Skrataholmene

0
2179
Leir 3 – kun egnet på smeigedager, og bare tilgjengelig med kajakk. Foto: Lars Verket (2009)

På folkemunne kalles disse øyene Skrat(t)a, og de er et svært populært utfartssted om sommeren. Her finner du mange små øyer og kanaler, og det er heller ikke langt til andre fine padleområder: Østre Rauane og øyene øst for Skåtøy helt ut til Jomfruland.

Holmene har få trær, og ganske forblåste. De er tilrettelagt med noen WC og søppelstativ. Vi har merket av 5 leirplasser, men ikke alle er like egnet for padlere. I sesongen ligger de fleste båtene på nordsiden, og i kanalen mot Ø.

Leir 1: På den nordligste og største holmen kan du lande på svaberg i V, og finne en liten slette med gress og blomster oppe på holmen. Her er du utsatt for vind fra alle kanter, men har fin utsikt over Skrataholmene og leden i N. WC i nærheten.
58.848433 9.531450
Oppdatering 2021: Nå har sletta dessverre blitt overtatt av stikkebusker, men kan bli fin igjen etter en runde med hagesaks? Noen som tar utfordringen?

Leir 2: SØ for leir 1 lander du også på svaberg, og kan slå opp i nærheten på svaberg. Leirplass er utsatt for vind fra alle retninger.
58.848750 9.533433

Leir 2: Svaberg ikke langt fra landing. Rimelig utsatt. Foto: Lars Verket (2021)

Leir 3: Helt i Ø finner du en leir som KUN egner seg for padlere. Her er det umulig å komme til for båter, på grunn av de trange og grunne kanalene. På utsiden er det altfor utsatt å ligge. Dermed får du garantert denne leiren med likesinnede. Landing skjer på svaberg, og telting foregår også på blankskurte svaberg. Svabergene har plass til flere telt, og utsikten mot varden syd på Jomfruland er formidal! Leirplassen er delvis i le for vind fra S og N, men dette er ikke noen leirplass for vindfulle netter!
58.848883 9.538583

Leir 3 – fantastisk beliggenhet på smeigedager. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2009)

Leir 4: I V finner vi flere øyer, og disse heter egentlig Saltsprøitene, men det navnet finnes bare på svært detaljerte kart. Vi har valgt å ta de med sammen med Skrataholmene. På den største øya finner du en smal kanal der landing skjer på svaberg. Rett innenfor er det tilrettelagt toalett. Her er det også en liten gresslette med plass til telt. Leirplassen er delvis i le for alle vindretninger.
58.848117 9.528050

Leir 4: Liten gresslette og toalett i nærheten. Foto: Lars Verket (2021)

Leir 5: På den lille holmen helt i V er det noen trær på toppen. Under disse er det plass til et telt, og dermed blir du liggende i le for alle vindretninger. Landing skjer på svaberg. Sommeren 2009 var det ganske gjenvokst her, men det skal ikke mye bruk til før denne plassen blir fin for padlere!
58.847733 9.526783

Leir 5: Ikke så gjenvokst lenger, og plass til både telt og hengekøye. Foto: Lars Verket (2021)

Oppdatert: 2009 (Bildet øverst i denne oppføringa var også forsiden på «Padleguide for Telemark«. En natt her vil du huske resten av livet… Panoramaet under oppføringen «Leir 3» ble trykket opp i 150x50cm til utstillingen «Med kajakk til fyrene» i 2010, og finnes også som postkort i 10x30cm.)
2021: Oppdatert leir 1, 2, 4 og 5 med bilder fra en dag med havtåke. Leir 1 settes som «Arkiv» i kartet inntil den er ryddet.

Forrige artikkelSaltskjærholmen
Neste artikkelSnekkevik

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her