Furøya

0
2250
Staselig byggverk på Furøya. Foto: Lars Verket (2008)

Denne herligheten finner du S i Tvedestrandfjorden. Furøya er det eneste navnet som står på kartet, men øya i øst heter Hestøya. Den lille holmen i NV heter Furøyholmen. Dette øyriket er et skikkelig paradis, og ble kjøpt av Direktoratet for naturforvaltning i 1993. I dag er det friområde, og allmennheten kan ferdes over alt! Reglene for telting følger også Friluftsloven – altså kan du slå opp teltet ditt inntil to dager.

Når du kommer fra sør får du lett øye på de to gule husene på Furøya. De står der og minner oss om en fortid det er vanskelig å forestille seg. Bebyggelse og aktivitet på Furøya strekker seg mange hundreår tilbake, sannsynligvis helt fra før-kristen tid. I 1758 kom øya i Smithefamiliens eie, og ble denne familiens eiendom i ca 200 år. Øya kalte de alltid for ”Furøen”. Navnet har ingen ting med treslaget furu å gjøre, men kommer sannsynligvis av de mange sprekker eller furer som preger øya.

Furøya har alltid vært verdifull. Det som gjorde øya ekstra attraktiv for 150 år siden, var den gunstige beliggenheten ved innseilingen til Tvedestrand, de gode havnemulighetene, de flate lagringsplassene for tømmer og trelast samt beiteområder og dyrket mark.

På den tiden var Furøya en av de mest verdifulle eiendommene i Dypvåg. Bygningene ble satt opp og påbygget etter som behovene meldte seg. På det meste bodde det 40 mennesker i disse husene. I tillegg til familien var det tjenestefolk og til tider mye gjester. I de senere år forfalt bygningene, men er nå restaurert utvendig under ledelse av Riksantikvaren. En slik bygningsmasse krever mye vedlikehold, og pr 2008 er det fremdeles mye som gjenstår for at husene skal fremstå med sin gamle prakt.

Planen er nå at Furøya skal overtas som en stiftelse bestående av Aust-Agder fylkeskommune og Tvedestrand kommune. De skal ha ansvar for utvikling og drift av denne sjeldne eiendommen.

Den gamle eika inne på Furøya er øyas knutepunkt, og herfra fører veier og stier ut i forskjellige retninger. De leder til de mange gamle åkerlappene på Furøya og på Hestøya. På disse to øyene har det vært til sammen nesten 50 dekar dyrket mark. I dag er omtrent halvparten av dette arealet beplantet med bartrær. På Furøya er det registrert over 50 ulike treslag. Omtrent alle naturlig forekommende treslag i Norge finnes her. I tillegg er det plantet over 25 ulike utenlandske treslag, mest amerikanske. På Hestøya finner du en natursti som har fremmede treslag som tema.

Også dyreliv opplever du på Furøya. Øyene er fast tilholdssted for grevling og hare og mink. Vi så grevling på vårt besøk på øya under arbeidet med denne boken. Selv om du ikke ser grevlingen, kan du finne spor og sportegn som viser at den er i aktivitet. Haren og minken er det enda større sjanse for å møte. Oter finnes i Tvedestrandsfjorden, men er ikke sett på Furøya de senere år. Kattugla har reir i et hult tre inne på øya. Hvert år klekkes flere egg, og på forsommeren sitter ungene som runde dunnøster på en grein like ved reiret. Rådyr besøker rett som det er Furøya. En sjelden gang er elgen også observert her. De svømmer over fra fastlandet, eller tar seg over på isen vinterstid.

Mer informasjon om Furøya finnes på plakater som er satt opp rundt om på Furøya. Alle plakatene står også ved husene syd på Furøya. Tvedestrand kommune har gitt ut en folder med informasjon og kart over øya.

Furøya er et glimrende utgangspunkt for padlere som skal både inn til Tvedestrand, eller utover mot havet. Her vil du bestandig finne leirplass, og er godt beskyttet mot vind. Dessuten er det fint å få brukt bena litt i dette landskapet med historisk sus.

NB: Totalforbud mot brenne bål på Furøya fra 15/4 til 15/9. Respekter dette!

