetning på 14 ombord, men bare jungmannen berget livet.

For noen år siden var øya kraftig gjengrodd. I dag er det villsau på øya som holder vegetasjonen nede.

I S er det fuglereservat, og her finner du det mest artsrike våtmarksområdet for fugl i Telemark. Områdene i S ble hardt rammet av oljeutslippet fra ”Full City” sommeren 2009, men var blant de første områdene som det ble ryddet opp i. Havstranda har internasjonal verneverdi, og du kan finne en rekke sjeldne plantearter.

På Stråholmen er det WC og informasjonsskilter rett bak moloen på vei inn til bebyggelsen på øya. Det er Stråholmen vel som tar vare på Stråholmen, og den er ikke en del av skjærgårdsparken.

Vi har merket av to leirplasser på øya:

Leir 1: Rett Ø for moloen i N starter det flere gressletter. Denne strekker seg både østover og sydover, og her er plass til mange telt. Området er populært, og det er ofte telt her om sommeren. På dette området er det noen knauser, og du kan finne le for alle vindretninger. Landing skjer på sandstrand rett ved leirplassen.
58.901883 9.649567

I leir 1 er det kort vei til moloen og bebyggelsen på Stråholmen. WC ligger også på vei til moloen. Klikk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2009)

Leir 2: Vil du være litt mer for deg selv, så kan du padle helt N på Stråholmen. Her er det en fin liten sandstrand, og rett i nærheten er det plass til et par telt på gress. Utsikten er formidabel, men her er du utsatt for alle vinder bortsett fra S.
58.905917 9.655750

Denne panoramaet er litt «uggent» i horisonten, men gir et godt inntrykk av leir 2 helt i N. Trykk på bildet for større versjon.
Foto: Lars Verket (2018)

Omtrent midt i mellom disse to leirplassene (og det går sti mellom dem) finner du skog som egner seg godt til tretelt og hengekøya. Hvis du vil lande i nærheten av disse, må du gjøre det på svaberg mellom de to leirplassene ovenfor.

Fine forhold også for tretelt og hengekøye mellom leir 1 og 2, men litt lenger å bære stæsjet. Foto: Lars Verket (2019)

Det er også mulig å ligge i hengekøya mer mot utsiden av øya. Her rett i nærheten av «fotballbanen»:

Det gjør godt med en hvil på Stråholmen. Foto: Atle Johannessen (2020)

Annen info:
Offisiell nettside: Stråholmen (I 2019 ble det gitt ut en bok på over 500 sider av Stråholmen, og denne kommer vi tilbake til.)
Fylkesmannen i Telemark: Bosettingshistorien med nyere tids kulturminner

Oppdatert: 2009/2020 (bl.a. med at det er satt opp WC på øya siden 2009)

Forrige artikkelStorholmen
Neste artikkelStrømtangen fyr

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her