Tromlingene

0
1744
God plass i leir 1. Foto: Lars Verket (2008)

Nordøst for Tromøya finner du Tromlingene. Navnet skal visstnok være en avledning av Truma – Små Tromøyene. På øya er det mange gravrøyser og en steinsatt sirkel.

Det er kanskje spesielt de store slettene med rullestein som har gjort Tromlingene kjent. Vegetasjonen på øya holdes nede av sauer, og på nordsiden er det flere fine gressletter for oss padlere.

På utsiden av Tromøya kan det være værhardt, og både strekningen nord og syd for Tromlingene er utsatt. Ha derfor i bakhodet at du kan bli liggende værfast her ute. Sjekk værmeldingen!

I dag er øya naturreservat og friområde. Vi har merket av tre/fem forskjellige leirplasser:

Leir 1: I denne brede og nordvendte bukta finner du en lang sandstrand. Innenfor denne er det en stor gresslette, og her vil det alltid være plass til teltet ditt. Bukten er så grunn, at bare padlere kan komme i land. Andre båter ligger ved brygge som er oppsatt ved WC vest for bukta. Denne leiren er utsatt for vind fra N, og delvis fra S:
58.478033 8.914933

Leir 2: Rett V for leirplass 1 finner vi en ny gresslette. Også her er det plass til en del telt, og du lander fortsatt på sand. Denne leiren er utsatt for vinder mellom V og N:
58.477533 8.912033

Leir 2 på padlepilegrimsturen i 2014. Foto: Lars Verket

Leir 3: I samme bukt som leirplass 2 er det enda en gresslette. Landing skjer også her på sand, og her er du utsatt for vinder mellom N og Ø:
58.477133 8.911100

Du kan også finne flere leirplasser i SV på Tromlingene, men her er det fuglefredningsområde. Det betyr at all ferdsel er forbudt mellom 15.4 og 15.7. Tromlingene er et svært viktig område for særlig ender og vadefugler i trekktidene vår og høst, og det må derfor vises særlig aktsomhet også utenfor hekketiden. Vi anbefaler derfor sterkt å bare bruke leirplassene ovenfor.

Leir 4: Et stykke lenger mot SV kommer du til en liten sandstrand og nok en gresslette. Her er det også plass til et par telt som er utsatt for nordlige vinder:
58.470717 8.901067

Leir 5: Helt i SV er det en liten øy der du finner enda en sandstrand. Her er det flere små gressletter i umiddelbar nærhet. Du er direkte utsatt for vinder fra N, men også andre vindretninger vil merkes i denne leiren.
Feil koordinat – sjekker opp i 2020.

Oppdatert: 2008 (Leir 4 og 5 står ikke i «Padleguide for Aust-Agder». Har prøvd å finne fuglereservat på kart, men det står litt forskjellig her og der. Jeg kommer tilbake med nøyaktig informasjon her.) Bildet i leir 2 er fra 2014.

Forrige artikkelYtre Torungen
Neste artikkelÆrøya

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her