Vi har merket av hele 10 leirplasser på disse fantastiske øyene:

Leir 1: Vest på Hestøya har du en nydelig liten sandstrand. Her er det plass til et par-tre telt på skogsbunn i bakgrunnen. Her kan du nyte flott kveldssol under middagen. Leirplassen er delvis utsatt for vind fra SV.
58.599733 8.960033

Leir 1 på Hestøya som har bro over til Furøya – trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2008)

Leir 2: Rett S for leirplass 1 lander du på slake svaberg. Denne leirplassen har også plass til et par-tre telt, og underlaget er svaberg/gress. Leirplassen egner seg dermed best for selvstående telt. Her er du også utsatt for vind fra SV, og i større grad enn leir 1.
58.599383 8.960283

Leir 3: Helt sør på Hestøya er det WC, og plass til et par telt mellom furuene. Her lander du på svaberg, og slår opp teltet på gress/svaberg. Leirplassen er delvis utsatt for vind mellom S og V.
58.599050 8.961867

Leir 4: NØ på Furøya lander du på grus. Rett V for broen over til Hestøya. Denne broen kan du fint padle under. Her går kjerreveien ut til Furøya, så du må over denne før du finner en stor gresslette. Her er det plass til en gruppe, og leirplassen er skjermet for alle vindretninger. Du er avhengig av å bære kajakken over steinsettingen til veien, men det er ikke høyt. Nydelig utsikt mot bukten.
58.601583 8.957267

Broa mellom Furøya og Hestøya – greit å komme under med kajakk. Foto: Lars Verket (2008)

Leir 5: Så er vi kommet til perlen: Smithe-villaene. Landing skjer her på sandbunn, og du kan dra kajakken opp en trapp bygget av tømmerstokker. Her er det tilrettelagt med WC. Vann kan du også fylle her! Rundt husene er det store arealer med gress, og du kan finne le for alle vindretninger. I høysesongen kan det antagelig være mye liv her, men det er plass til alle.
58.598617 8.957333

Enkelt å trekke kajakkene opp i trappa foran villaene – telting ikke anbefalt her i sesong. Foto: Lars Verket (2007)

Leir 6: I SV på Furøya er det enda en liten sandstrand, og den heter Gjertrudsund. Innenfor går gressletten innover øya. Her er det plass til mange telt, selv om underlaget ikke er helt vannrett hele veien. Leirplassen er utsatt for vinder fra S.
58.597933 8.953333

Leir 7: Helt i NV er det også tilrettelagt med WC, og her heter det Kuodden. Her lander du på svaberg, og det er plass til flere telt på gress. Leiren er utsatt for vinder fra N.
58.602617 8.952667

Leir 8: Så kommer vi til en liten øy i NV. Denne heter Furøyholmen (el. Furuholmen), og her er det tilrettelagt med brygge og WC. I vest finner du en liten halvøy med små sandstrender både i S og N. I mellom disse er det gress, og plass til et par små telt. Dette er ikke noe sted å slå seg ned i sesongen eller i dårlig vær. Du ligger lavt, og rett ved populær sandstrand.
58.601767 8.949383

Leir 9: Litt Ø for leir 8 er det også mulig å sette opp noen telt på skogsbunn. Her lander du på stein ved siden av brygga. Teltet befinner seg da mellom sitteplasser, brygge og toalett. Ikke noe vi vil anbefale i høysesongen, men ellers er dette en grei leirplass.
58.602100 8.950067

Leir 10: Den siste leirplassen vi har merket av egner seg best for padlere. Rett syd for Furøyholmen ligger det nemlig en navnløs øy. På detaljkart heter den Lolta. Denne lille øya har en bukt mot N, og innerst i denne er det en meter bred sandstrand. Innenfor denne igjen finner du en liten gressflekk under ei furu. Denne leirplassen egner seg ypperlig til et kjærestepar eller en sliten solopadler! Leirplassen er kun utsatt for vinder fra N, og har bare plass til ett telt.
58.601083 8.949183
NB: Ta hensyn i hekketiden – det er nok av andre leirplasser i nærheten.

Annen info:
Offisiell nettside: Furøya
Facebook: Furøyas venner
Aust-Agder Turistoforening: Utleie av forpakterboligen

Oppdatert: 2008 (linker 2020)

Forrige artikkelFunningsholmen
Neste artikkelGjesøya

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her