Kjeholmen – Lyngør fyr

0
1083
Frisk padling ved Lyngør fyr. Foto: Lars Verket (2007)

NØ av Lyngør finner du Kjeholmen og Lyngør fyr. Fyret ble før brukt som feriebolig for Kystverket, men er nå åpnet for allmennheten. Se linker nederst i oppføringen. Dette fyret er virkelig verdt et besøk.

Lyngør fyr ble opprettet i 1879, og ble tent 1. september. Fyret er bygget i betong, og lyset rager 21,3 meter over høyvann. Dette gir en rekkevidde på 14nm.

Frem til 1924 var fyrlyset rødt, men ble da endret til hvitt for å øke lysstyrken. I 1946 fikk fyrstasjonen tåkesignal, og fikk da behov for plass til generatorer og luftkompressorer. Derfor ble det bygget en ny bygning med to leiligheter ca 100m fra fyret. Lyngør fyr ble vernet i 1997, og automatisert og avbemannet så sent som i 2004.

Lyngør fyr på Kjeholmen, med værstasjon i forgrunnen. Trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2008)

Landing ved fyret kan være problematisk. Her er det ganske bratt, og ofte drag og bølger. Vi anbefaler heller å gå i land rett Ø for bryggen i NV. Her er det relativt enkel landing på steiner, og så kan du følge betongstien frem til fyret. Denne veien er en severdighet i seg selv. Her finner du bryggen i NV:
58.638450 9.146583

Annen info:
Fyrhistorisk forening: Lyngør fyr
TV-Agder: Overnatting på Lyngør fyr
UT.no: Lyngør fyr
Oslofjorden Friluftsråd: Lyngør fyr

Oppdatert: 2008/2020 (linker)

Forrige artikkelHåholmene
Neste artikkelKvernskjær

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her