HjemKragerøJomfruland

Jomfruland

Tre på utsiden av Jomfruland. Flere kilometer med rullestein og flotte turstier. Foto: Lars Verket (2009)

Overnatting: Telting/hengekøye på Jomfruland er avansert, og vi har fremdeles ikke klart å finne ut av gjeldende regelverk. Vi satser på at dette blir klarere nå når det utarbeides padleled langs tidligere Telemarkskysten. Inntil videre anbefaler vi telting på andre øyer i området.

Lengst ut mot havet i Kragerø kommune ligger Jomfruland. Dette er kanskje den mest kjente øya i kommunen, og her bør du legge turen innom! Øya er en morenerygg mot havet, og har nydelige sandstrender på innsiden, og rullestein ut mot havet. Midt på øya ligger Jomfruland fyr.

Navnet helt tilbake til sagaene var ”Aur”, som er gammelnorsk for grus (Gardåsen 2000). I Bjørkhaug og Poulsson står det at navnet ”Jomfruland” kan komme av at sjøfolk bad til Jomfru Maria om å komme sikkert forbi det farlige farvannet. En annen historie går på at øya fikk navnet Jomfruland da munkene ved Gimsøy kloster kjøpte øya for å bruke den som feriested. Historiene om Jomfruland er mange og interessante!

Jomfruland er ca 7,5 km lang, og 1,1 km på det bredeste. Det er gjort funn på øya som tyder på at folk her vært her lenge før vår tidsregning. I skrift dukker øya opp på 1500-tallet. En padletur rundt hele øya er en opplevelse, men vær oppmerksom på at det kan være vanskelig å gå i land på rullesteinene på utsiden. Kjenn dine egne ferdigheter, og legg ikke ut på denne turen uten videre. På smeigedager er det en fantastisk runde!

På utsiden av Jomfruland er det stort sett rullestein. Greit nok landing på stille dager, men fort krevende i bølger.
Foto: Lars Verket (2018)

Lunsjplass 1: Hele Jomfruland har hatt teltforbud fram til 18.6.2020, men dette er nå opphevet på deler av øya – se Forskriften fra Kragerø kommune – og link i kommentarfeltet.

Øitangen – lang og fin sandstrand – og fortsatt teltforbud. Foto: Lars Verket (2009)

Leir 2: Ved Saltstein og Kystledhytta. På utsiden av Jomfruland er det også en flott gresslette ganske nær vann, med massevis av fine svaberg og rullestein. Litt vanskelig landing ved sjø, men ellers greit. Du finner gressletta her: 58.869589 9.607459
For nøyaktig angivelse av område det er lov å telte, se Forskriften fra Kragerø kommune.

Fin gresslette i nærheten av vann. Flotte svaberg. Foto: Lars Verket (2020)

Lunsjplass 3: Helt i syd er det en treklynge der du kan få opp flere telt og hengekøyer. Egentlig en genial plass. Denne ligger såvidt utenfor området det er lov å telte, men en fantastisk plass å ta en middagslur i hengekøya! Her er du i le for alle vindretninger, og har kort vei ut til Skadden (husk at det er fuglefredningsområde i perioden 15.4-15.7). Du finner plassen her:
58.841667 9.563095

En veldig spesiell plass helt syd på Jomfruland. Her er det plass til noen hengekøyer i dette flotte treet, og flere telt på gress. Foto: Lars Verket (2020)

Gode alternativer for telting er Skutevikkilen på Gumøy og Stråholmen. Jomfruland har også campingplass – Jomfruland camping i sesongen, og det samme gjelder for dagligvare. Hvis du ikke vil padle ut hit, så går det ferge daglig fra Kragerø sentrum. I 2009 var det cirka 50 fastboende på Jomfruland.

Ankerplassen – Friluftskirka på Jomfruland.
Foto: Lars Verket

Fra Øytangen i N går det fin sti sydover. Denne går etterhvert over i vei, og stinettet brer seg ut i skogen. Her finner du blant annet en friluftskirke med det fantastiske navnet ”Ankerplassen”. I Gardåsen (2000) finner du en lengre fremstilling om ”Vandring på Jomfruland”. Det er også gitt ut brosjyre om natur & kultur her på Jomfruland. Det er nemlig veldig mye å se og oppleve på øya. Jomfruland er en øy du stadig kommer tilbake til, og et sted du legger merke til nye ting hver eneste gang.

Kystkultursenteret på Tårnbrygga er et godt utgangspunkt for å hente inn informasjon om Jomfruland. Enten du lander her, fin sandstrand på begge sider, eller spaserer ned fra Øytangen. God tur!

Jomfruland fuglestasjon
N på Jomfruland finner du et tårn for observasjon av fugler. I nærheten ligger også Jomfruland Fuglestasjon, og her holder ornitologene til. Jomfruland er et eldorado for fugleelskere!

Kystled
DNT Telemark driver Øitangen, og her er det flere hus og stor kapasitet for overnatting. Stedet ligger svært naturskjønt til helt nord på Jomfruland. Anlegget har 53 sengeplasser totalt + ekstra madrasser (2020). Sesongen 2020 gjelder egne regler for overnatting pga Korona-situasjonen. Stedet kan by på en rekke aktiviteter.

