Saltholmen fyr

0
1062
Stille dag ved Saltholmen fyr. Dette bildet finnes også som postkort. Foto: Lars Verket (2008)

Øst for Skauerøya ligger fyret på Saltholmen. Det viser vei inn leden til Lillesand over Sandsgapet. Saltholmen ligger værhardt til, og har ingen teltplasser. Derimot er det mulig å leie seg inn på fyret. Om sommeren er det vertsfamilie her, men ellers i året må man avtale på forhånd. I sesongen lander du enkelt på flytebrygger, mens det utenom sesong er enklest å lande på stein/svaberg her:
58.231583 8.403633

Fra landingsplassen går det sti opp til fyret, og du kan få et inntrykk på dette panoramaet:

Brygge ved båthus til høyre, og så sti opp til fyret. Trykk for større versjon. Foto: Lars Verket (2008)

Navnet Saltholmen tror man stammer fra Hans Nielsen Hauge. Han leide holmen for å utvinne salt av sjøvann på begynnelsen av 1800-tallet. Fyret som står der i dag ble bygget i 1882, og har et lyktehus i ene hjørnet. Den første fyrvokteren som bodde her hadde med seg kone og 9 barn!

Fyret ble lagt ned i 1952, og ble da erstattet av en fyrlykt som står ved siden av det gamle lyktehuset. Det er ganske fascinerende å se de to fyrene mot hverandre. De er uttrykk for to forskjellige tidsaldere.

Annen info:
Mer informasjon om Saltholmen fyr (offisiell webside)
Informasjon om Saltholmen fyr hos Fyrhistorisk forening.

Oppdatert: 2008/2020 (ny eier/link)

Detalj – fyret er aktivit i bruk, og er en utrolig fin plass. Foto: Lars Verket (2008)
Forrige artikkelSaltholmen
Neste artikkelSandøya

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her