HjemGrimstadAuesøya

Auesøya

Auesøya er viden kjent for sin blomsterprakt om våren. Her er det lagt igjen mye ballastjord, og det er mange forskjellige arter på øya. Foto: Lars Verket (2008)

Denne perlen av en øy finner du helt vest i Grimstad kommune. Mange har kanskje hørt om Sokken. Det er kallenavnet på bukta som vender mot øst på østsiden av øya. Den har form som en sokk.

Henrik Lund

Auesøya er landskapsvernområde og kjent for sin blomsterprakt. På nordsiden av øya (der den er smalest) er det er bronserelieff av Henrik Lund. Han var jurist, men bodde i Oslo. Der hadde han en avtale med slottsgartnere, og fikk all overskytende løk av påske og pinseliljer. Disse tok han med seg til Auesøya, og det er grunnen til øyas blomsterprakt. Under blomstringen arrangeres det blomstersafari ut til øya både fra Lillesand og Grimstad.

Lund testamenterte øya til Grimstad kommune, og de har tatt godt vare på den. Det finnes flere natur- og kulturstier. Severdigheter er merket, og gratis brosjyre utlagt bl.a. i Sokken.

Auesøya er et populært sted for både befolkningen i Grimstad og Lillesand. Vi padlere har på denne øya tilgang til mange alternative leirplasser, og selv i høysesongen vil du alltid finne plass til teltet ditt her. Vi har merket av hele 11 plasser!

Leir 1: Vi begynner i NØ. Her er det en langgrunn sandstrand. Du finner litt gress rett innenfor stranda, og teltplassene ligger rett ved turstien. Det er plass til et par-tre telt, og du er kun utsatt for vind fra N.
58.253200 8.463083

Leir 2: Litt V for leir 1 kan du lande på svaberg, og finne plass til ett selvstående telt på gress/fjell. Her blir du utsatt for vind mellom N og Ø.
58.253883 8.461717

Leir 3: Enda litt lenger V lander du på sandstrand, og har tilgang på store gressarealer. Leirplass 3 er litt skjermet fra den store gressplenen med mindre trær.  Her finner du le for alle vindretninger. Mellom leir 3 og 4 henger en informasjonstavle med brosjyrer. 
58.254617 8.457200

Leir 4: Denne leiren er rett ved 3, og ligger nord på gressletten som går over hele øya – kalles Eidet. Egner seg godt for grupper. Landing skjer på sand, og leirplassen er utsatt for vinder fra N og S.
58.254733 8.456583

Leir 5: Helt syd på gressletten (øst for bukta) finner vi en flott sandstrand. Fra leir 5 til 4 er det mulig å telte over hele øya, og du finner også et WC her. På samme måte som leir 4 er du utsatt for vinder fra S og N.
58.253117 8.455483

Denne panoramet gir et inntrykk av området ved leir 5. Trykk for større versjon. Foto: Lars Verket (2014)

Leir 6: Vi fortsetter på sydsiden av Auesøya, og SV for leir 5. Her lander du kajakken i en langgrunn bukt på sand og stein. Innefor er det en stor gresslette. Den er ganske lav, så vær obs ved springflo. Leirplassen egner seg godt for grupper, og du er bare delvis utsatt for vind fra NV.
58.250917 8.448567

Leir 7: Fra leir 6 går det sti SØ til denne leirplassen. Landing skjer på svaberg, og det er plass til ett lite telt på en gressflekk mellom svabergene. Her er du utsatt for vinder mellom V og S, men har en fantastisk utsikt fra teltet! En nydelig leirplass for alenepadlere på godværsdager.
58.250200 8.449967

Leir 8: Vi padler rett østover, og passerer leirplass 5 og Såvika. Så kommer vi til en fin vestvendt sandstrand. Her er det plass til flere telt på gress rett ved stranda. Leirplassen er utsatt for vind mellom SV og V.
58.249917 8.460483

Sokken

Mange har hørt om Sokken, men den er som regel ikke avmerket på kartet. Sokken er altså en svært populær bukt helt øst på Auesøya. Her er det flott sandbunn, og du er bestandig i le for vinden. Fra Leir 11 har du en utrolig fin utsikt til kveldslyset:

Sen middag m/utsikt i leir 11. Foto: Lars Verket (2008)

Vi har merket av tre plasser der du kan sette opp telt:

Leir 9: Helt syd inne i bukta er det en flott og langgrunn strand. Innenfor denne er det gress og WC. Vi anbefaler ikke telting her i høysesongen hvis det er til fortrengsel for andre gjester. Vis hensyn! Her er du i le for absolutt alle vindretninger.
NB: Vær også OBS på springflo, da denne leirplassen har lite å gå på.
58.251517 8.465083

Leir 10: Innerst i NV er det nok en sandstrand. Her er det gress til et par telt i le, men du er utsatt for springflo. Vær obs på dette.
58.252650 8.464850

Leir 11: Litt lenger øst ligger en bitteliten sandstrand med en liten gressflekk. Under denne furua har forfatteren sin favorittovernattingsplass i Aust-Agder. Her kan middagen inntas med utsikt mot horisonten. Leirplassen er likevel godt skjermet, og den lille stranden er vanskelig tilgjengelig til fots. En perle for padlere!
58.252267 8.465917

Sokken - Auesøya
Padlepilegrimen var innom her i april 2014, og det var første gangen på turen fra Tønsberg med sittende frokost!
Foto: Lars Verket (alias Padlepilegrim)

Annen info:
Deler av «Ut i naturen»-programmet med tittelen «Luksuscruice i kajakk» (NRK 2008) ble tatt opp på Auesøya, og er vist i hele Norden flere ganger. Her et bilde fra innledningen, og dette opptaket er fra Sokken, der programlederen og Lars Verket løper ut fra leir 11:

Stranden i leir 11. Her ser du over til leir 9 på motsatt side. Skjermdump fra NRK.

Oppdatert: 2008/2014 (bilder/2020 (linker og NRK)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg med!

1,312FansLik
1,183FølgereFølg
- Advertisement -

Siste nytt

Mest lest