DNT Øitangen – panorama tatt innover fra sandstranden. Huset til høyre er også til utlåns, og her er det off.toaletter. Husene innover øya kan skimtes mellom trærne. Trykk for større versjon.
Foto: Lars Verket (2020)
DNT Øitangen – 360gr panorama tatt oppe ved hovedbygningsmassen. Trykk for større versjon. Foto: Lars Verket (2020)

Kystledhytta på Jomfruland drives av Tårnbrygga Kystkultursenter på vegne av Kystlaget i Kragerø. Kystledhytta på Jomfruland ligger usjenert til ved Saltstein, et nydelig område med svaberg mot horisonten. Du finner hytta rett i nærheten av det som er beskrevet som lunsj/rasteplass 2 ovenfor. Her er nøyaktig koordinat til vegkrysset rett ved hytta:
58.869337 9.602862

Den ene av de to Kystledhyttene på Jomfruland. Den andre ligger litt lenger inn til venstre. Foto: Lars Verket (2020)

Mer informasjon om kystledhyttene på nettsidene til Kragerø Kystlag

Hvitveistur
Om våren er det svært populært å dra på hvitveistur til Jomfruland. I perioden 15. april til ca 10. mai står de i full blomst her ute, og det er absolutt en opplevelse du bør få med deg. Tusener på tusener av hvitveis (eller lat. Anemone nemorosa) i den mektige eikeskogen lager en eventyraktig stemning. Det var også grunnen til at deler av filmen om Kristin Lavransdatter ble tatt opp her på Jomfruland.

Hvitveistur til Jomfruland. Foto: Lars Verket (2011)

Grenland Havpadleklubb har også årlig tur ut til Jomfruland for å se på hvitveis, og det går ferge fra Kragerø hver dag.

Annen info:
Offisiell nettside: Jomfruland nasjonalpark
DNT-Øitangen (en del av DNT Telemark)
UT.no: Rundtur Jomfruland nord
Wikipedia: Jomfruland
Camping: Jomfruland Camping
Lommekjent.no: Jomfruland på langs
Geo Norvegica Geopark: Jomfruland
Kystverket.no: Jomfruland fyr – en skjærgårdsidyll
Padleperler.no: Jomfruland fyr
Forskrift av 18.6.2020: Atferdsregler for Jomfruland fra Kragerø kommune.

Oppdatert: 2009/2020 (linker) + diverse bilder i perioden 2006-. Dessuten må vi finne ut hva som har skjedd med kystleden, og få inn mer fakta om DNT Telemark sitt tilbud på Øitangen. Det er stort!

8 KOMMENTARER

 1. Informasjonen om telting nord på Jomfruland er feil.
  Det er teltforbud nord for gårdstunet og på innsiden sørover.

  Forskrift om Jomfruland nasjonalpark:
  Verneforskriften for nasjonalparken:

  § 7. Ferdsel og friluftsliv
  Sykling og organisert bruk av hest er bare tillatt på veier og stier.
  Camping, teltslagning og oppsetning av kamuflasjeinnretninger for fotografering er forbudt i sone B, på Stråholmen og i andre områder i angitt i forvaltningsplan.
  Det er forbud mot brenning av bål og bruk av grill direkte på underlaget.
  Av hensyn til naturmiljøet og kulturminner kan forvaltningsmyndigheten legge om eller kreve fjernet merking av stier og løyper.

  Retningslinjer i forvaltningsplanen (har juridisk virkning):
  I tillegg til forbud i verneforskriften, er det forbud mot camping, teltslagning, herunder bruk av hengekøye og oppsetting av kamuflasje-innretninger for fotografering nord og vest for Øitangen gård, på Sandbakken, samt på dyrket mark og innmarksbeiter på Jomfruland.

  Camping og teltslagning kan ikke innebære konsentrert bruk av slitesvake arealer, rydding av vegetasjon eller oppsetting av installasjoner.

  • Takk for info Morten!
   Vi har forholdt oss til den nye forskriften fra Kragerø kommune, men skjønner at forskriften for nasjonalparken står over denne.
   Vi oppdaterer!

   • Du har fortsatt ikke endret kartet, når det gjelder telting på Jomfrulands nordende. Vær så snill å endre dennes så raskt du kan, fordi det medfører tildels store diskusjoner, hvor personer blant annet henviser til dine opplysninger på siden.

    Mvh Jørn H Magnussen (aktiv bruker av Jomfrulands nordende som frivillig på Jomfruland Fuglestasjon)

    • Ja, det er jo kartet også. Jeg skal ta dette ved neste kjøring av data der.
     Regner også med at det kommer noe mer håndfast ut av dette når boka om padleled fra Vestfold-Telemark fylkeskommune kommer før sommeren.

 2. Du har satt opp teltplasser i beitemark, og egentlig også på steder som ikke er tilgjengelige 15/4-15/7, de to posisjonene sør kan ikke brukes, de tilhører gården Løkstad

  • Takk for tilbakemelding Ano. Når det kommer til Jomfruland har jeg nesten gitt helt opp, og skal få ryddet i dette. Det var enklere før når all overnatting var forbudt. Nå er det ikke det lenger, men det er det i praksis. Hadde håpet å få gjort dette før sommeren, men slik gikk det ikke. Regner med at dette blir klarere nå når Vestfold-Telemark lager egen padleled ned til Risør. Da blir alle slike områder gjennomgått og klargjort satser jeg på.
   Jeg legger inn en «advarsel» øverst i saken.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest