Hesnesøy

0
2199
Skolehuset på Hesnesøya.

Det vi omtaler som Hesnesøy omfatter både Kvaløya og Hesnesøya, med Hesnessund i mellom. På 1600-tallet ble sundet mellom Østerøy og Vesterøy slammet igjen, og ble senere dyrket mark. Det er dette som nå utgjør Hesnesøya.

Skolehuset på bildet over ble nedlagt i 1958, men det har vært my aktivitet her ute etter det også. I 1801 hadde Hesnesøy 95 innbyggere. Alle var i jobb, og av yrker kan nevnes los, fiskere og sjøfolk. Kvinner og barn drev et marginalt jordbruk. 64 år senere, i 1865, var befolkningen økt til 127. I 1900 var det 134 øyboere her. Dette ga grunnlag for å ha både butikk, postkontor og bakeri!

Også i dag blir det folk her ute, men på langt nær så mange. Det er som sommeren det virkelig er liv på Hesnesøy. På vei fra Grimstad til Valøyene er det fint å legge turen gjennom Hesneskanalen og Hesnessund.

I 1797 forliste farfaren til Henrik Ibsen i «Caritas» rett syd av Hesnesøya. Losen som meldte fra om ulykken het Reinert Teljesen, og var far til Terje Reinertsen. Han bodde i Vigen på Kvaløy. Disse to skal ha inspirert Ibsen da han skrev «Terje Vigen«.

Annen info:
Lokalhistoriewiki: Hesnesøyene

Forrige artikkelVaholmen
Neste artikkelValøyene

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her