Ytre Torungen

0
1751
Store Torungen fyr ligger på Ytre Torungen. Foto: Lars Verket (2008)

Lengst ut i havet syd av Arendal finner vi Store Torungen fyr på øya ytre Torungen. Fyrene Lille og Store Torungen ble bygget i 1844. Hensikten med to fyr var å skille Torungen fra fyret på Jomfruland i Telemark og Oksøy i Kristiansand. Denne strekningen har vært ulykkesutsatt opp igjennom historien.

Begge fyrene ble tent 1. september 1844, og i fyrlisten fra 1845 står det:

”Disse tvende Fyre ere faste Fyre, og ligge paa Øerne Store og Lille Torungen, 1,800 Alen fra hinanden i N 2grV, g S 2grO. Begge Fyrene lyse heelt rundt, og brænde hele Aaret. Høiden over Havet er for begge fyre 130 fod.”

Arendal er bitt kalt ”Byen med de tvende Fyre”, og det kommer selvsagt av at det er to fyr som markerer innseilingen.  Begge fyrene var i bruk til 1914. Da ble Lille Torungen nedlagt, og det gamle tårnet på Store Torungen ble erstattet med et nytt tårn i støpejern. Tårnet er 34,3m høyt, og det er mulighet for omvisning i sesongen. Store Torungen ble avfolket i 2004.

Deler av ytre Torungen er naturreservat, og det er ferdselsforbud i fuglenes hekketid (15.4 – 15.7). Området er skiltet, og det er viktig at dette blir respektert!

På ytre Torungen er det teltforbud, men fyrvokterboligen og annekset er innredet som en turisthytte. Til sammen er det 26 sengeplasser her, og husene drives som en vanlig ubetjent turisthytte i DNT-systemet. Er du medlem i Turistforeningen eller Torungens venner får du rabatt på overnatting. Landing skjer på steiner, og kan være problematisk i dårlig vær.
58.400000 8.789033

Store Torungen fyr drives i dag av Aust-Agder Turistforening (AAT) og Torungens venner. Booking gjøres hos Oslofjordens Friluftsråd.

Store Torungen er svært fotogent, og særlig panoramaformatet av hele Ytre Torungen gir fin effekt:

Panorama av Ytre Torungen – trykk på bildet for større versjon. Foto: Lars Verket (2015)

Lille Torungen

Bordet øverst i Lille Torungen fyr – fantastisk utsikt mot Store Torungen. Foto: Lars Verket (2015)

På dette fyret er det ikke mulig å overnatte, men det leies ut til dagsbesøk. Øverst oppe i fyrlykta er det innredet et bord med plass til 12-13 personer. Utsikten er fantastisk, og det er også utstillinger her. Utleie skjer via bookingsidene ovenfor.

Lille Torungen har stor fyrhistorisk verdi fordi det er det høyeste fyrtårnet i Norge i tegl. Dette er et relativt sjeldent tårnmateriale i Norge. Dessuten er identitetsverdien stor for ”Byen med de tvende Fyre”.

Sandvikodden fyrstasjon

Sandvikodden fyr. Foto: Lars Verket (2008)

Denne fyrstasjonen kom også på plass i 1844, og var planlagt før ”de tvende fyr”. Fyrstasjonen ligger ytterst i Galtesund, på vestsiden.

Sandvikodden fyrstasjon ble vedtatt bygget ved kgl. res. av 6. mai 1844. Fyret ble tent på høsten, så her var de rimelig raske… Fyrstasjonen ble nedlagt i 1934, og erstattet med fyrlykt.

Oppdatert: 2008/2015 (bilder)/2020 (linker)

Forrige artikkelTjuvholmen
Neste artikkelTromlingene

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her