Stangholmen fyr

0
1756
Gamle Stangholmen fyr med lykt i gavlen, og den nye automatiserte fyrlykten utenfor. Foto: Lars Verket (2013)

S av Risør sentrum ligger Stangholmen fyr på øya Stangholmen. Her er det nå restaurant i sommerhalvåret, men ingen mulighet for overnatting.

Fyrdirektøren skrev i 1850 at et fyr på Stangholmen var særdeles viktig. I 1854 ble det søkt om 3400 spesidaler av Stortinget, og allerede 27. oktober 1855 ble fyret tent for første gang. Fyret var da et trehus med lykt på gavlveggen. Dette var 9,1m over havet.

Stangholmen ble erstattet av en fyrlykt uten fast betjening i 1959. Da gikk fyrvokteren av for aldersgrensen. Fyrlykten står rett ved siden av fyret. Risør kommune tok da over bygningene, og de har blitt brukt til litt forskjellig siden da.

De siste 20 årene har det blitt drevet restaurant her ute, og fyret har også en fin scene for utendørskonserter. Restauranten og fyret har følgende nettadresse:
www.stangholmen.no

I kajakk kan du lande på bryggen, og du har trebjelker å dra kajakken opp på. Det finnes også en betongslipp med bjelker på, men den er litt for kort og bratt for kajakker. Alternativet til bryggen er svaberg på hver side. Bryggen finner du her:
58.709600 9.242350

I sommerhalvåret er det også lave og fine flytebrygger du kan lande kajakken på.

Annen info:
Fyrhistorisk forening: Stangholmen fyr
Risør turistinfo: Ferge til Stangholmen

Oppdatert: 2008/2020 (linker)

Forrige artikkelSaltbuholmen
Neste artikkelStutholmen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her