Homborsund fyr – Grønningene

0
1474
På bildet ser du tregangen opp til båthuset der det er fint å dra i land kajakken. Teltplassen er rett til venstre hvis ingen er på fyret. Til høyre for bildet finner du er brygge som er perfekt til overnatting under åpen himmel!
Foto: Lars Verket (2008)

Homborsund fyr ligger på øya Grønningene, og ble opprettet i 1879. Det ligger ved innseilingen til Homborsundet utenfor Grimstad. Det er litt over 20 meter høyt, og ble oppført samtidig med Lyngør fyr. Fyrbygning og lyktehus på disse to fyrene er nesen identiske. Fyret er et kystfyr, og ble automatisert og avfolket i 1992. Det er vernet.

På Grønningene har du tre overnattingsvalg, og forfatteren kan anbefale alle sammen:

Alt. 1: Under åpen himmel. Flere steder på Grønningene kan du legge deg til med liggunderlaget rett på fjell/brygge. Det er spesielt fint å ligge på den høye bryggen i syd en fullmånenatt.

Alt. 2: I telt. Rett ved landingen i øst har du mulighet til å slå opp telt på gress. Er det folk i fyret, så spør du først om dette er greit. 58.254000 8.529667

Gressletta ved fyret april 2020. Plass til flere telt, og godt holdt. Foto: Per Aage Gabrielsen

Alt. 3: På fyret. Ved siden av selve fyret står det et stort hus som er åpent for overnatting.  Her er det 25 senger, og madrasser til å ha på gulvet ved behov. Om sommeren (fra ca 20. juni til skolestart) er det en vertsfamilie her, men ellers i året må du avtale på forhånd.

Overnatting på fyr under fullmåne er veldig spesielt. Å se lyset skifte gjennom et helt døgn langt ute i havet er helt fantastisk. Hvis du i tillegg er glad i å fotografere, så har du funnet ditt eldorado! Her er et bilde fra en kveld med fantastisk blålys:

Blålys over Homborsund fyr. Trykk på bildet for større utgave. Foto: Lars Verket (2008)

Med kajakk kan du lande i et trespor i betong litt innenfor båtbrygga. Inn hit kommer du enten fra vest (vanlig vei), eller gjennom det trange sundet i SV. Det er spesielt østavinden som tar godt på fyret, men i kajakk kan du komme fra SV. Her er det bro over, og kun egnet for kajakker. Dermed kan du slippe unna vær fra de fleste vindretninger i kajakk. Strekningen videre mot NØ er beryktet, så ha respekt for østlige vinder her…

Fra denne vinkelen ser du brygga helt til høyre, og her er et telt satt opp også. Trykk for større versjon.
Foto: Lars Verket (2008)

Annen info:
Offisiell nettside: Homborsund fyr (med booking osv.)
Fyrhistorisk forening: Homborsund fyr

Oppdatert: 2008/2020. Koordinat for telt er på fyret, og du finner teltplassen mellom landingen i bukta og fyret. Ny koordinat kommer. Linker.

Forrige artikkelAuesøya
Neste artikkelFlade Rivingen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her